Mosonmagyaróvár, a virágos város

Mosonmagyaróvár, a virágos város

Mosonmagyaróvár, a virágos város

 

 

Mosonmagyaróvár múltját és jelenét egyaránt meghatározza a város földrajzi elhelyezkedése. Az egyetlen járható útvonal a Duna és a Hanság mocsarai között itt húzódott. A Duna menti Limes mentén alakult ki Ad Flexum, a római katonai és polgári település, amely évszázadokon át jelentős védelmi és kereskedelmi funkciókat látott el.

 

 

 

Mosonmagyaróváron keresztül-kasul kanyarog a Lajta folyó, a Lajta csatorna, amelyek a városban folynak bele a Mosoni-Dunába. Mivel régen a folyó eddig volt hajózható, kikötőjében évente több száz hajóról itt került szekerekre a távoli vidékekről szállított áru. A molnárok vízimalmokat működtettek ekkor,

 

 

így a település a gabonakereskedelme révén virágzó mezővárossá fejlődött. Magtárépületek, vendégfogadók, szállodák, kávéházak, mozgófényképszínház, posta épült. Az iparosodott Magyaróvár és a gazdag nagyközség, Moson 1939-ben egyesült, így együtt alkotják a jelenlegi várost.

 

Kedvező fekvés

Mosonmagyaróvár idegenforgalmát számos tényező befolyásolja; az előnyös földrajzi fekvésből adódó kedvező feltételek, a kiváló minőségű gyógyvíz, és a turisztikai céllal létrehozott létesítmények. Magyarország nyugati szegletében két szomszédos ország fővárosának közelsége jó adottságot jelent. Bécstől 80 kilométerre autópályán, Pozsony közúton 30 kilométer távolságra van, Budapest is csak 150 kilométer.

 

Sétáljunk csak egyet!

Mosonmagyaróvárt műemléképületei és a középkori utcahálózata sorolják a történeti városok közé. Egyedileg védett épületeiből 13 országos jelentőségű műemlék. Bár az évszázadok dúlásai nem kímélték házait, belvárosa elkerülte építészeti értékeinek felszámolását. A kanyargó Lajta-ágak, a város kis hídjai, hangulatos utcácskái a pihenésre vágyóknak kínálnak ideális sétát.

 

 

 

Kezdjük a Szigetköz Turizmusáért Egyesületnél, a Magyar utca 9-ben, ahol Horváth Zoltán, a TDM képviselője fogadja csoportunkat.

 

 

 

Térképekkel, és turisztikai kiadványokkal felvértezve elsőként a közeli, négy saroktornyos óvári vár felé indulunk, ahol hajdan raboskodott Hunyadi Mátyás, majd évszázadokon keresztül Ausztria védelmének egyik előretolt bástyája lett. A 13. században épült várban jelenleg a Széchenyi István Egyetem egyik kara működik. Magyarország egyik legértékesebb festménygyűjteményét rejtő Cselley háznak csak a homlokzatát vesszük szemügyre, mert haladunk tovább.

 

 

 

 

A Deák téren a barokk Nepomuki Szent János szobor

 

 

 

és a joviális Habsburg Frigyes bronzba öntött ülő alakja igazi kültéri kuriózumok. A neoreneszánsz Városháza,

 

 

 

és az ékes épületek mellett visszajutunk a sétáló utcára, ahol még egy pillantást vetünk a Szent Gotthárd római katolikus templomra.

 

 

 

 

 

A történelmi városmag Moson és Óvár érintkezésénél fekszik, ezért a város vezetői ma is nagy figyelmet fordítanak a rekonstrukciókra, állagmegóvásokra, parkosításra, csinosításokra. Nem véletlen, hogy a város 2016-ban a Városkapu térrel elnyerte az Entente Florale Europe versenyen az Európa legszebb tere címet.

 

 

 

Élénk mai élet

A virágzó város nemcsak híres ókori és középkori történelmi emlékekkel rendelkezik, hanem korszerű és modern is egyben. Az osztrák-magyar monarchia alatt itt működött nagy hadianyag gyár helyén a Mofém csaptelep gyár utóda, a Teka működik, és vannak autóipari, gépgyártó, műanyagipari, könnyűipari, élelmiszeripari cégek. Az építőipar is prosperál: város szélén lakások épülnek, mert a kitelepített németek leszármazottai visszajönnek, és az ország keleti részéből is lakhatást keresnek az Ausztriába dolgozni átjáró emberek.

 

 

 

A gazdaság szerkezetében legnagyobb változás a kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatások és az idegenforgalom területén következett be. A nyugati határnál adottságiból a korábbi egynapos turizmus - Bécsből, Pozsonyból - helyett egyre növekszik a tartósabban itt maradó vendégek száma. 

 

 

 

1990-es évek elejétől Mosonmagyaróváron egyre több fogászati rendelő nyitotta meg kapuit. Ma több mint 200 rendelőben dolgoznak fogorvosok, ez világrekordot jelent a népesség számához viszonyítva. Az új iparágnak köszönhetően nő a városban eltöltött vendégéjszakák száma, kifejezetten az ellátás miatt évről-évre visszatérnek francia, osztrák, német, holland vendégek, akik több napot töltenek a város szállodáiban.

 

Élményközpont a magtárban

 

 

Ez a Futura, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza. „Nálunk felfedezheted a négy őselem, a Víz, Föld, Levegő, Tűz titkait, a Szigetköz növény- és állatvilágát”- üzenik a plakátok városszerte. A 300 éves magtárban kialakított szórakozó létesítményben négy szinten számtalan érdekes játék a kicsiknek, interaktív kiállítás, virtuális világ is található. Extra, izgalmas élmény a kamaszoknak a 3D búvárkodás,

 

 

 

a hullámvasútozás, a nyomozós játék és a pincében a szabadulószoba.

 

Horváthné Pákozdi Emesétől, az élményközpont vezetőjétől megtudtuk, hogy a belső dolgozók tervezik meg a játékokat, idén is érkezik öt darab. A tervezési szempontoknál előnyben részesülnek a gyerekek számára ismeretszerzést célzó játékok, mint az okosóra, a vizes játék,

 

 

 

a fakirály, a mesélő kövek, repülőgép szimulátor, virtuális űrutazás.

 

 

 

A gyerekes családok napi jegyet válthatnak, az osztálykiránduló csoportoknak kedvezmény van, tematikus bérletekkel pedig foglalkozások részesei lehetnek az érdeklődők. A Futurát már felfedezték az osztrák és szlovák családok, csoportok.

 

 

 

A legjobb öt között a fürdő  

 

 

Ma a város legnagyobb kincsét és vonzerejét az a termálvíz jelenti, ami 1966-ban egy 2000 méter mély kútból tört elő. A 75 °C-os hévízet gyógyvízzé minősítették, sőt vegyi összetételénél fogva Európa öt legjobb hatású gyógyvize közé tartozik. Fürdőkúra formájában jól alkalmazható mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések, ivókúraként gyomor- és bélbetegségek, illetve porlasztó alakjában légzőszervi megbetegedések kezelésére.

 

 

 

A Bio Flexum Termál Gyógyfürdő szépen ápolt parkban található, kilenc külső és belső különböző méretű és hőfokú medencével a zöldövezetben, természetes folyóvizek közelében fekszik. A gyógyvendégek általában 2-3 hetet töltenek a városban, akik a kúra mellett több program közül is válogathatnak: kedvelt a városnézés, kirándulások a Szigetközben, sétahajókázás a Mosoni-Dunán, sétakocsikázás, pusztai kirándulás Rigópusztán, budapesti, győri és soproni egynapos utak, valamint szomszédolás Bécsbe vagy Pozsonyba.

 

   

 

Közvetlenül a fürdő területén fekszik az Aqua Hotel Termál& Family Resort&Kemping, ami a létező legpraktikusabb szálláshely a több hetes kúrára érkezők számára. Csak fürdőköpenyben átsétál a vendég a parkon és már szinte beléphet az egyik medencébe.

 

 

Aktív turizmus egész évben

Mosonmagyaróváron keresztül folyó Lajta és Lajta csatorna, valamint a Mosoni-Duna turistákat és az itt lakókat egyaránt gyönyörködtet. Látványukon kívül kajakozásra, kenuzásra, motorcsónakázásra, sétahajózásra is alkalmasak. A vízpartokat többnyire erdősávok kísérik, így még a város belsejében is nyugalmat, teljes kikapcsolódást nyújtanak.

A térségen halad át a Duna-menti EUROVELO6 nemzetközi kerékpárút, mely Passautól Budapestig ajánl útvonalakat. Mosonmagyaróvár indulással és érkezéssel öt különböző hosszúságú szakasz biciklizhető be, Hédervár, Lipót, Levél, Rajka, Halászi, és sok más szebbnél-szebb település érintésével.

Mosonmagyaróvárról könnyen elérhető a Hédervár lovasklub, és a Dunasziget lovasudvar ahonnan tereptúrákat szerveznek a szigetvilágba.

 

Turisztikai fejlesztések

A város körül elhelyezkedő Hanság, amely a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, és a Szigetköz komoly turisztikai vonzerőt jelentenek. A Szigetköz Turizmusáért Egyesület, a városok vezetőivel együtt a térségben jelentős a kulturális, örökségi és ökoturisztikai helyszínek fejlesztését célozzák meg Európai uniós operatív programok pályázatokkal. Kiemelt szerepet szánnak a turisztikai rendezvények lebonyolítására, összekötő utak kialakítására, natúrparkok bemutatására, a kerékpáros turizmus, a fürdőhelyek, a vízi-, és horgászturizmus fejlesztésére.

A szlovák oldalt is bíztatják, mert a határon átnyúló magyar-szlovák vízi turisztikai projektek egy közös, versenyképes európai desztinációt hozhatnak létre.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-07-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk