Visegrád a csodás királyváros

Visegrád a csodás királyváros

Visegrád a csodás királyváros

 

 

Ez a falu, város

 

Egyes becslések szerint hazánk lakosságának mintegy fele járt már az 1009-ben alapított, falunyi méretű kicsiny 1800 lakosú, várossá avanzsált egykori királyi székhelyen, Visegrádon. A Glóbusz vélhetőleg egyik legszebb táján a hegyek között kanyarodó Duna partján elterülő helység fölött tornyosuló Fellegvár és a legjelesebb uralkodónk, Mátyás király borral folyó szökőkútjával ékes reneszánsz palota ezreket csábít ide naponta télen-nyáron.


Királyi Palota Visegrád

Királyi Palota Visegrád

Királyi Palota Visegrád

 

Alig hittem a fülemnek, amikor a betelepülőként a nagy közkedveltséget megszerző mérnökből lett polgármestertől, Félegyházi Andrástól megtudtam, hogy jószerével semmi lehetőségük nincs az Európai Uniótól fejlesztésre pályázni, mert Pest megyéhez tartoznak, és a főváros elviszi a pénzek döntő hányadát. Mindezek tetejében a Pilisi Erdőgazdasághoz tartozik a Fellegvár, míg az Európai Kulturális örökség címet viselő királyi palota a Nemzeti Múzeum kezelésében található. Egyetlen jelentős bevételi forrásuk az idegenforgalmi adó, ugyanis négy darab négycsillagos, valamint több, alacsonyabb osztályba sorolt szálloda található a nemzetközi hajókikötővel rendelkező városkában. Az évi 300 ezerre becsült turisták szépszámú, különböző osztály-besorolású étterem között válogathatnak. A csodás tájon és a már említett történelmi nevezetességek mellett itt áll a Salamon torony, több útvonal vezet át a hajdani királyi vadaspark területen, ahol ma is bőven található őz, szarvas fácán, de még felbukkan olykor vaddisznó is. Az erdei játszóterek szomszédságában található kalandpark, valamint canopy pálya, valamint sokan keresik fel a bob pályát és télen hóágyúk is segítik a sípálya használhatóvá tételét.


Királyi Palota Visegrád

Lovagi játékok Visegrád 

Lovagi játéktól a zenés estekig

 

A TDM Szervezet a motorja, aktív részese turizmus és a gazdag zenei, valamint egyéb szórakoztatóprogramok szervezésének. A helység sokszínű kulturális örökségéből a római kort a Quadriburgiumi Játékok, a középkort pedig a város legnagyobb rendezvénye, a Palotajátékok idézi fel. A település programjai között régi-zenei, komoly-, és könnyűzenei koncertek mellett a német nemzetiségi népzenei rendezvények színesítik a kínálatot. A Nemzetközi Palotajátékokat idén július 8 és 10-e között rendezik meg. Amely immár 32 éve állít emléket az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak, a középkori Európa egyik legfontosabb eseményének. E három napon látványos lovagi tornák, pompás királyi menet és esti fáklyás felvonulás, vásár, koncertek és királyi borudvar várja az idelátogatókat, megidézve azt az utánozhatatlan középkori hangulatot.


Királyi Palota Visegrád

Királyi Palota Visegrád

 

Nem világörökség, de világszép

 

Szinte érthetetlen számomra, hogy eddig még senkinek sem jutott eszébe a Világörökség részévé bejegyeztetni a csodás panorámát, továbbá a Fellegvárat és a palotát. Néhány esztendeje folyik egy eljárás, hogy a Pannónia limes határán lévő egykori Római Birodalomhoz tartozó építmények romjai bekerüljenek a Világörökségi látnivalók sorába.


Felegvár Visegrád

Felegvár Visegrád

Felegvár Visegrád

Felegvár Visegrád

 

Mindezen sirámok dacára a helység virágzóan szép, és különösen a jó idő beköszöntével elárasztják a turisták. Nem csoda, hiszen autóval, vagy szárnyashajóval egy óra alatt megközelíthető a Budapestről a város. A MAHART idén új nemzetközi hajókikötőt ad át és sűrítik a hajójáratokat. A MÁV is kellő mennyiségű vonatot közlekedtet. A kerékpárút kiépítése még várat magára, s azokból a hegyekben sem igazán található.


Alsóvár Salamon torony

Duna panoráma kikötővel Salamon toronyról

 

Királyok városa

 

A mai várrendszert IV. Béla és felesége Mária királyné kezdte el építtetni az 1250-es években, ennek részei a 328 m magas hegyen álló Fellegvár, a Várhegy alatti dombon az Alsóvár, a Duna parton pedig a Vízibástya. Nemzetközi jelentőségűvé a XIV. században, az Anjouk idején vált a város. Károly Róbert 1320 körül kezdte el a királyi palota építését a város főutcájában, a Duna parthoz közeli területen.

 Visegrád városkapu, IV.Béla szobor


1335-ben volt az a híres királytalálkozó, ahová Károly Róbert magyar király meghívására János cseh, Kázmér lengyel király, Károly morva őrgróf, Wittelsbach Henrik bajor és Rudolf szász herceg érkezett, s oly nagy jelentőségű egyezmény született, mely biztosította az érintett országok gazdasági függetlenségét Bécstől és a nyugati kereskedőktől.


Duna panoráma a Fellegvárról 

A város a következő fénykorát Mátyás király uralkodás alatt érte meg. A király nagyszabású építkezésekbe, felújításokba kezdett: kialakult a késő gótikus részletekkel gazdagított palota együttes, melynek ránk maradt emlékeit múzeumi sétáink során tekinthetjük meg. A reneszánsz udvarban a kor jelentős személyiségei fordultak meg, tudósok, művészek és politikusok egyaránt.

 Duna panoráma a Fellegvárról, Visegrád, Nagymaros

Duna panoráma, Fellegvár, Nagymaros,


A királyi palota történelmi falai között 1991-ben a magyar, csehszlovák és lengyel miniszterelnök őseik példáját követve aláírásával létrehozta azt az együttműködést, melynek neve Visegrádi Négyek. 2006 őszén szintén itt, Visegrádon találkoztak a „visegrádi országok” miniszterelnökei, megünnepelve az együttműködés 15 éves sikerét. A régi épületből remekül kialakított városházán a „négyek” történetéről mini tárlatot rendeztek be.

 

Mi szem, száj ingere


Reneszánsz étterem

Renaissance étterem Visegrád

Renaissance étterem Visegrád

Renaissance étterem Visegrád

Renaissance étterem Visegrád

Renaissance étterem Visegrád 

Fölséges finom pálinkák kóstolhatók a sokak által kedvelt Pálinkamúzeumban. Az éttermek közül az egyik legnagyobb truváj a Duna-parton lévő, s már a XVIII. században is működő vendégfogadóként működő Reneszánsz étterem. Amelynek ajtajában középkori ruhába bújt személyzet fogadja zeneszóval, a hajóval, busszal érkező vendégeket. Az asztalokon cserépedényben tálalják a reneszánsz kori ízesítésű étkeket, például Mátyás király kedvenc sültjeit, és cserépkorsóból töltik a cserép poharakba a bort. A vendégek is korhű kosztümökben ülhetnek az asztalok mellé. Az egyik nagy kedvenc a tárkonyos, tejszínes őzragu leves. Remek hangulatot áraszt a körboltozatos borospince is.


Nagyvillám vendéglő

Nagyvillám vendéglő Visegrád

Nagyvillám vendéglő Visegrád

Nagyvillám vendéglő Visegrád

Nagyvillám vendéglő Visegrád

Nagyvillám vendéglő Visegrád


A kormányfői találkozóktól a baráti, családi összejöveteleken s konferenciákon át a lakodalmas népekig szívesen fogadják a több, hangulatos teremből álló, igényesen berendezett hajdani turistaházból kialakított vadregényes épületben Nagyvillám vendéglőben a betérőket.  Egyszerre akár 550 személyt is képesek fogadni. A gazdag választékú sültekből álló, valamint hal- és vadételeiket a saját kertjükben termesztett fűszerekkel ízesítik. Szívesen használják díszítésre az ehető virágokat is. Különösen keresett a város menti halastavakban tenyésztett pisztrángból készített sokféle finomság.


Silvanus Hotel

Hotel Silvanus Visegrád

Hotel Silvanus Visegrád

Hotel Silvanus Visegrád

 

Visegrád legnagyszerűbb tájképét az elegáns, négycsillagos Silvanus Hotel tudja a vendégek elé tárni. Ahol a római kort idéző szauna-világ mellett fedett és szabadtéri medencék is kényeztetik az idelátogatókat. A fürdőben lucullusi, a lovagteremben pedig a reneszánsz kor ételeivel kápráztatják el a vendégeiket. Bővebben a Silvanusról!

 

Hotel Visegrád - Wellness szálloda

Hotel Visegrád - Wellness szálloda

Hotel Visegrád - Wellness szálloda


Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-04-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk