Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok, a Tisza fővárosa

 Fotó: Marek P. Lajos

 

 

Szerző: Barna Judit

 

Ha egy város-látogatásra specializálódott külföldi, aki még soha nem járt Magyarországon megkérdezne, hogy nálunk melyik várost keresse fel, nem biztos, hogy Szolnok jutna először eszembe. Sokkal inkább a patinás történelmi városainkat, fürdővárosainkat sorolnám fel az érdeklődőnek.

Nyár végi látogatásunk azonban meggyőzött arról, hogy a Tisza partján fekvő Szolnok kiváló földrajzi adottságokkal, sokszínű látnivalóval rendelkezik, és különleges, helyi gasztronómiai értékek is fűződnek a hetvenezres település nevéhez. A városi önkormányzat turisztikai munkatársai olyan kétnapos programot állítottak össze újságírók számára, amit igényes külföldi turista is elismeréssel fogadhatna

 

Kiránduljunk a városban!

A megyeszékhely fejlődése látványosan megugrott az elmúlt években: épült itt egyedülálló repülőmúzeum, a RepTár, Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídja, a Tiszavirág híd, amely a Tiszán átívelve a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a felújítás alatt lévő Liget Termálstrand és főbejáratával. Hiánypótló létesítmény, európai színvonalú kiállítótérrel az Agóra, és életre kelt a sörkultusz a város két saját kézműves sörével - hogy csak néhány érdekességet említsünk bevezetőként.

A városba érkező gyerekes családok számára nagy élmény a repülőmúzeum. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a hazai hadászati repülés és a történelem szerelmeseinek egyik zarándokhelye Közép-Kelet Európában is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik.

 

 

Fotó: Lescsinszky Zoltán

 

Szolnok városa Európai uniós pályázattal rehabilitálta a belváros ide vezető utcáival együtt a 170 éves Indóház műemléki környezetét, felújították és új funkciót adtak Magyarország másodikként épült vasútállomásának.  A múzeum hatvanezer négyzetméteres a nyílt udvarral és a kétszintes, fedett csarnokkal együtt, ahol közel 60 darab nyugdíjazott és restaurált repülőgép és helikopter áll. A haditechnika iránt érdeklődők örömére minden gép mellett részletes leírás található, például az L-29-es csehszlovák gyártású Delphin sugárhajtású oktatógéppel tanult repülni a két magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla.

 

 

Fotó: Lescsinszky Zoltán

 

Akiket a műszaki adatok kevésbé vonzanak, azok számára interaktív- és elektronikai eszközök teszik élvezetessé a múzeumi sétát. A 4D moziban szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülővel szárnyalni a levegőben, ejtőernyővel zuhanni, és egy bázisugrást átélni. A három-három perces videofilmek vetítése közben a néző széke igencsak rázkódik, ahogy az a valóságban is lenne. Izgalmas élmény a 3D karika, az ember fizikai határait feszegető próba a súlytalansághoz hasonló, lebegő, forgó, rázó érzés.

A katonai matuzsálemek után keressünk egy lazább programot: látogassuk meg a Városháza szép épületének pincéjében Söráriumot. Miről is szólhatnának a termek és folyósok, a vitrinek és a filmvetítés, mint a sör történetéről, eredetéről, a sörgyártás folyamatáról.

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

Sör - és eszköztörténeti kiállítás megvalósulásához a sörös címkéket, sörös korsókat, plakátokat és az italhoz kapcsolódó más relikviákat felajánlók adták át a múzeumnak. A látványsörfőzde működtetése, az interaktív eszközök rendezése és ápolása mellett Szolnok város megalkotott két új sörtípust is. Sörfőző mesterrel olyan recepteket állítottak össze, ami képviseli a város hagyományait, mint a barna Szolnoki olaj, és egy újdonság a fiatalok számára, az aranysárga Kincsem.

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

A gasztronómiai élvezet után jöjjön egy kis kulturális élmény, mégpedig a Szolnoki Művésztelepen.  Magyarország legrégebbi művésztelepére látogatunk, a Tisza és a Zagyva összefolyásánál ideális környezetbe lépünk.

 

 

Fotó: Lescsinszky Zoltán

 

A régi szolnoki vár helyén felépült művésztelep 1902-ben, 12 műteremlakással indult. Ekkor nem csak állandó tagjai voltak, rendszeresen jöttek magyar és külföldi vendég művészek, festők, szobrászok, nyaranta alkotótáborok működtek és az elkészült műveikből sikeres kiállításokat rendeztek. A közelmúltban a művésztelep műteremlakásai teljesen megújultak, egy kiállító teremmel, egy közös műteremmel, és garzon lakrésszel is kiegészült a létesítmény.

Szolnoki látogatásunk másnapján a természet jegyében két kirándulást tettünk. Az augusztus végi hétköznapon, kora délelőtt csak kevesen sétálgatnak a hajóállomásnál, a szolnokiak szeretett sétányán. A festői Tisza-parton lépegetünk a lépcsőkön lefelé az alacsony vízállásban kikötött Sellő hajóhoz.

 

         

Fotó: Marek P. Lajos

 

Egy kellemes óra alatt átmentünk a Tiszavirág híd és a közúti híd alatt is, szép látvány a mediterrán háncs napernyős szabad strand a víz felől, ahol bóják jelzik a fürdés határát. Sorban állnak a parton a türelmes horgászok, akik meredek falépcsőkön, artistamutatvány-szerűen érkeznek le a stégjeikhez a napi fogásért. Élvezzük mindannyian a késő nyári napsütést és a szőke folyót!

Kikötünk, folytatjuk utunkat, irány a Bagolyvár Vadaspark. Körbesétálunk a jellegzetes alföldi táj állatai és a messzebbről érkezettek között. A vidék vadfajai, házi-és háziasított törpekecskék, pónik, lámák éppen kapják a gondozóiktól az ebédjüket. A programok közül a családok és iskolások látványetetést, zoopedagógiai és barkácsműhely foglalkozást, szülinapi meglepetést választhatnak, majd átsétálhatnak a szomszédos – az ország legnagyobb- Ökojátszóterére, vagy kiépített útvonalon gyalogtúrázhatnak, kerékpározhatnak. Ideális kirándulóhely!

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

Szolnok város lakossága az elmúlt századokban a Tisza jobb partjára helyezkedett és ott terjeszkedett, a bal parton, a Tiszán-túli terület erdőben gazdag volt. A századfordulóra kialakult egy kellemes szabadidőpark. Ma ez a terület, a Tiszaliget Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyének legcsodálatosabb része, a város sport, szabadidő és turisztikai központja, "tüdeje". Szabad bejárású, ahol a turisták árnyas fákat találnak sétához, a tó a csónakázáshoz, horgászáshoz kiváló helyszín, és sportpályák, fürdők is várják a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. A több napra érkezők szálláslehetőséget találnak négycsillagos, háromcsillagos szállodákban, panziókban és a kempingben. A város felismerve a szállóvendégek igényeinek változását, magánberuházásban tervezi egy öt csillagos hotel felépítését a Holt-Tisza szép szakaszán.

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

A Tiszaliget a korábbi években szinte állandó jelleggel valamilyen városi rendezvény helyszíne volt. Ilyen a hagyománnyá vált Szolnoki Gulyásfesztivál, ami idén – a körülményekre tekintettel- a Főzz gulyást otthon! felhívással online térbe került.

 

Szolnok híres ételei

Ha az utazó személyesen kívánja megkóstolni Szolnok nevezetes ételeit, akkor kezdje az ikonikus szolnoki gulyásnál, az Alföld legjellegzetesebb hagyományos népi ételénél. Mindenki tudja idehaza, hogy a külföldiek szemében a magyar gasztronómia világszerte ismert középpontja a gulyás, a magyarok évszázados állattartó életmódjának köszönhetően. Legjobb szabadban, bográcsban főzni, közösen egy vidám társasággal, de mi a Halászcsárda Étteremben asztalra tálalt kisbográcsban élveztük az enyhén csípős, tartalmas levest.

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

A város másik nevezetessége a tepsis csülök. A tradicionális fogás abban a piros zománc tepsiben kerül forrón a vendég elé, amit már nagyanyáink is használtak és használnak még ma is a konyhán. Néhol ütött-kopott, mert lejött a máz, a lényeg a tartalom, a vastag füstölt-főtt császárszalonna, a füstült-főtt hátsócsülök, a főtt burgonya, vastagon tejföl, és a többféle fűszer. Mindezek mennyeien összeérnek a sütőben, majd illatozva érkeznek az  a Bajnok Étteremben az asztalra.

A főételek után következzen Szolnok híres édessége, a több mint százéves múltra visszatekintő habos isler a Marcipán Cukrászdában, amit napjainkban a Móra család készít nyolcvan másik finomsággal együtt. A szolnoki habos isler nem hasonlít az osztrák rokonához,

 

 

Fotó: Marek P. Lajos

 

mert a tölteléke cukros, citromleves, kemény habbá vert tojásfehérje. A hab két omlóstészta közé kerül, majd az egészet csokoládémázba, vagy karamellbe mártják.

 

Egy kellemes szálláshely a városban

A Szolnokra érkező turisták, ha a városban éjszakáznának, válogathatnak 4, és 3 csillagos hotelek közül, kereshetnek panziót, vagy vendégszobát, vagy a Tiszaligetben, igaz csak időszakosan, a kemping is rendelkezésre áll. Egy ötcsillagos hotel terve is alakul.

Pénztárca függő a szálláshely jó választása itt is, mint a világ minden országában. Akik üzleti céllal, vagy laza városnézésre, kirándulásra, kávézgatásra érkeznek, ők a lehető legjobban megközelíthető ajánlatokat keresik ki a neten. Így találhatjuk meg a Tulipán Villa Panziót a belváros ideális, csendes utcájában, a Magyar utcában.

 

 

Fotó: Tulipán panzió

 

A panzió az 1800-as évek végén épült, nagypolgári lakóház volt, a kor építészetének megfelelően bálteremmel, boltívekkel, manzárdszobákkal. A belső terek mennyezete sár-nád-fa anyagokból készült, amit a 2019-es felújítás során is megőriztek a századforduló idején divatos mintázatú, eredeti stukkókkal együtt.

A Kisfaludy program támogatásával mindenhol kiépítésre került a szobákból nyíló, saját fürdőszoba, és az ágyak új, kényelmes matracokat kaptak. Korszerűsítették a közös helyiségeket, és nagyobb létszám kiszolgálását biztosító kávéfőző géppel és hűtőgéppel sikerült a projekt révén egy magas minőségi igényeket kielégítő konyhai kiszolgáló helyiséget kialakítani. A lakberendező dicséretére váljon, hogy a Párizs, Velence, Budapest, Tulipán, Orchidea és a többi szoba is magukon viselik névadóik jellegzetességeit a fantáziadús enteriőrrel.

 

 

Fotó: Tulipán panzió

 

A környezettudatosság jegyében napelemes rendszert telepítettek, és új műanyag nyílászárókat építettek be, valamint szauna helyiséget létesítettek. A vendégek új kerékpárokat is találnak, melyekkel felkereshetik Szolnok vonzáskörzetében található távolabbi helyszíneket és rendezvényeket.

 

 

2020-09-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk