Szombathely, ahol Neked is járnod kell!

Szombathely, ahol Neked is járnod kell!

Szombathely, ahol Neked is járnod kell!

  

 

Ausztriával határos nyugati megyéink egyike Vas megye, benne két nagyváros: Szombathely, a megyeszékhely és Kőszeg, a kis ékszedoboz. Az egymástól 19 kilométerre fekvő települések egy nap alatt meglátogathatók. Tegyük mi is ezt, nézzük meg a kulturális és régészeti emlékeket és kóstoljunk bele a városok gasztronómiai kínálatába, több részre osztott sorozatunkkal.

 

Szent Márton városa

Magyarország egyik legrégibb városa a dimbes-dombos Alpokalján fekszik, a nyugat királynőjének is neveznek. Civitas Sancti Martini latin szavak a város címerében Szent Márton városát jelentik.

 

 

 

Szent Márton, Európa legismertebb védőszentje Kr. után 371-ben született Savariaban. Nem sokat időzhetett szülővárosában, mert fellángolt az eretnek mozgalom, az ariánusok elfogták és elkergették. Milánóban folytatta útját, majd további városokat is bejárt, hogy a keresztény hitet terjessze. Csodák kísérték a tevékenységét, betegeket gyógyított, halottakat támasztott fel, számos egyházközségeket létesített, kolostorokat alapított, majd Turones püspökévé választották.

 

 

 

 

Ehhez az eseményhez kötődik az egyik legismertebb Szent Márton legenda, mely szerint a tisztség elfogadása elől libák közé bújt, ám a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Így Márton nem kerülhette el a magas rangú egyházi széket, a libák viszont árulásukért azóta is lakolnak: ezért eszünk Márton napján libasültet.

Az érdekes történetet a Savaria Turizmus Nonprofit Kft ügyvezetője, Grünwald Stefánia

 

 

és szombathelyi idegenvezetőnk, Soósné Hesztera Erzsébet mesélték el a városnéző sétán.

 

Egyházi kincsek nyomában

A számtalan turisztikai nevezetesség közül és Szent Márton naphoz közeledve, meghívóink bemutatták a Székesegyház- Szent Márton ereklye- Szily János Látogatóközpont és az Egyházmegyei Könyvtár komplexumot. A templomot, a hozzá kapcsolódó egykori domonkos kolostort és a mögöttük található ókori eredetű temetőt az ide látogatók a legnagyobb érdeklődéssel keresik fel.

 

 

 

 

A Szent Márton plébániatemplom északi mellékkápolnája helyén lehetett - a helyi hagyomány szerint- a szent szülőháza.

 

 

A régészeti feltárások során sírkövek tucatjai kerültek elő a földből és a környék épületeinek falaiból. A Látogatóközpontban a püspök életét és korát bemutató kiállítás, az értékes Dorfmeister festmények,

 

 

   

 

valamint a háromezer kötetes könyvtár a zarándokok és turisták kedvelt célpontja, igazi művészettörténeti kuriózum.

 

 

 

 

A város a középkor óta őrzi a szent kultuszát, ápolja a hozzá fűződő hagyományokat, de hittérítő szerepének értékelése az elmúlt századokban hullámzó volt. Néhány évtizede azonban újra felértékelődött a Szent Mártoni örökség, amelyre Szombathely városa méltán lehet büszke az egész világ előtt.

 

 

 

Szombathely védőszentje tiszteletére hagyományossá vált minden novemberben a több napos Szent Márton Ünnep rendezvény sorozat. A város több pontja ilyenkor megtelik a közönséggel, hiszen az országos vásár, a kézműves foglalkozások, a lampionos felvonulás, a könnyűzenei koncert igencsak vonzza a lakosságot és a turistákat. Sokan átjönnek Ausztriából is megkóstolni az Őrség ízeit: a dödöllét, a kukoricaprószát és sok minden mást.

 

Háromszögletű Főtér

  

 

A jellegzetes alakot formáló Főtér már a 13. században a település centruma volt, ahol vásárokat, piacokat tartottak. A kedvelt sétáló és találkozóhely

 

 

   

 

2006-os felújítás során új burkolatot, padokat és szökőkutat kapott, de a középkori alaprajzán nem változtattak. A szellős teret érdemes a városnéző túrán útba ejteni, mert a barokk Szegedy-ház, a Kígyó Patika-ház, a Szentháromság és a Faunok szoborcsoportok különleges kulturális látnivalók.

 

 

 

Interaktív vallástörténeti kiállítás

 

 

Az Iseum a város egyik legfontosabb ókori építészeti műemléke. Egy véletlen eredményeként egyedülálló jelentőségű régészeti leletre, egy egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira és épületmaradványaira bukkantak 955-ben. Az Iseum rövid időn belül meghatározó kulturális jelentőségre tett szert, az évtizedek alatt azonban állapota leromlott, mígnem az újraindult kutatásokkal együtt a világhírű kőemlékeket sikerült megmenteni és kiállítássá alakítani.

A jelenleg az egykori pompájában rekonstruált Iseum Savariense épületegyüttesben,

 

 

 

21. század igényeinek megfelelő térben látható az Isis Savaria Otthona című vallástörténeti állandó kiállítás.

 

 

 

 

Az intézmény interaktív eszközökkel képzőművészeti, építészeti kiállításoknak, különleges atmoszférájú udvara pedig színházi produkcióknak ad teret.

 

 

 

Aktív turizmus kerékpárral

A vasi székhely római kori történelmi, kulturális, egyházi látnivalókban bővelkedik, de az aktív turizmus kedvelőinek is remek programot kínál a kerékpárral bejárható környék. A kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, összekapcsolja a sporttevékenységet a regionális természeti- és kulturális örökségek felfedezésének lehetőségével. Szombathely és további három osztrák és három magyar szervezet vesz részt - pályázat keretén belül-megyei és határon túli kerékpárutak kialakításában.

Írta:Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-11-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk