Zöld város az ország szívében, Nagykőrös

Zöld város az ország szívében, Nagykőrös

Zöld város az ország szívében, Nagykőrös

 

 

A fesztiválok szervezése kiváló lehetőség a hazai települések számára, mert a helyi közösséget és a szórakozni vágyó turistákat is mozgósítják, akár több napra is. Tudják, hogy Magyarországon közel hatezer gasztronómiai, kulturális, zenei rendezvényt jegyeznek a városok, falvak? Immár hagyományt teremtenek a lelkes helyiek, és mind a négy évszakban várják a vendégeket.

 

 

Egyes tájegységek jellemző gyümölcsfajtája, vagy ételspecialitása arra inspirálja a szervezőket, hogy a kolbász, a laska, a gesztenye, a barack az eper, a meggy köré rendezzenek egy-egy kirakodóvásárt, mulatságot, és persze az adott gyümölcsből készült finomságok kóstolóját.

Nos, ilyen fesztivál a Kőrösi Möggy Fesztivál.

 

 

Nagykőrös magát a Rendezvények Városának nevezi, ezért menjünk sorba, fűzzük fel sokszínű eseményekre, turisztikai látnivalókra, és a kulturális élményekre a város bemutatkozását.

 

Színes virágok mindenütt

Nagykőrös  a„Zöld város az ország szívében”  szlogent tavaly nyerte el, amikor megtisztelő első díjat kaptak a Virágos Magyarország pályázaton.

 

   

 

A önkormányzatok számára meghirdetett verseny igen népszerű az országban; a siker titka Nagykőrösön is a helyi önkormányzat és a lakosok összefogásában rejlik.

A polgármester, dr. Czira Szabolcs

 

 

büszke a városára, mert az emberek tudják, hogy ha az utcák rendezettek, az előkertek szépek, az erkélyek virágokkal díszítettek, már nagy lépéseket tettek egy élhetőbb környezet felé. Ha a környező patakokat és a tavakat, valamint a természetes élőhelyeket rendszeresen tisztítják, akkor azok a jövőben is a jó levegőt szolgálják. A városközpontban, a Hősök terén sétálók számára

 

 

 

valóban üde látvány a régióra jellemző színes virágok ágyásai, a fák és cserjék gondozott sora. A környező házak ablakaiban elhelyezett sok cserepes virág is a lakók igényességét mutatják.

 

 

 

A benevezett települések zsűrizését kertész-és kertépítőmérnökök végezték tavaly június végétől augusztusig. A nemzeti első helyezettek: Nagykőrös a Virágos Város, a közeli Csemő a Virágos Falu együtt képviselhetik Magyarországot idén az Entente Floral Europe ausztriai díjátadón.

 

 

 

Polgári kúriák városa

Nagykőrös 2018-ban ünnepelte várossá nyilvánításának 650 éves évfordulóját. A Pest megyéhez tartozó, de jellegét tekintve alföldi kisvárosban különösen fontos az épített örökség megőrzése, gyarapítása. A mintegy 500, klasszikus építészeti stílusú polgári ház, a patinás kúriák időutazásra hívják a turistákat.

A világi és egyházi intézmények, valamint egyes lakóházak eredeti külső falai, és belső terei, szobái, kertjei, a század viharait túlélő különleges faszerkezetei őrzik az elmúlt századok emlékét, felidézik a polgári lét hangulatát.

Bármelyik irányból közeledünk a városhoz, már a messzi határból feltűnik a református templom 75 méteres tornya.

 

 

Ilyenkor a hazatérő „kőrösi embör szíve mögdobban”, mert itthon van.

A letisztult ízlésvilágú templom országos hírű orgonáján rendszeresen felcsendülő hangversenyeket a vájtfülűek, a torony sok lépcsőjét megmászók a páratlan kilátást élvezhetik.

 

 

 

Nagykőrös központi meghatározó épülete a Városháza, melynek tűzvigyázó tornya a városmag másik jellegzetessége.

 

 

A legenda szerint homlokzati erkélyén mondta el Kossuth Lajos 1848. szeptember 25-én emlékezetes toborzó beszédét. Az autentikus szecessziót képviseli az impozáns Arany János Gimnázium, mellette pedig az Arany János Református Általános Iskola, korábbi Főgimnázium épülete található, amelynek templomkert felőli oldalán magasodikelőtte magasodik a költő és a Vén gulyás című versében megénekelt Marci bácsi szobra.

 

 

A belváros összefüggő Széchenyi tér – Deák tér - Szabadság tér - Hősök tere négyese igazi csemege az építészeti és köztéri műalkotások felfedezőinek. Itt állították fel Nagykőrös sorsfordító, kiemelkedő eseményeire emlékező szobrainak többségét.

Ott jártunkkor napsütéses, jó fotós idő volt, így a járási hivatal, a színes kupolás Postapalota,

 

 

a Református Főiskola, a katolikus templom, a patika, valamint a tereket díszítő emlékművek megörökítése kellemes feladat volt. A történelem szellemiségét magában hordozó XIX. századi épületek, stílusjegyek és szobrok képei a turistákat egy behatóbb nagykőrösi látogatásra ösztönzik.

 

 

 

Központban a kultúra

A Szabadság tér másik oldalán találjuk az Arany János Kulturális Központot,

 

 

 

amely a város kulturális életének meghatározó intézménye.

 

 

A közelmúltban 40 millió forintból felújított központ 400 fős színháztermébe a fővárosból is érkeznek előadások,

 

 

a 100 fős díszterme, amelyben most a Kőrös Art Mozi kap helyett, és számos klubhelyisége fontos szerepet játszik a város kulturális életében.

 

 

Többek között itt működik a népdalkör, a díszítőművész kör, népszerűek a sakk-, fotó-, és táncklubok, a szövő-, és kosárfonó szakkörök, valamit a kisgyerekeknek szánt fejlesztő programok. A galéria

 

 

időszaki tárlatain helyi és országosan ismert képzőművészek, népi iparművészek alkotásaiban gyönyörködhetnek az idelátogatók, jelenleg amatőr festők képei előtt sétálhat a látogató. Érdekesség, hogy évente megszervezik a diákok számára a nagykőrösi meggy feldolgozásáról szóló programot.   

László Ditta intézményvezető irányítása mellett működik még hat telephelyen kulturális létesítmény, amelyek a hazai és a helyi kultúra és közművelődés ápolására hivatottak.

 

Arany-út a költő tiszteletére

 

 

 

Arany János, a XIX. század költőóriása kilenc évet töltött Nagykőrösön. Itt írta legszebb balladáit, melyek külön fejezetet teremtettek a magyar irodalom történetében. Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény őrzi és gondozza a költő kézzel írott feljegyzéseit, használati tárgyait, festményeit, iskolai visszaemlékezéseit, melyek megidézik az alakját. 

 

 

 

A klasszicista épület száz évvel ezelőtt huszárkaszárnya volt, majd több viszontagságos év után a múzeum otthonává vált. A 2018-ban 1 milliárdból felújított, energiatakarékos épületben a legkorszerűbb digitális múzeumlátogató szoftverek segítségével ismerkedhet a közönség az értékes gyűjteménnyel és Arany János műveivel. Az interaktív játékokban a költő műveit tanuló diákok, de felnőttek is kipróbálhatják a tudásukat.

 

 

 

A múzeum üzemeltetői a vendéglátás terén is vevők a technikai újdonságokra: a büfében számozott, digitális rendelőasztalokon érintéssel lehet bejelölni a kívánt kávét, szendvicset, vagy üdítőt, amik a pultos képernyőjén megjelennek.   

 

 

 

Az Arany-út többi állomása könnyen látogatható egy térkép segítségével, a költő lakóháza, emlékfája, emlékpadja, és a nevét viselő intézmények felkeresése egy kellemes délutáni séta lehet.

A város kulturális értékeivel való ismerkedés után jól esik egy lovaskocsizás

 

 

a Natura 2000 hálózatba tartozó Duna-Ipoly Nemzeti Parkba, Vincze Tibor erdőmérnök, természetvédelmi őr vezetésével. Paripáink, Adolf és Tina szinte vágtatnak a Kőrös-ér mentén, a rázós földúton nem győzünk kapaszkodni.

 

 

A százezer hektár lápréteggel borított, pusztai homokos, gyepes talajon élnek itt az őshonos, védett növények és madarak. A szibériai nőszirom, a fehér zárpa, a tarlós szegfű és a 2018-ban Év Vadvirága címet elnyert kék kornistárnics között repkednek az Afrikából hazatért piros lábú cankók, a búbos bankák, a parti fecskék és más költöző madarak.

 

 

 

Szabadtéri sokadalmak

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ számos szabadtéri rendezvényt szervez, melyek közül többezres nézőszámot vonz az áprilisi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár, a májusi Tarkabarka Gyermekfesztivál, a júniusi Kőrösi Möggyfesztivál és a szeptemberi Nagykőrösi Arany Napok. A város és a térség életének kiemelkedő találkozási helye az évente tíz alkalommal rendezett országos állat-és kirakodóvásár. 

A megújult Cifrakert, a Csónakázó-tó, a korszerű szökőkutakkal megannyi lehetőséget biztosítanak a pihenésre, a szabadidő kulturált környezetben való eltöltésére.

 

 

A gyalogtúrákat kedvelők és a kerékpáros turisták gyakran látogatnak a város határába, hogy meglátogassák az ősfákat. A Pálfája Oktató Tanösvény

 

 

különleges élővilágával és több száz éves faóriásaival Európában egyedülálló tagja az Unio Natura 2000 hálózatnak. A parkerdő 350 éves, híres kocsányos tölgymatuzsáleme, a Pál Fája,

 

 

amelynek történetével a legmodernebb technika, a  QR kód ismertet meg.

 

A város éléskamrája

Több évtizeddel ezelőtt Nagykőrös híres-nevezetes volt a konzervgyáráról. Naponta érkezett be sok mázsa zöldség és gyümölcs a környező településekről. A feldolgozás után vagonszámra szállították ki a környező országokba és távolabbi földrészekre a kapós exportcikkünket.

 

 

A megszűnt gyár helyén ma más cég működik, de mert a városnak friss élelmiszerekre van szüksége, ezért időszerű volt az elavult piac bővítése. A beadott tervpályázatokból a lakosság szavazata alapján került kiválasztásra majd kidolgoztatásra a terv, amely szerint 600 millió forintból 2019. évben megvalósult a modern piaci épület.  A napelemmel ellátott, fedett épületet és az őstermelők számára kialakított nyitott teret márciusban adták át. A 32 darab 9 négyzetméteres egységstand már bérlőre talált.

 

 

 

Ételek, italok, sütemények

A Tímárházban megtudtuk,

 

 

hogy Nagykőrösön jellegzetes húsos fogások a kapros gulyás, a babos vaddisznópörkölt, és a májpástétom. A letűnt idők nagyüzemi konzervgyárának termékei helyett kézműves zöldség-gyümölcs szörpöket és zöldségkrémeket ízlelgettük. A 100 százalékos természetes összetevőkből készült, egészséges krémek, és italok a családi vállalkozásban működő Nagykőrösi Konzerv Kft finomságai.

A nap befejezéseként Turi Tibor pékmester és tanítványainak finom möggyes süteményeit kóstoltuk meg.

 

 

 

 

Nagyszabású turisztikai tervek

Nagykőrösre a hazai látogatók két napra érkeznek, többnyire a fesztiválokra, vásárokra, rendezvényekre. Ha a kulturális értékek mentén is megismerték a nevezetességeket, akkor szálláshelyet keresnek. Ezen a téren nem dúskálnak a helyiek, csak néhány panzió, vendégház, kollégium található, de igényesebb hotel nincs.

A vezetés nagy terve a jövőben egy balneoterápiás gyógyszálló, kemping, termálfürdő, rehabilitációs rendelőintézet komplexum megépítése, így a gyógyturizmus szolgáltatásaival több turistára számíthatna a város.  

Hamarosan felépülhet a Kinizsi Sportegyesület székháza is, a sportolók és a szurkolók nagy örömére.

Írta: Barna Judit

FotóK: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2019-04-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk