Új fényben tündököl a Tiszaigari Arborétum

Új fényben tündököl a Tiszaigari Arborétum

Új fényben tündököl a Tiszaigari Arborétum

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Tiszaigari Arborétum és Természetvédelmi Terület Szolnok megyében, a Tisza-tó közelében, Tiszafüredtől 10 kilométerre fekszik. A 20 hektáros park, igazi ékszerdoboz a fátlan Hortobágy szélén. Az arborétum a maga háborítatlanságával, matuzsálemi kort megért fáival maradandó élményt nyújt az idelátogatók számára.

 

 

 

 

Érdemes a feltöltődni a vízi szórakozások közben, vagy kirándulni a környékbeli szálláshelyekről!

 A terület a 19. század vége felé alakult ki a Tisza által egykor gyakran elöntött magasabb térszínen, öntéstalaja a hajdan itt kanyargó Tisza lerakott hordalékából áll.

 

 

 

 

Az arborétum alapjait Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök rakta le az 1870-es évek elején, amikor itt, a Tisza egyik feltöltődött medrében két holdas sétakertet létesített.

 

 

 

 

A Habsburg kastélykertek hatására kezdte el az arborétum telepítését. Széky a közeli területekről ültetett át több éves erős egyedeket, amelyek jobbára az Alföldön őshonos fafajokból álltak: kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris. Az ültetést úgy igyekeztek végezni, hogy az természet közelinek, eredetinek tűnjön.

 

 

 

 

1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 1985 után a több mint 375 fajból álló gyűjtemény elérte az arborétumi kritériumot. Az arborétumban számos idős, nagyméretű lomb- és tűlevelű fafaj és változata található.

 

 

 

 

A kert legértékesebb fajai az arborétummal egyidősek, ezek közül a legjelentősebbek: páfrányfenyő, tiszafa, kolorádófenyő, szerb luc, duglászfenyő, valamint amerikai mocsárciprus, melyeknek valóságos erdeje található itt, egyes példányai a 30 méteres magasságot is elérik. A bükk és a szelídgesztenye mellett 17 tölgyfaj is fellelhető. Említésre érdemes a kúszó farkasalma, a nagylevelű liliomfa, a tulipánfa és az illatos fűszercserje is.

 

 

 

 

A 2017 évben befejezett növényállomány fejlesztési folyamatban megújult az arborétum területén a volt iroda, ami 4 szobás kulcsosházzá alakult át, és a bográcsozóval együtt használhatják a vendégek. Megépült egy fogadóépület kunkapus bejárattal, parkoló létesült, bővült a növénygyűjtemény, kicserélték a növényismertető táblákat és a felújították a sétautakat.

 

 

 

 

Az átalakítás a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. beruházásaként valósult meg, üzemeltetése a Szolnoki Erdészet feladata

 

 

2020-08-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk