Sella Ronda, a gigantikus birodalom

Sella Ronda, a gigantikus birodalom

Sella Ronda, a gigantikus birodalom


Az év márciusában beteljesedhetett egy régi álmom, méghozzá a világ legnagyobb körbesízhető régiójával ismerkedhettem meg egy híján tizedmagammal. A helyszín pedig nem más, mint az olasz SELLA RONDA síkomplexum az Alpok árnyékában, a Dolomitok hegyvonulatában. Már előre megjegyzem: aki teheti, és hasonlóan síőrült, mint a mi kis társaságunk, annak feltétlenül érdemes itt egy hetet eltölteni.

A felvezetőm utolsó mondatához csatlakozva máris magyarázatot kíván az egyhetes tartózkodás ajánlása. Ugyanis ez esetben a legtöbb szállásadó – legyen az hotel, panzió vagy privát szobakiadó – biztosít a vendégeinek egynapos grátisz síbérletet az üzemeltetőkkel, egyfajta együttműködés keretében. Ez az ajándék pedig főszezonban megközelíti a félszáz eurót felnőtteknek, tehát érdemes kihasználni, ha már elhatároztuk magunkat a Budapesttől mintegy 750 kilométeres kiruccanásra.A legmagasabb hegycsúcs itt a 3342 méteres Marmolada, s a leghosszabb kiváló minőségű sípálya megközelíti a 25 kilométert, amelyhez már valóban szükséges a jó erőnlét, ha valaki ezt a távolságot mondjuk megállás nélkül szeretné megtenni. S ami külön említést érdemel, hogy az itt vásárolt síbérlettel tulajdonképpen a Dolomiti Superski 12 régiójában sízhetünk, mindösszesen bő 1200 km hosszan. Az említett körbesízhetőség fogalom pontosításához csupán annyit tehetünk, hogy a szálláshelyünkre történő visszatérés végeredményben a sílécek lecsatolása nélkül megtehető.

Nos, az élmény és maga a varázslatos panoráma – mindenféle túlzást nélkülözve – garantált a látogató számára. Merthogy csak szuperlatívuszokban lehet beszámolni az itt látottakról és tapasztalatokról. S ami a társaságunk sportteljesítményét illeti, az átlagosan napi száz kilométerben volt mérhető a GPS segítségével. Igaz, naponta mintegy nyolcórányi sízésről szól a fáma, zömében aktív sportolókról lévén szó (dzsúdózó, fitneszbajnok, maratoni futó, focisták és kerékpározók csapata).

A csodás Dolomitok szívében megbúvó Ampezzo-völgyben található Cortina d’Ampezzo Olaszország legkorszerűbben felszerelt síparadicsoma. Népszerűsége vetekszik St. Moritzéval, Kitzbühelével és Chamonixéval. . Egyébként pedig a Cortina d’Ampezzoból mintegy kétórás autóúttal elérhetjük Velencét is. A vidék egyedülálló attrakciója a Dolomiti Superski: a világ legnagyobb sípályarendszere, amely Dél-Tirol gyönyörű városkáit, kétezer  méter feletti hágóit, valamint 12 önállóan is nagyszerű sícentrumát köti össze. Közismert, hogy  itt rendezték meg az első téli olimpiát, s az akkor versenypályákként szolgáló terepeken ma is nagyszerűeket lehet síelni. A környék egyik legkáprázatosabb hegye a Sella Ronda, melynek lejtőin már rendeztek (1970-ben) sívilágbajnokságot. A síkomplexum azóta rendszeresen otthont ad az alpesi sí világkupáknak is. A pályákon zömében hóágyúkkal biztosítják a minőségi havat, a globális felmelegedés következményeire tekintettel egyre gyakrabban. Olimpiai múltjának köszönhetően jégstadionnal, bob-pályával is rendelkezik.

A Sella hatalmas hegytömbje tövében található Corvara, az egyik legvarázslatosabb dél-tiroli kisváros. A felvonóállomások között máskülönben minden húsz percben ingyenes síbuszok közlekednekElsősorban azért a gyakorlottabbak élvezik itt a síelést. Fenn a pályák mellett, a Faloria lejtőnél snowboardosoknak (boardercrossal és ugratókkal) külön buckapálya is található. A sífutókat pedig 130 kilométer hosszú pálya várja. A Dolomit Superski bérlettel összesen 460 felvonót és 1220 kilométernyi sípályát használhatunk. A rendszer e bérletet rádiófrekvenciás jellel ismeri fel, így elveszítés esetén azonnal letiltható. A másik, akár életbevágó előnye, hogy balesetet követően pontosan meghatározható a tulajdonos tartózkodási helye.

A Sella Ronda (azaz körsízés) a gigantikus összefüggő síbirodalom a világon egyedülálló élményt ad az idelátogatóknak. A négy rangos sícentrumot (Val di Fassa, Arabba, Alta Badia és Val Gardena) összekötő útvonalon akár már négy óra alatt végig lehet síelni. Jellemzői alapján gyakorlatilag az egész világon nincsen párja a Sella Rondanak. A sokak által ismert ausztriai Obertauern síterepéhez hasonlóan itt is körbe lehet síelni anélkül, hogy egy liftet vagy pályát többször kellene érinteni. Mindezt ráadásul az óramutató járásával megegyező, s ellenkező irányban is meg lehet tenni (zöld illetve sárga színű jelzések segítségével). A Sella Rondát azonban az teszi abszolút egyedülállóvá, hogy ezt a kört négy különálló síterepen való átsíeléssel lehet megtenni.

Írta/Fotó Dr.SzalayAttila


Größere Kartenansicht

2015-03-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk