Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán

Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán

Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Gyulán pezseg az élet. Még nem indultak el az emberek nyaralni, még tart a suli, mégis kocsiba ülünk, buszra vagy vonatra szállunk, hogy néhány napot Gyulán szórakozzunk. A városban a turizmussal foglalkozó szakemberek kiötlötték hogyan lehetne az előszezon alatt is benépesíteni a várost.

Mivel is vonz minket Gyula? Mit kínál?

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megnyitásának első évfordulóját ünnepli március 18-án.

Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Lesznek tárlatvezetések, bemutatók, gyerekprogramok, barokk kori alkotóházzal, pincetárlattal és divatbemutatóval várják a vendégeket. Fotókiállításon nézhetik meg március 23-án a kastély időszaki kiállítóterében azt a válogatást, amely a gyulai Almásy-kastély elmúlt időszakát mutatja be. Végül az ünnepi eseménysor utolsó láncszeme a barokk tűzijáték lesz.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán

 

A kastélyban továbbra is igénybe vehető a nagy sikerű Valentin naphoz kapcsolódó levelezős játékuk. Ebben 19. századi írószerek segítségével egy kézírással készült levelet fejezhetnek be (megszólítással, dátummal és aláírással, illetve a boríték megcímzésével) a látogatók. Fábián Tamás


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


kommunikációs vezető arról tájékoztatott, hogy ha legközelebb Gyulára látogatnak, a kastélyban talán már több újdonsággal is találkozhatnak, például most a konyhában álló installáción 19. századi receptek alapján készült ételek leírásait és fotóit láthatják, ezekből válogatnak majd egy kiadványba, és az ott szereplő édességek egyikét kávézójukban meg is kóstolhatják. Már most nagy sikere van a főúri életet bemutató kiállításrész egyik termének falán olvasható illemszabályoknak. Ezeket is kiadványban gyűjtik össze és kiadják.

Jó egy hetet kell várni a következő szórakoztató programra, ugyanis március 31-én nyitják meg a várkertben a hetedik Kolbász- és Sódarmustrát.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán

Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Közben, aki a pálinkát szereti, az a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházában érmes pálinkákat kebelezhet be.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


A gasztronómiai fesztivál április 2-áig tart, de közben sok minden lesz, megbámulhatjuk a sonkaszobrászokat, meg lehet saccolni a sonka súlyát, dupla haszna lesz a jelentkezőnek, mert híre megy, hogy jól saccol, és ha ő találja el mekkora a sonka, az övé lesz, s nem kell húsvétra venni. 


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Idén újdonsággal is szolgálnak, először rendezik meg a Viharsarki Kolbász Bajnokságot. Az esemény főrendezője, Bordás Tibor azt szeretné, ha nemzetközivé válna jövőre a nyolcadik Kolbász- és Sódarmustra. Ehhez az előttük álló állategészségügyi akadályokat kell átlépni, reméli, hogy több országból is lesznek résztvevők. Örülnek annak, hogy a város polgármestere, dr. Görgényi Ernő felismerve, hogy a rendezvényszervezés kockázatos dolog, együttműködési szerződést kötött a szervező Gyula System Kft-vel., ennek értelmében öt éven keresztül kétmillió forinttal támogatja a város a mustrát. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete vigyázza majd a mustrát, hogy minden szakszerű legyen.

Az ehhez hasonló jó hozzáállásnak köszönhető, hogy 2016-ban 11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, tavaly 476 ezer 634 éjszakát töltöttek a városban a vendégek. Emelkedett az idegenforgalmi adó, és a befolyt ifa és annak központi költségvetésből történő kiegészítése együttes összegének 20 százalékát, továbbá az emelés különbözetét (adóköteles vendégéjszakánként 70 forintot) a Gyulai Turisztikai NKft. kapja költségeire.

Komoroczki Aliz, a gyulai TDM ügyvezetője


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


szerint jól gazdálkodnak ezzel a pénzzel, tavaly két új info-pontot is kialakítottak, és a turisztikai irodát is fent tudják tartani, valamint a város turisztikai marketingfeladatait is ellátják. Tehát a pénz jó helyre megy, a turistákat segíti a jó tájékoztatásban.

Alig pihenjük ki a gasztro-fesztivált, máris ismét vár Gyula, a következő vendégcsalogató rendezvényt a 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28-30-a között rendezik meg.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán

Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Az ínyencek számára jó hír, mert az ország mintegy húsz pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a belépődíjas rendezvényre látogatók.

A két fesztivál közt is van szórakoznivaló. Vegyük mindjárt az aktív turizmust. Gyulán a Várfürdőben az AquaPalota családi élményfürdőről csodákat meséltek, mi is kipróbáltuk. Meglepődtünk, amikor az ismert tévés, Dombovári Vanda mutatta be nekünk a fürdőt.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Elmondta, hogy nemrég úgy döntött, kisfiával gyermekkora városába, Gyulára költözik, és mivel szívesen hívták, elvállalta a felajánlott állást is. Így most ő a fürdő kommunikációs-és marketing igazgatója. Azt mondta, hogy mindig is szerette azt a várost, ahol szívesen fogadták, és most is, ha megkérdezik hogy van, megvárják a választ, és kíváncsiak mi történik a másik emberrel.

Sok ötlete és terve van. Kun Miklóssal, a várfürdő ügyvezetője igazgatójával a fürdő színvonalának emelésére és a látogatói élmény fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Új, kreatív marketing kampányokat indítanak, amelyek tovább növelik a fürdő és a város látogatottságát.

Kipróbáltuk vízi csúszdákat, jókat sikoltoztunk csúszás közben, kipróbáltuk az élmény és a rekreációs úszómedencét, megcsodáltuk a vízfüggönyt, kipróbáltuk a sodrófolyosót, a pezsgőmedencét és a szaunákat, jól szórakoztunk.  Még belefért egy masszázs is. Megállapítottuk, hogy varázskezük van a masszőröknek!

És most aztán nézzük meg mit eszünk!- felkiáltással keresni kezdtünk valami jó kis éttermet. Nehéz dolgunk volt, mert Gyulán számtalan kiváló vendéglő várja a turistákat. Végül úgy döntöttünk, hogy több helyre is bemegyünk, hogy teszteljük a gasztrokínálatot.

Gyula belvárosában, vár és a belvárosi sétálóutca között a Patriota Gyulai kisvendéglő harmadik alkalommal került be a Dining Guide Top 100-ban.


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


Megosztják a munkát a tulajdonosok, és a lányuk is besegít Nyári Katalinnak, aki az éttermet vezényli, és Csiszér Árpádnak, aki főleg a konyhában alkot mindig újabbnál újabb ételkölteményeket kitalálva.

A kínálat változatos, ők pedig hűségesek, és évek óta ugyanonnan a termelőktől vásárolják a zöldségféléket, a tejtermékeket, sajtokat, tejfölt, a húsokat. Irodalmi estéket és borvacsorákat is rendeznek, főleg borokat kínálnak, de a sör sem hiányzik a kínálatból. Megyeszerte híres gulyáskocsonyájuk.

Menjünk is tovább, betértünk a Várkonyi Bisztro és Bár-ba, ők kétszer egymást követően elnyerték a top50 megfizethető étterem díját. Változatosan készíti a szakács a lazacot, finomak a leveseik. Meglepően jó formatervezett egyenruhájukban a fiatal pincérek nagyon kedvesek voltak.

Az éttermekből már többet nem tudtunk kipróbálni, inkább valami speciális innivalóra vágytunk. Kísérőnk Petróczki Gábor és társa, Tóth Ivett a város egyik legkedveltebb szórakozóhelyét mutatta be. A Red Hole Music-ba


Március végén indul a fesztiválszezon Gyulán


mentünk, amelyben a Dél-Alföldi régió legnagyobb italválasztéka, rum-, pálinka- és whiskey-különlegességekkel, csapolt Guinness, Dab, Radeberger és Lindemans Kriek meggyes sör található. Egy igazán egyedi pincekocsma a belvárosban, csocsóasztallal, nagyméretű kivetítővel és koncertekkel.

Élő zene is van, aki hírességre kíváncsi, az minden csütörtökön Kontor Tamás gitárzenéjét hallgathatja. Hosszasan beszélgettünk a tulajdonossal, Holocsi Attilával, aki a leghíresebb Progusta csapolt sörükkel kínált. A szokatlanul illatos, és finom sört csak korsóval mérik, pohárral nem adnak belőle. - Óvatosan kell vele bánni, mert nagyon erős – hívta fel a figyelmünket Gábor és Ivett.

Eltelt ez a két nap, amit a városban töltöttünk, indulunk haza, de megígérjük, hogy visszatérünk. Gyula várni fog ránk.

Írta: Bódi Ágnes

Fotó: Mészáros Cecília

 

2017-03-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk