Szigetköz a vízi birodalom

Szigetköz a vízi birodalom

Szigetköz a vízi birodalom

  

 

A Mosoni Duna és az Öreg Duna által közbezárt terület, Magyarország egyik legszebb tájegysége. Kialakulásában és jelen állapotában a víz játssza a főszerepet, meghatározza a vidék növény- és állatvilágát is. Az érintetlen természetben egyaránt megtalálhatók itt a közeli Alpok flórájához és a pannon flórához tartozó fajok.

 

 

 

A lelassult folyó itt rakja le hordalékát, létrehozva ezzel zátonyokat, szigeteket, belső tavakat. A táj szépsége igazán csak a vízről élvezhető. A szövevényes ágrendszer kitűnő túrázási lehetőségeket kínál eldugott holtágakba, de csak nagy helyismerettel rendelkező túravezetők közreműködésével célszerű elindulni. A vizek melletti települések is sok kulturális értéket rejtenek, érdemes ide ellátogatni.

Pillantsunk be néhány faluba!

 

Kastély, nyárfa és a krumplibogár

Hédervár a Mosoni-Duna mellett őrtornyok sokaságával biztosította az ókori római birodalom védelmét, vélhetőleg a területén a mai kastély

 

 

 

elődei is ezt a szerepet töltötték be. A település története később összefonódott a Héderváry, Viczay, Khuen grófi családokkal, akiknek ősei - a krónikaírók szerint- Géza fejedelem idején jöttek be a Szigetközbe. A család híres leszármazottja az 1380-as években szabadságharcos vezető szerepet vállaló Hédervári Kont István.

A község határában álló történelmi emlékhelyet a Kont-fánál, és az ország egyetlen bogár szobrát, a híres, csíkos hátú Coloradot kísérőnk,

 

 

 

a lokálpatrióta korábbi polgármester, Göndöcs László

 

 

mutatta meg, aki szívesebben büszkélkedne a valamikor jobb időket látó kastéllyal.

 

 

 

A hányatott sorsú műemlék volt már hadikórház, iskola, művészeti alkotóház, és hotel, amit 2004-ben korhű stílusban felújítottak.

 

 

 

A Kincsem című nagysikerű film egyik színhelye volt a négycsillagos Hédervár Kastélyszálloda, azonban néhány éve tulajdonjogi viták miatt zárva tart. Platánfái és a várárok a jövőben rendbe hozott épülettel a falu igazi látványossága lehet.

 

4 patkó és 4 napraforgó

A lovaglásnak nagy hagyományai vannak hazánkban, hiszen kultúránk fejlődése erősen kapcsolódott a lovakhoz és a lovas élethez. Egyre több település fedezi azt fel, hogy a turizmus egyik színfoltja, a lovaglás nemes sportja lehet a kitörési pont.

 

 

 

A 2010-ben megnyitott Hédervári Lovasklub lovas oktatásra és túrázásra is alkalmas minőségi lóállománnyal rendelkezik. A 4 patkós lovardában futószáras lovas oktatás, póni lovaglás, tereplovaglás, lovastábor és bértartás mellett panzió is üzemel. Pósfai Pálma

 

 

 

üzletvezető újságolja, hogy csapatépítő tréningek, baráti társaságok, családok és külföldi vadásztársaságok már felfedezték az öt éve működő modern, 4 napraforgós szálláshelyet.

A nagy szabad terület és a lovaspályák a gyerekek paradicsoma, különösen, ha a türelmes shetlandi póni, Dodi hátán ülhetnek. Szakavatott lovasedző-oktatók fokozatosan mutatják meg a kicsiknek a lovaglás szépségeit a bemelegítő pályákon, a haladóknak pedig a szigetközi tereplovaglás szabályait.

 

 

 

Szinte a kertjük aljában folyik a vadregényes Mosoni-Duna, ezért kézenfekvő, hogy a vendégeik számára túrakenukat kölcsönöznek és a partok mentén kerékpározni óhajtók pedig bicajt bérelhetnek.

 

A felfedezetlen Ásványráró

A szigetközi táj és a friss levegő egyedülálló hangulatú, gazdag madárvilága, védett növényei, vízi képződményei megunhatatlan fotótémák.

 

 

 

Földrajzi ismeretek mellőzésével annyit tudjunk, hogy a Szigetköz a fő Duna-ág és a Mosoni-Duna-ág között még számtalan kacskaringós mellékággal is tarkítja a térképet. A korábban érintetlen vizeket, medreket és partokat évek óta tisztítják, a folyóban úszó gallyakat és hordalékot kihalásszák, a környéket ápolják, rendben tartják.

 

 

 

A Bagaméri-ágban Popp Rita,

  

 

Ásványráró polgármestere, megmutatta a vízből kiálló betonhajót

 

 

 

és a hallépcsőt. A világháborús hajóroncs több mint hetven éve pihen itt, hihetetlen látványt nyújtva az arra járóknak. A védett műtárgy mellett víz- és halgazdálkodás céllal épített hallépcső

 

 

 

is igazi érdekesség.

 

 

 

Nem véletlen, hogy a szép vidéken egyre divatosabb az aktív turizmus. Kenukölcsönzés, sétakocsikázás, kerékpározás, horgászat, lovaglás, wellness lehetőségek fejlesztésével új turisztikai helyszínként kapcsolódnak be a szomszédos települések az idegenforgalom vérkeringésébe. A települések vezetőinek közös célja, hogy a Mosoni- Duna partot és az országban egyedülálló szellemi örökségeket megközelíthetővé, elérhetővé tegyék az itt élőknek és turistáknak egyaránt.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-09-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk