Velence, ide biztosan visszajövök

Velence, ide biztosan visszajövök

Velence, ide biztosan visszajövök

 

 

Valamikor a múlt század derekán 1954-től tíz éven át Velencefürdőn nyaraltam a nagynénimnél. Nagy csoda volt az élővíz nyaranta egy ceglédi gyerek számára. Akkor még az utcákon termetes cseresznyefák álltak, amelyek oldalára mésszel számot festettek, és akinek ott volt háza, nyaralója az előre kifizethette a várható termést. A déli part falvain keresztül vezetett a nyáron lágyra olvadó szurokkal burkolt út s a fekete masszából varázsoltunk a tóból szedett nyílvesszőkre hegyet. Hétvégén esténként lópokrócra hasaltunk a kétsávos út szélén a fűbe és számoltuk az autókat, általában száznál többet nem láttunk órák alatt. Messziről felismertük már egészen kiskorunkban a személyautókat. Döntően négy fajta futott: ugró ezüst szarvassal az orrán a Volga, hegyesre csúcsosodó íven vörös csillaggal Moszkvics, bogárhátú fekete Pobjeda és galambszürke Varszava.

 

 

A minap elmentem hát megnézni, miként változott a világ arrafelé. Azóta beton autópályán robognak a megszámlálhatatlan fajtájú autók elkerülve a településeket, a vasút melletti rétek beépültek. Az öreg gyümölcsfákból már csak mutatóban maradt meg néhány. Nád pedig mindössze mutatóban látható a partmentén. A kis falut a tó északi és déli partját összekötő Budapest felőli ficakban lévő rohamosan fejlődő tízéves városhoz, Velencéhez csatolták. Nagy híre volt, néhány esztendeje, hogy az ügyes terveket készítő és már több pályázaton is nyertes önkormányzat majdnem ráfázott a Velencei-tó kapujaként tervezett kétmilliárdos pályázattal. Két évet csúszott a beruházás, a per ma is folyik a csődbement kivitelezővel a K+K Bau Profil Kft.-vel szemben. De most május 30-án a népek birtokba vehetik a térség legnagyobb turisztikai beruházását. Három napig egymást érik a zenei, kulturális, gyermek és tömegsport programok és óránkét ingyen sétahajózást hirdetnek.

Oláhné Surányi Ágnes polgármestertől tudom, hogy középtávú céljuk a négy évszakos turizmus megteremtése. Szeretnék őszi, téli rendezvényekkel egész esztendőben vendégül látni a pihenni vágyó embereket. S a Tourinform iroda, valamint az érintős turisztikai információs pontok nemcsak a helyi, hanem a régiós látnivalókat, rendezvényeket is ajánlják majd, amelyek döntően a családbarát turizmusra épülnek.

 

 

Az önkormányzat vezetője jogos büszkeséggel sorolja a 22 milliárd forintos, 70%-ban EU pénzből megvalósított, bérbe adott létesítményt és a teljesen felújított, kicsit a Riviérát idéző szép partszakasz adatait. A projekt központi építmény a Velence Korzó tulajdonképpen egy hosszú, egyemeletes üzletház, turisztikai központ. Található benne kiállításra, előadásra s házasságkötésre alkalmas díszterem, továbbá egy étteremből álló komplexum, egy nagyobb bevásárlóközpontból, 32 kisebb üzlethelyiség. A földszinti nagy térség közepén fényjátékkal felszerelt pompás fém életfa díszlik, zenélő szökőkúttal. A létesítmény közel fekszik az autópályához, a vasútállomástól pedig néhány percnyi sétával elérhető. Nemcsak a strand, de a mellette lévő 400 férőhelyes P+R parkoló és a 168 kerékpártároló használata is ingyenes. A városban is leállhat ugyanennyi gépkocsi, és ha meglódul a tömeg, akkor további 300 parkírozási helyet tudnak megnyitni. A területen mintegy negyven térfigyelő kamerát helyeztek ki, alkalmaznak biztonsági őröket és együttműködési megállapodást kötöttek a rendőrséggel az egész évben működtetni tervezett környezet védelmére.

A lassan mélyülő, családi nyaralásra rendkívül alkalmas szakasz fürdésre kijelölt részét kikotorták. A víz minősége nagyszerű. A partot dróthálóba font korszerű kőgát védi. A tó legnagyobb egybefüggő szabad strandja nyolc hektáron terül el, ahol 14 ezer négyzetmétert parkosítottak, füvesítettek, amely ráadásul természetesen locsolható. A partot 1350 négyzetméteren tiszta, finom fehér bányahomokkal borították. Néhány stéget és több, lejtmenetes lejárót alakítottak ki. A 230 méter hosszú partszakasz az újonnan épített kishajó kikötőig tart ahonnan egy éjjel alul-fölül kivilágított hidacskán folytathatjuk az utunkat a négy épületrészből s tizenegy kül- és beltéri termál-, tan- valamint élménymedencét, szaunázókat, masszázstermeket, továbbá konditermet tartalmazó kétszáz férőhelyes négycsillagos Velence Resort@Spa Hotelig. A svédasztalos ebédkínálatukból megkóstoltam a tavaszi zöldséglevest és a pisztrángot, amihez a tóra néző panorámaablak mellett - a helyi borok gazdag kínálatából - elkortyoltam egy nagyfröccsöt az egyik környékbeli pince Rajnai Rizlingjéből; fölséges volt!

 

 

Egy órányi dagonyázás után még sétáltam egy kicsi és meggyőződtem róla, hogy hamarosan befejezik a Velence Korzó melletti büfék felújítását, mert lángos, sült hal és sör nélkül nem szabad strand a szabad strand! Van megfelelő mennyiségű kinti zuhanyzó, öltöző és vizesblokk.  A meleg nyári hétvégéken akár négyezer embert is tudnak fogadni. A szórakozási lehetőségeket horgászhelyek szörfözésre kijelölt terület, a tó körüli 28 kilométeres kerékpárút, sportpályák, és egy régi grófi kastélyban kialakított könyvtár s szabadidőközpont biztosítja. Úgy döntöttem, hogy nem várok újra ötven évig és idén ismét visszajövök.

Írta/FotÓ: Kőhalmi Dezső                                                  2014. 05. 07

 


Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2014-05-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk