Pannonhalma - A találkozások helye
Ahogy Várszegi Asztrik főapát mondta, Ég és föld érintkezik itt a dombon. Párbeszéd Istennel és a saját lelkünkkel és állandó párbeszéd a kortársainkkal, embertársainkkal. Ebből a kapcsolatból lelkiség, spiritualitás, emberiesség, kultúra fakad, amelyből az idelátogató is részesül.
A vendégfogadás ősi mintáját a kolostorok őrizték, most Szent Márton hegyén ezt bárki megtapasztalhatja. Egyszerre találkozik a tradícióval, és a megújulással, a XXI. század felé fordulással. Aki régebben látogatott ide, emlékszik a bencés gimnáziumra,
a szociális otthonra, a borászatra és a gyógynövénytermesztésre. Azután jött az étterem, amely mára – tagjaként a Stílusos Vidéki Értelmiség gasztronómiai társaságnak – többszörösen kitűntetett, kedvelt vendéglátóhely lett.
Akadálymentesített. Nevéhez, a Viatorhoz (utazó, vándor) illően várja az utazókat, kínálja különleges fogásait, használva az itt termő fűszernövényeket. Takács Gábor, az apátsági étterem vezetője elmondta, a hat éve megnyitott háznál első időben maga az épület volt a vonzó, de mára széles törzsvendégkörrel büszkélkedhetnek. Szezonális konyhát vezetnek, igyekeznek a helyi termelőktől is vásárolni magas minőségű alapanyagokat. Gyurik Gábor séf ott jártunkkor például marinált bivaly mozzarellát kínált előételként zöldsalátával, spárgával és paradicsom krémfagylalttal,
főételként kacsatriót, konfitált combját, mellét és szívet gerslivel, raguban,
befejezésül pedig vaníliás túrógombócot feketeszeder öntettel.
A levendulaérésre pedig ötfogásos „levendulamenü” készül, mindegyik tartalmaz kisebb-nagyobb mértékben a helyben termő növényből. A fogásokhoz illő borok az egyre híresebb apátsági pince remekei.
Liptai Zsolt főborász ismertette törekvéseiket, majd arról beszélt, 2015-ös fehérboraik jó évjáratnak bizonyultak. A 9,6 hektáron termesztett Pinot Noir hordómintáját is megkóstolhattuk; emlékezetesen finom. Ahogy a Salve, vagy a Prior nevet viselő Rajnai rizling.
A heterogén talaj révén lehet friss borokat készíteni, de késői szüretet is tartani.
Az édességeket, süteményeket kedvelők öröme lett a Pausa (szünet) Apátsági Kávéház, amely Pannonhalma városközpontjában, a visszavásárolt egykori apátsági majorból kialakított múzeum mellett működik. Különlegességük a finom kávé mellett a levendulás, ezerlapos rétes, a Pausa szelet és a Macaron fesztiválon ezüstérmet nyert,
a Rákóczi túros mintájára készült, sárgabarackos, túrótöltelékes macaron. Az csak döntés kérdése, hogy előbb a múzeum kiállításait, - köztük a Mária Terézia által készíttetett Szent Istváni koronázási palást selyemre festett másolatát, vagy éppen az István király által aláírt, több mint ezer éves Pannonhalmi Alapítólevelet, azután a most a Szent Márton korát és az akkori Pannonia kincseit bemutató gazdag időszaki kiállítást – nézzük meg, és utána fogyasztjuk a finomságokat, vagy éppen fordítva.
Még az asztal örömeinél maradva, természetes ásványvizet is palackoz a főapátság. Ravaszdon, a 106 méter mélyről érkező víz a hagyomány szerint IV. Béla kardja nyomán fakadt és gyógyhatást tulajdonítanak neki a környéken élők.
A forrás régóta zarándokhely is. A 17 ezer éves, semmilyen karsztvízzel nem találkozó víz gasztro minősítést kapott harmonikus ásványösszetétele miatt. Kezdetben a gasztro piacon értékesítették a formatervezett,
környezetbarát PET palackokba töltött ásványvizet, most már másfél éve megvásárolhatók a kiskereskedelemben. Érdekesség a szép külsőn kívül, hogy egyedi a mérete is, 6 deciliteres, illetve 1,2 literes a közönségnek, 4 deciliteres, illetve 0,8 literes az éttermekben kapható, mind szénsavas, mind szénsavmentes változatban. 150 ezer Vis Vitalis palackot töltenek meg; a mentest kedvelik jobban a fogyasztók – tudtuk meg Érsek Rolandtól, a Bencés Ásványvíz Kft. ügyvezetőjétől. A palackozás megtekinthető,
gyakran érkeznek iskolai osztályok, kirándulók, hogy megnézzék a folyamatot és a látványpalackozóban maguk is megtöltsenek egy palackot.
Külön érdekesség, hogy a megüresedett műanyagot visszagyűjtik.
Hogyan tovább? Erről kérdeztük Várszegi Asztrik főapátot, aki elmondta, szellemi – lelki - üzleti „mintagazdaságot” kívánnak létrehozni, amiből tanulhat a környezet, az ország.
A cél új felületeken teremteni kapcsolatot az emberekkel. Mintát mutatni a békés együttélésre, a párbeszédre.
Ezt a célt szolgálják az ökumenikus tanácskozások, ahol azokat a témákat keresik, amelyek mindannyiunkat összekötnek. A törekvés: fenntartani és színvonalasan működtetni kilenc iskolát, szociális otthonokat, zarándokházat, vendégházat, alapítványokat, spirituális és szociális vállalásokat. Veiland László marketingigazgató megemlítette, terveik között szerepel az egykori major területén egy 99 szobás, négy csillag superior szálloda építése 220 fős konferenciateremmel, Kneipp részleggel. Várhatóan 2018 végére valósul ez meg.
A kapcsolatépítés fontos a helyszíne közelmúltban elkészült multi funkciós díszterem benn a Bencés gimnáziumban,
amely alkalmas mozielőadások, színház, koncert és közösségi események helyszínéül. Ezek pedig bőséges választékban várják ezen a nyáron az érdeklődőket. Lesz többek között jazzfesztivál a monostor levendula- és gyógynövénykertjében, fellép Lajkó Félix triója, rendeznek Viator jazzvacsorákat az étterem és borbár teraszán, koncertet ad a Győri Filharmonikus Zenekar az Apátsági Múzeum belső kertjében.
Augusztusban pedig gyógynövényhét, kolostori vásár és Világörökségek utcája hívja a vendégeket.
További információ a programokról: www.bences.hu
TriCollis Foglalási Központ: info@osb.hu 36-96/570-191
Viator Apátsági Étterem: www.viator.co.hu
Pausa Apátsági Kávéház www.bences.hu/cikk/pausa_apatsagi_kavehaz.html
Apátsági Múzeum: www.apatsagimuzeum.hu
Írta: Dr. Hajós Anna
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán