Vasi Hegyhát - Rábamente, Ezer Apró Csoda Földje

Vasi Hegyhát - Rábamente, Ezer Apró Csoda Földje

Vasi Hegyhát - Rábamente, Ezer Apró Csoda Földje

 

 

Felfedeztünk egy érintetlen, erdős-dombos, folyókkal és tavakkal tarkított tájat. A kisforgalmú közutak sok kis falu között kanyarognak és kerékpározásra is alkalmasak.  Vidékies életörömben, ízes helyi ételekben, italokban, gyógyító nyugalomban és sok-sok szabadtéri aktivitásban lehet része annak, ki idelátogat. Most adták át Magyarország egyetlen Kneipp módszerre épülő témaútját, mely13 településen, 19 helyszínen várja az érdeklődőket. A Kneipp létesítmények kipróbálása mindenütt ingyenes!

 

 

Szabadtéri örömökre hangolva

Több száz éves zsúpfedeles, skanzenbe illő présházakat mentettek meg az  oszkói Hegypásztor Kör tagjai, élükön Zágorhídi Czigány Ákossal, a Vasi Hegyhát Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület (TDM ) elnökével. Az oszkói Hegypásztor Pincék területén megőrizték és visszahozták a helyi hagyományokat, a családok őshonos gyümölcsfákat telepítettek itt gyermekük születéskor, hagyományos művelésű szőlő ültetvényeken készítik a bort, és bemutatják a zsúpfedél készítését is. De nemcsak élményt, turistaszállást, kemencében sült helyi étkeket is  biztosítnak a látogatóknak. Rendezvényeken egyéb termékek (méz, lekvár, pálinka) kóstolásról és vásárlásról is gondoskodnak.

 

   

A Rábahidvég határában elterülő 16 hektáros Tájparkot a Csodaszarvasról nevezték el. Pompás zöld játszótér gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Erdő s rét, folyópart és horgásztó tele aktív sportolásra ingerlő elemekkel. Íjat mi is több-kevesebb sikerrel lődöztünk, de a tó fölötti drótkötél-csúszdára felülni már nem igyekeztünk. Lovagolni, állatot simogatni, kézműves termék előállításával bíbelődni szeretnek az idelátogató erdei iskolások. Szállásuk lehet jurta, lábas-pajta, tetőtéri turistaszállás. Igényes céges, vagy kis magán társaságok is nagyon jól érezhetik magukat itt: Egy igazán sportos nap után-hiszen mindenféle sportpálya is elfér a területen- a Fürdőházban, szauna és sókamra kényeztetése a záróakkord. Előrendelésre finom vacsorával kerekíthetik ki az élményt.

 

   

 

Dödölle pálinkakóstolással

Ezen a vidéken igazi hagyományos, mondhatni bio jellegű a gasztronómia. Gyógyfüves mézről a Fukszberger méhészt gondoskodik, a körmendi kastély rekonstrukciós terveiben Liktárium, azaz a népi gyógyászatban alkalmazott füvekből, őshonos gyümölcsökből készült termékeket áruló bolt is szerepel. A házias helyi ételekkel nemcsak a barátságos Berki Fogadó kényeztetett bennünket,(sütőtök leves, őz ragú, dödölle, csokis-gyümölcsös torta), de a kis Oszkó község Vinotékájának helyi borai mellé felszolgált csipetkés bableves és Vasi pecsenye után is megnyalhattuk mind a tíz ujjunkat! Mértékkel fogyasztva a minőségi pálinka is gyógyít, mint azt a Birkás pálinkafőzdében kóstolt 40 féle termék is bizonyítja.

 

   

 

Ősi városok: Körmend és Vasvár

A térség legismertebb vonzereje az idén várossá válásának 750 éves évfordulóját ünneplő Körmend, s ennek felújított főteréhez közvetlenül kapcsolódó Batthyány kastély. A négy saroktornyos, eredetileg barokk stílusú kastélyt ma már főként klasszicista jegyek jellemeznek, Magyarország öt, legnagyobb és legértékesebb kastély együtteseinek egyike. Nem kímélték a szovjet hadsereg katonái, és nem tett jót neki rendszerváltás sem, mert cipőgyár települt mellé. Bebes István polgármester elmondása szerint a most elnyert pályázat segítségével végre restaurálják a kastélyt és Batthyány Örökségközpontot alakítanak ki benne. A kastély több évszázados szépséges, 36 hektáros parkját is rendbe teszik. Így a Jeli Arborétumot látogatóknak érdemes kitérőt tenni a jelenleg is több, értékes kiállításnak otthont adó közeli kastély együtteshez.

 

   

 

Vasvár ősi települése is kezdetektől fogva hadak járta területen küzdött a fennmaradásért, a városi létért. A folyók, mocsarak közül kiemelkedő Hegyháton már a római korban, de a magyar honfoglalás idején is katonai út vezetett. Bizonyítékul szolgál a Vasvár határában rekonstruált hadi út egyik szakasza, egy farönkökből épített erőddel (Vaskapu). A szép erdős környezet és a tanösvény miatt kedvelt kirándulóhely. Vasváron kötötték meg a török hadakkal 1664-ben azt a békét, mely jól szolgálta az oszmánok és a Habsburgok reálpolitikáját, de nem a harcban pusztuló magyar nemzetet. A szultán kacskaringós aláírását megcsodálhatjuk Vasváron, a szépen helyreállított, műemlék Béke (vagy Tratter) házban őrzött, eredeti okirat fotokópiáján.   A hangulatos kisváros legértékesebb műemléke a középkori Domonkos templom és kolostor, benne Domokos Rendtörténeti Gyűjtemény és Zarándokház. Vasvár fölött ősfás erdőben Kneipp inhalátorház, kilátó, csodatévőként tisztelt forrás található. A mellette álló Szentkúti kápolnát érinti a nemzetközi Mária zarándokút. A felsoroltakon túl a boldoggá avatott Dr.Batthyány-Strattmann László orvos körmendi Emlékmúzeuma, a Csehimindszenten kialakított Mindszenty József hercegprímás Emlékmúzeuma, és a számos zarándokút a Vasi Hegyhát-Rábamente szakrális jellegét sejtetik.

 

   

   

   

   

Sok, különféle sikeres pályázat után a térség készen áll, hogy manapság ritka idilli adottságait a turizmusban is kamatoztassa. A 2011-ben alakult, csaknem 50 települést összefogó Vasi Hegyhát Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület (TDM) turista információs- és marketing rendszere a legkorszerűbb eszközökkel operál: Körmenden Tourinform iroda,-kerékpárkölcsönző hely is-, tucatnyi információs, napelemmel működő tábla, honlap, kiadványok és térképek, útjelzők teszik könnyűvé a tájékozódást.(www.vasihegyhat-rabamente.hu )

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 


Alte Version auf einer größeren Karte anzeigen

2014-10-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk