Velem vár és visszavár

Velem vár és visszavár

Velem vár és visszavár

 

 

A harsogóan zöld hegyoldal fölött gomolygó köd résein csak itt-ott sütött a nap a fejünkre a Kőszegtől már csak tízpercnyi autózásra s Ausztriától kőhajításnyira lévő szinte haraphatóan friss alpokaljai levegőjű kis helység, Velem szélén található meseszerű, apró faházikókból épült szépen parkosított üdülőtelepen, Novákfalván.

 

aktívipihenés

 

A hosszú úton megéheztünk. Irány a szépséges faragott bútorokkal díszes étterem. Ott beszéli az egyik vendég, hogy az új menedzsment egyenesen a lillafüredi Palota Szállóból csábította el a főszakácsot és remek a főztje. Nos, hiszem, ha eszem. A szarvas- és vaddisznóhúsból készült, gombával dúsított raguleves petrezselymes nokedlivel egyenesen frenetikus. Erre jött még két túrós palacsinta. Másnap meg kemencében sült disznótorossal, majd aranygaluskával tömtük degeszre a hasunkat. Margitay István ügyvezetőtől megtudom, hogy az élelmiszereik alapanyagának döntő részét helyben szerzik be nemcsak ide, hanem a szintén általuk üzemeltetett s a Velemben lévő Gomba panzióba is. A hegyoldalban található pincéjükben a „fröccsmúzeumban” viszont nemcsak környékbeli, hanem Tokaj-hegyaljai borokat is kínálnak. A hathektáros üdülőfaluban 55 apartman házban 180 vendéget tudnak fogadni. Ezekben sajátmagunk tüzelhetünk fával, ám néhánynak a fűtését idén korszerűsítik.

 

 

A pihenésen és gyalogos, meg kerékpáros túrázások lehetőségén túl egyéb programokat is kínálnak. Évente több ízben tartanak főzőversenyeket, kézműves táborokat, művésztáborokat, kedveltek a kézműves vásárjaik. Húsz-harminc kilométeren belül jó néhány fürdő és turisztikai látnivaló is található, többek között Bükfürdő, Sárvár, Szombathely, Ják, Rohoncon a tófürdő és Kőszeg. Bécs pedig mindössze 129 kilométer ide.

Az arborétumhoz hasonlatos, romantikus környezetben rendszeresek a lakodalmak és iskolai kirándulások is.  Az üdülőfalu sétányain nemcsak a magyar irodalmi nagyjainak faragott mellszobraival találkozhatunk, hanem fellelhetjük ott a régi magyar vármegyék kopjafáit is, továbbá remek látvány a méretes jurta alakú múzeumban bemutatott babatárlat, ahol a magyar nyelvterület népviseletes figuráival találkozhatunk. Kiállítják a művésztáborok résztvevőinek adomány alkotásait is, valamint a hazai ásványokat is. A gyermekeknek nagy kedvence a mini állatkert s a simogató. Egyre többen pihennek náluk osztrákok és mind nagyobb reklámot fejtenek ki a szomszédos, valamint az északi országokban. Szívesen tartanak a kristálytiszta levegőjű festői környezetben különböző különféle konferenciákat is.

 

 

A burkus határon álló, s az Alpok lábánál egy kies völgyben elterülő egykori őrfalu, Velem község főutcáján sétálva a gyorsan futó Szerdahelyi-patak partján lévő virágos udvarú házaknál a legtöbb helyen még állnak a kerekes kutak. A csermely egyik kis hídját Nepomuki Szt. János embernagyságú faszobra őrzi, aki a folyók, hidak, vízimolnárok és a halászok védőszentje. Több, nemegyszer rézkoppantós napsugaras motívumú fakapu előtt kis asztalkán becsületkasszás árukínálat fogadja az arra járót. Vásárolhatunk például lekvárt, szárított gombát, gyümölcsöt, cérnametéltet és tojást. Szinte minden háznál foglalkoznak falusi vendéglátással. A réges-régi szeszfőzdében pedig erdei gyümölcsökből főzött zamatos pálinkákat mustrálhatunk. A települése lévő és még ma is üzemképes Rétyi vízimalom szomszédságában álló borospince zsúpfödeles padlásán bujkált sokáig a híres bakonyi betyár, Savanyú Jóska. A kíváncsi népek megtekinthetik - persze csak kívülről - a nemzet színészének Törőcsik Marinak a kedves falusi házát. A helység közepén látható hazánk négy, világháborús emlékkapujának egyike. A község szélén a Stirling-villában tartotta utolsó ülését a Szálasi kormány. Annak közelében még mindig megvan a bunker, amelyben egy ideig a Szent Koronát őrizték. A Kék túra útvonalába esik a kicsiny, hófehér templomáról elnevezett hegy oldalában álló Szent Vid kápolna, ami ráadásul jeles búcsújáróhely. Innen több tanösvény is indul. Érdemes itt sokat sétálni, mert a falu és környéke klimatikus gyógyhely, levegője a légzőszervi betegek, de az egészségesek számára is jótékony hatású.

 

 

A csábítóan szép érintetlen környezetben nagyokat túráztunk, pincepörkölt mellett, majd tárcsás hússütögetés közben jóízűt borozgattunk és nagyon sajnáltuk, hogy a három kellemes nap szinte pillanatok alatt eltelt.

Írta: Kőhalmi Dezső                                                          2014. 05. 06.

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 


Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2014-05-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk