Rendhagyó fesztivál Martfűn

Rendhagyó fesztivál Martfűn

Rendhagyó fesztivál Martfűn


Ha Magyarországon megkérdezzük a középkorú és az idősebb korosztályt, hogy mi jut eszébe Martfűről, szinte biztos, hogy a többség azonnal rávágja, hogy Tisza cipő. Azonban azt már kevesen tudják, hogy a település fellendülése, az akkor már világhírű Bata cég egyik idetelepített cipőgyárának köszönhető.  A nagyüzem a rendszerváltás után hamarosan tönkrement, de két világmárkás lábbelit gyártó cég működteti kisebb üzemeit, és ide épült fel a Heineken Sörgyár második hazai gyára, valamint itt székel a főként napraforgó olajat előállító Bunge Zrt. Felépült továbbá a Tisza partján egy nagyszerű termálvízzel rendelkező hotel a Martfű Termál SPA. A cégek nemcsak munkahelyet biztosítanak a környék lakosságának, de támogatják a helység kulturális rendezvényeit is.

Rendhagyó fesztivál

A fővárostól mindössze kétórányi vonatozásra, vagy autózásra lévő település polgármestere dr. Papp Antal a minap ismertette az augusztus 14-23 között Martfűi Ünnepi Napok programját, amelynek keretében – két év kihagyás után - ismét sor kerül az örökZöld Tisza fesztiválra, amit az önkormányzat, valamint Martfű Termál SPA hotel közösen szervez meg.  A településen lévő Heineken Sörgyárak Zrt. pedig 30 éves fennállását ünnepli a program keretében s még sörsátrakat is állítanak, felelevenítve a régi hagyományt. A rendezvényhez természetesen a város nagy cégei is hozzájárulnak anyagilag, és szervezésben egyaránt. A nyárvégi rendezvények fő támogatója a Bunge Zrt.- Mi is bekapcsolódunk az országos fesztiválok sorába, ám a miénk két vonatkozásban is rendhagyó. Nálunk valamennyi esemény ingyenes lesz és a könnyűzene mellett a komolyzenének is teret adunk, s nagy gondot fordítunk más művészeti ágak képviselői számára is – hangsúlyozta a város első embere.

– Rögös utat futottunk be, hiszen az első évben önkormányzati támogatással, a következő két évben kis támogatással kellett megrendeznünk a fesztivált, óriási anyagi áldozatokat vállalva, de megtartva azt az alapelvet, hogy a kultúra legyen ingyenes, belépőjegy nélkül lehessen élvezni a valódi értékeket képviselő kultúrát. Most már valóban martfűi a fesztivál, hiszen az anyagi áldozatot alapvetően az önkormányzat hozza, és a szervezést is magukra vállalták. Mi a házigazda szerepét, a helyszínt biztosítjuk, bekapcsolódva a szervezésbe is – fogalmazott a sajtótájékoztatón Tomasovszky László a hotel és fürdőkomplexum igazgatója.


Program dömping

A gazdag kínálatban elsőként Antal László helybéli festő kiállítását nyitják meg a Művelődési Központban. Az intézmény földszintjén állandó tárlat is megtekinthető, amely a több mint hatezer fős település fellendülését a múlt század elején beindító s világszerte ismert Bata Cipőgyár helybéli telepének a történetét mutatja be. Dr. Ad de Joode holland orgonaművész a Szent Tamás templomban tart hangversenyt.  A koncertek sorából kiemelkedik a Szolnoki Szinfónikus Zenekar fellépése és biztos, hogy nagy tömegeket vonz a Republic Együttes fellépése. A Smart Jazz Zenekar műsorát pedig távcsöves csillagvizsgálás követi.

Biztos nagy élmény lesz a srácok részére tervezett „Bátorságpróba”, amelynek keretében sport, ügyességi és öko programok várják a résztvevőket. Demjén Ferenc koncertje előtt pedig lampionos hajófelvonulást tartanak a Termál-tavon.

Az augusztus 20-ai események kiemelkedő látványosságát, a Termál SPA Vizi Színpadján tekinthetik meg az érdeklődők. Fellép majd a Magyar Állami Népi Együttes a Naplegenda című előadásával. Napközben pedig a vízparton kirakodóvásár, gyermekjátékok és íjászat várja a népeket. Természetesen nem marad el a tűzijáték sem.

Hirdetnek majd F. Nagy Géza (egykori jeles helybéli testnevelő tanár) tiszteletére teniszversenyt. A zárónapon fogathajtó versenyt tartanak, és az EU által is támogatott Európai Népi Gyermekjáték Fesztivál fogadja az érdeklődőket. Koncertet ad az Anna and the Barbies Zenekar is.

Az augusztus végi zenei élmények mellett a fesztiválnapokat számos egyéb, kikapcsolódást nyújtó, gyermek- és sport program is kíséri, amelyekről részletes információkkal a www.martfu.hu városi honlap szolgál.Szórakozás, pihenés sok változatban

A természet és a nyugalom az, ami a kisváros lakóit megtartja, s a látogatókat idevonzza. Természeti értékei mellett a gyógyvizét felhasználó turisztikai központ vendégek sokaságát csalogatja ide.

Kellemes séták tehetők a település főutcáját szegélyező gesztenyefák árnyékában. Amelynek végén jó mulatság a világhírű lábbelik két bemutatóboltjában bámészkodni.A bungalókkal is rendelkező termál hotel igazgatója elárulta, hogy tervei között szerepel a Tisza parti vadászházukban egy halászcsárda kialakítása, valamint közös összefogással a part menti sétány rendezése. Elárulta azt is, hogy a gyógyfürdőjüknek köszönhetően hamarosan megkapja a helység a fürdőváros cím használatának lehetőségét 14.-ként hazánkban. Tomasovszky László ügyvezető örömmel számolt be továbbá a jó hírről, melynek megvalósítása a fürdőberuházás elindítása óta a fejlesztések között szerepelt. TB támogatott gyógykezelések széles választékával bővül a Martfű Termál SPA szolgáltatásainak köre, tovább növelve a gyógyfürdő népszerűségét. A gyermekek a megyében is hiánypótló gyógyúszása mellett, januártól gyógymasszázs, víz alatti gyógytorna, vízsugár masszázs, iszappakolás, gyógyfürdőzés, valamint pár hónap múlva, fizioterápia is szerepel az igénybe vehető kezelések között. A szabadidős programok sorába érdekes látnivaló kínálkozik a szomszédos településen, Tiszaföldváron. Hazánk legnagyobb pálinka exportőre a Szicsek Pálinkafőzde meglátogatása beilleszthető a programok közé egy kellemes, vendégmarasztaló, hagyományos vidéki ebéddel egybekötve. Kínálnak még kocsikázást, parasztreggelit, de esetebédet is.

 S aki nem rest korán kelni, az a horgásztavak partján hajnali madárlesre indulhat. Ahol többek között láthatunk fürjeket, vadkacsákat, fecskéket, kárókatonákat, őzeket, gólyákat és szürke gémeket.


 

A Tisza, a Körös, a Zagyva folyó vízfelülete, a természetes állapotú folyóvölgyek európai viszonylatban fontos, ”zöldfolyosót” képeznek, a holtágak elsősorban a horgászturizmus számára ideálisak. Védett természeti területei a természetjárók, a kirándulók és a természetbúvárok kedvenc célterületei.

Kellemes időtöltést biztosítanak a vidéken továbbá az év során a szüret, a nyúlhajtás, és a disznóvágás szervezett, látványos eseményei.

Írta/Fotó: Kőhalmi Dezső


2015-08-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk