Sárréti látnivalók, ízek, kalandok

Sárréti látnivalók, ízek, kalandok

Sárréti látnivalók, ízek, kalandok

 

Turisztikailag kevéssé ismert része az Alföldnek a sárréti régió, ám amióta a Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház 2010-ben megnyílt, - köszönhetően a 48 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásnak is – megélénkült errefelé az idegenforgalom.

Kádár Gyula, felesége Ica, és lányuk, Ildikó lovas fogadója szinte mindig telt házzal üzemel, főleg nyáron, hiszen egymást érik ilyenkor a gyerekek számára szervezett lovastáborozások. 14 lovat nevelnek itt, példaszerűen rendben tartott istállóban, ahol minden nemes állatnak saját neve, egyénisége, személyisége és „lakosztálya” van.Sárrétudvari eddig nemigen szerepelt a honi turizmus térképén, de amióta híre ment az itt kellemesen eltölthető időnek és a helyi ízes ételeknek, a régió többi települése is a turisták látókörébe került. A környéken is akad látnivaló bőven, ha már „belefáradtunk” a sárrétudvari pihenésbe, a lovaglásba, a jóféle italok és ételek
kóstolgatásába. Kovács Imre, a séf igazi alföldi ízekkel, adagokkal várja mindig az éheseket, a reggeli sajtos bundás kenyér, a házi melegszendvics, a rakott tésztás egytálétel afféle specialitás, de a hatalmas fatálakon érkező rántott húsok és zöldségek is mindig nagy sikert aratnak.

Báránd, Biharnagybajom, Földes, Nagyrábé, Nádudvar, Püspökladány, Szerep, Kaba, Tetétlen, Bihardancsháza, Sáp, Bakonszeg, Sárrétudvari szerepel a régió településeinek listáján, de Füzesgyarmat sincs messze.Kihagyhatatlan program Galambos Sándor hintókészítő meseszép gyűjteménye. Ihletett pillanat megérinteni azt a hintót, amelyben valaha Kossuth Lajos utazott – mintha megelevenedne a történelem. De legalább ennyire érdekes megcsodálni a mai kocsiversenyek „Forma 1-es” különleges hintóit. És ez a pompás mesterség ma is él! Megrendelésre szinte bármilyen típusú hintót elkészít Galambos Sándor, és ha az a kérése a megrendelőnek, a régieket is felújítja.

A gyerekekkel érkezők figyelmét érdemes felhívni a Füzesgyarmati Állatparkra és Vadfarmra, ahol 5000 négyzetméteren 100 fajta állatot tekinthetünk meg, és a legtöbbjük azt is szívesen veszi, ha megsimogatjuk.

Nagyrábén különleges attrakció Ványai Gusztáv egyedülálló néprajzi magángyűjteménye, amely tíz év szorgos kutató munkájának eredménye. A gyűjtemény gerincét alkotó Okos gépek – találékony emberek című kiállítás különleges időutazás a múltba.

A látogatás egyfajta vetélkedővel indul: olyan tárgyakat mutat meg a látogatóknak a tulajdonos, amelyről kevesen tudják, az ügyes szerszám vajon mi célt szolgálhatott. A tárgyak többsége házi, kézműves munka, amely nemcsak okos és célratörő, hanem szépen díszített is. Némelyiknek sem a tájszavas nevét, sem a funkcióját nem ismerjük ma már. A kemencecifrázó, a fintok vagy a palóka megfejtésében szívesen segít Ványai Gusztáv, akinek múzeumát saját, profi pálinkafőzde egészíti ki. A kiállítás megtekintése után lehetőség van a helyi termésből főzött alma-, szilva-, barack-, meggy- és törkölypálinkák megkóstolására, utána pedig gasztronómiai élményekkel kecsegtetik a vendéget a rábéi ízek mesterei.

Nincs messze ide Nádudvar sem, amely évszázadok óta gyönyörű fekete kerámiáiról híres. Hogy is hívhatnák másképp a leghíresebb fazekast, mint Fazekas Istvánnak, aki ötödik generáció óta simítja-díszíti az agyagot. Nádudvar mindig is az egyik legrangosabb alföldi település volt, közel Kabához, Debrecenhez, Hajdúszoboszlóhoz.

Ifj. Fazekas István nem lankadó buzgalommal, lelkesen mutatja, a ki tudja hány ezredik érdeklődőnek, hogyan készülnek a kancsók, korsók, gyertyatartók, jókora liszt- és zsírtartó alkalmatosságok, hamutartók, ibrikek, vázák, tálak, dísztányérok, amelyeknek a híre eljutott már a világ szinte minden tájára. De máig megfoghatatlan csoda, hogy amíg nézelődünk a múzeumban, elkészül egy csinos, furfangos, duplafalú aratókorsó, méghozzá olyan, amiben a legnagyobb nyári melegben is hűvös maradt a víz. Már csak meg kell mintázni – ehhez nemcsakl kézügyesség, de fantázia és erős kéz kell – no meg ki kell égetni.A régi mesterségeken kívül azonban feltörekvőben az újak is! Ki hitte volna még pár éve, hogy nincs erősebb és zamatosabb a sárréti chilinél? A Sárréti Chilifarm Bogár Sándor és felesége birodalma, ahol nagyon sokféle chilit termesztenek, fóliasátor alatt és a szabadban is. Már a kertbe lépve, érezni a kapszaicin erős illatát. Talán kevesen tudják, de a kapszaicinnek többféle jótékony, gyógyító hatása van: fájdalomcsillapító, vitaminban gazdag, és serkenti az emésztést is. Hogy aztán ki milyen erőset bír el, az már egyéni tűrőképesség kérdése. A chilis csokoládékrém alaptípusát még vígan kóstolgattuk, de a legerősebb fajtája már szinte mindenkivel kifogott.
Szinte helyben elkél minden termékük, a legkülönfélébb szószok, paprikakrémek, őrölt chilik, chilis csokoládék. A füstölt cayenne paprika páratlan ízt ad a sülteknek, akár morzsolva, akár zacskóból, őrölt formában szórva ízesítjük a húst, csak utána jól kezet kell mosni!

Láposi Istvánnét Biharnagybajomból régen füvesasszonynak vagy javasasszonynak hívták volna, ma viszont a reformétkezés és gyógyítás, valamint az öko- és biotermékek tudorának nevezhetnénk. Terézia mama azonban ma is inkább bajomi füvesasszonynak titulálja magát. Kertjében – és konyhájában - olyan csodák „teremnek”, mint a pitypang dzsem, a kövér porcsin lekvár, a bodzavirágból, kökényből, körömvirágból, galagonyából főzött dzsemek, az ibolyából készített illatos szörp, de a sütőtök, a sárgarépa, a csipkebogyó, a rebarbara, a zelleres cékla, a fenyőrügy is jótékony hatással bír egészségünkre, csak tudnunk kell, mi mire jó.Új idők új szele: a hajdúszoboszlói Black Bunny márkanevű kézműves csokoládéműhelyt vezető fiatal házaspár az ausztráliai Sydneyből jött haza, hogy meghódítsa elsősorban webshopján keresztül a különleges csokoládét kedvelőket. Sikerült is neki, hiszen szinte minden azonnal elkél, amit készít, a barátnős ajándéknak kiváló forró csokis masszától a legkülönbözőbb fűszerekkel megbolondított táblás termékekig. Szinte nincs olyan zöldség, gyümölcs és fűszer – akár a chili, a koriander, a lime vagy a rozmaring – amely ne emelné ki a valódi kakaóból készült termékek ízét.

Nehéz szívvel búcsúztunk Sárrétről, abban a hiszemben, hogy valamikor újra eljövünk ide, hiszen minden bele sem fért e röpke két és fél napba. Tanulság nincs, vagy ha van csak annyi: a vállalkozókedv, a szorgos munka mindenütt meghozza gyümölcsét, és ez nemcsak a turizmus szempontjából fontos, hanem fundamentuma az ott élő emberek jólétének.

Búcsúzóul visszatérve Sárrétudvariba: mindezt a Pegazus Lovardában és Vendégházban tapasztaltuk meg, gazdasszonyunk, Ica ugyanis azt is fontosnak tartja, hogy  vendégeit megismertesse a helyi termékek hamisítatlan, valóban öko, vagy ha úgy tetszik bio csodáival.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Sárréti Pegazus Lovarda, Nagyrábéi mezőgazdasági gyűjtemény, Füzesgyarmati hintómúzeum, Chillifarm, Black Bunney bonbonkészítő,


2015-10-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk