Egész évben Tiszafüred

Egész évben Tiszafüred

Egész évben Tiszafüred

  

 

Egyre ismertebb Tiszafüred, és már a neve is egybefonódik az aktív turizmussal. A Tisza-tó fővárosaként emlegetett várost már hivatalosan is értékelik: 2017-ben az Év Turisztikai Települése lett. Egy egész régiót tett ismertté és vonzóvá, köszönhetően a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, gazdag élővilágú Tisza-tónak, a Tisza folyó fürdési, horgászati és egyéb vízisport lehetőségeinek, valamint a termálvíznek.

A város alpolgármesterének

 

 

 

tájékoztatása szerint a 11.200 lakosú városban szezon idején kétszer annyi turista keresi szórakozását, és ahogy Virág Tibor mondja, meg is találja. Még sincs zsúfoltság a városban, hiszen majdnem minden vendéget a Tisza, vagy a Tisza-tó vonz, és a nagy bevásárlóközpontok is a városon kívül vannak.

Külön bekezdést érdemel kerékpáros turizmusa: Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma Tiszafüreden van, az országban egyedülállóan kerékpáros látványterasszal várja a látogatókat, ahonnan jó kilátás nyílik a tóra. Az 1300 négyzetméter alapterületű komplexum egyszerre akár 100 kerékpáros fogadására is alkalmas. Olyan innovatív szolgáltatások várnak a kerékpár-bérlés mellett, mint a mobil kerékpár-szerviz, MP4 GPS-es túravezetés, sisakkamera kölcsönzés.

 

 

 

A Tisza-tavat egy 2-3 méter magas gát veszi körbe, amelyen aszfaltburkolatú 65 km-es pálya fut végig. A gátkoronáról nagyszerű kilátás nyílik a tájra, így kerékpározás közben rálátni a szigetekkel, ártéri erdőkkel tarkított vízfelületre. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. Mindössze 1 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózni a kerekezés során, ezért felkészülés nélkül is bátran vállalkozhatunk egy rövidebb túrára. Az alpolgármester szerint, ha Poroszló és Tiszaföldvár között készen lesz a kerékpárút, akkor az egész Tisza tó körbekerékpározható úgy, hogy nincs közte közterület.

További információk: http://www.bringato.hu

 

A Szabics Kikötőt főleg a túrázók keresik fel, ahonnan túravezető kíséretében bebarangolható a Tiszavirág Ártéri Sétaut és az Örvényi Pákász Tanösvény. A programok közötti könnyebb barangolás érdekében a négy évszak szerint tematizálták a túráikat.

 

Tisza tó tanösvény - Örvényi Pákász Tanösvény

A tanösvény az ártéri erdő újabb, egyedülálló csodáit tárja látogatói elé, és hozzájárul egy már-már elfeledett mesterség újbóli megismeréséhez. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok. Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? Honnan ered maga a pákász kifejezés? Hogyan lehet háló nélkül halat fogni?

 

 

 

A Tisza-tó gyöngyszemének, a Göbének a vízi világában kalandozva hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az „Örvényi pákász” segítségével ismerhetjük meg a pákászélet rejtelmeit. Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségről, illetve a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A Tisza vízi világának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákászélet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet.

 

 

 

További információ: - http://www.szabicskikoto.hu

 

Horgászok, halászlék, halasnapok

A horgászok paradicsoma is ez a terület, a Tisza-tó középső része, ahol Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvizében ma több mint ötven halfaj él, közülük tizenkettő védett. A folyó medrében, a holtágak sekélyebb-mélyebb vizeiben, a szigetekkel szabdalt vízterekben nyári hajnalokon éppúgy, mint párás őszi estéken, horgászok ülnek csendben a partokat takaró nádasokban, vagy csónakjukkal a vadregényes tájakra merészkedve, a vízen lesik a kapást. Az élményről télen sem kell lemondaniuk. A tó kiválóan alkalmas lékhorgászatra. A halakhoz kapcsolódik az egyik nagyobb programjuk, a július második hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál, a Tiszafüredi Halasnapok, amelyet idén már 41. alkalommal rendeznek meg.

 

 

Hungarikummá 2017 tavaszán nyilvánították a tiszai halászlevet, melynek népszerűsítésében élen jár a Hotel Balneum remek étterme, vagy a Hello Hal tiszaörvényi Halfalatozója, ahol a klasszikus halételek és a modern street foodok széles választéka vár. A tiszaörvényi Stég Halsütöde változatos halas menüt kínál minden nap.

 

 

A szomjas vendégre pedig vár a NoPARA GyógySERtár - Tiszafüred kult(úr)bisztrója, ahol Mihály Sándor tulajdonos a helyi tűzoltóparancsnok-helyettes készít kézműves söröket szabadidejében felesége Mihály Ágnes pedig kávékat, forrócsokikat és egyéb finomságokat készít. https://www.facebook.com/pg/noparagyogysertar

 

 

 Aki nem akar kerékpározni, vagy unja a kajakozást, úszást, kerékpározást, az a Kiss Pál Múzeumhoz, hazánk egyik legrégebbi alapítású vidéki gyűjteményéhez látogasson el. Az épület is emlékeket őriz, mivel innen, az egykori Lipcsey-kúriából indult 1849-ben a dicsőséges tavaszi hadjárat. Falai közt megfordult Kossuth, Dembinsky és Görgey.

 

 

A „Történelem lóháton” állandó kiállításukon a látogatók interaktív foglalkozások keretében a világhírű füredi nyereg készítésének titkait is megismerhetik. A múzeum betekintést nyújt az országos hírű füredi fazekasok munkájába is. Megtekinthetjük a 19. századi miskakancsókat, pálinkás butellákat és falra akasztható tálasedényeket is.

"Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei" – címmel újra megtekinthetőek az 1877-óta előkerült régészeti leletek. A város első múzeumi gyűjteménye a helyi polgárok lelkes kutatásának és adakozásának volt köszönhető.

További információk: https://kisspalmuzeum.hu/

Idei programkínálat: http://tiszafured.hu/programok

Írta/Fotók: Bódi Ágnes

 

 

  

2019-05-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk