Felső-Nyitra menti kalandozások

Felső-Nyitra menti kalandozások

Felső-Nyitra menti kalandozások

 

 

Tanösvények, kerékpárútvonalak, síközpontok, termálfürdők, templomok, várkastélyok, mindezek a szépségek azokat várják, akik a Felső-Nyitra mentén lévő természeti és épített örökségekre kíváncsiak. Hogy mit rejt ez a szép régió, csak akkor tudjuk, ha meg is nézzük. Ezt gondolták a Nyitrai TDM vezetői is, amikor meghívtak egy nemzetközi újságíró csoportot, hogy megnézzék mit tudnak majd kínálni olvasóiknak.

A Felső-Nyitra menti barnaszén Szlovákia leggazdagabb és legnagyobb kiterjedésű barnaszén lelőhelye. A szén kitermelését már a 18 században említették, ma a bányák közül csak három működik, egy pedig, a Felső-Nyitra Bányászati Múzeumnak ad helyet, amely bemutatja a barnaszén-bányászat történetét Szlovákiában. A bányamúzeum a turisták előtt 16 éve van nyitva, évente négyezer látogatóval dicsekedhet. A mélybe vivő kis vonattal 2312 métert tettünk meg, a gyalogos túra 566 méter hosszan mutatja be a bányászok életét. http://www.banskyskanzen.sk/

 

 

 

A bányákhoz szorosan kapcsolódik a Kos községben lévő golfpálya, amely 3 km-re Privigyétől (Prievidza), nyugodt környezetben fekszik. A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Bajmóci várra. A pályának 19 elütőhelye van, ezekből 4 fedett. A tulajdonosnő azt is elmondta, hogy sérült emberek golftanítását is vállalják, felkészítik őket paralimpiai versenyekre. Tartanak lovakat is, amelyek sok vendéget vonzanak.

És hogy miért is kapcsolódnak a bányákhoz? Mert a terület alatt egy már nem működő bánya van, nyomai látszanak az itt-ott megsüllyedt felszínen is.

https://bojnice.eu/en/tour/golf-club-agama-kos/

 

 

Zdenka Balázova, a Privigyei Tourinform Iroda menedzsere szerint az idegenforgalomban 50 százalékot jelent az időjárás. Ezt éppen a Turizmus Világnapján mondta csoportunknak, utalva arra, hogy a gondosan megszervezett programjaikat elmosta az eső. Az információs irodákban V.I.P. kártyákat adnak ingyenesen minden turistának, amellyel kedvezményeket kaphatnak a történelmi és kulturális műemlékeknél és egyéb látványosságoknál.

Peter Dolinaj, az ügyes kezű üvegmester munkáit csodálhattuk meg, aki rögtönzött bemutatót is tartott Valaska Belaban lévő, üveggyártó műhelyében, ahol kis kemencében 1150 celzius fokon olvad az üveg. Nyakláncok, hattyúk, virágok, elefántok, halak csillagok és különböző színű és pormájú poharak is készülnek a gyerek és felnőttszemek előtt. Mert a mester bemutatóteremnek is használja műhelyét.

 

 

Az Őskori Múzeumot https://muzeumpraveku.sk/ se hagytuk ki, Szlovákia Őskori Múzeuma, a Prépost-barlang (Prepoštská jaskyňa) környékén, a Felső-nyitrai katlanban, közvetlenül Bajmóc (Bojnice) városának szívében helyezkedik el. A jelentős lelőhelynek köszönhetően Bajmócot a mai Szlovákia lakosságának ősbölcsőjeként is emlegetik.

 

 

 

Bajmóc óvárosa és a várkastély egy hatalmas mészkőtufa sziklán fekszik, amely Szlovákiában a legnagyobbak közé tartozik. A felszínre törő ásványvízforrás tartalmazta mészkő hozta létre. A barlangot függő sziklanyúlványok jellemzik. Szélessége megközelítőleg 12 méter, magassága pedig 4,5 métertől 8 méterig terjed.

Bajmóc Európa legjelentősebb paleolit lelőhelyei közé tartozik. Azokon a helyeken, ahol a neandervölgyi ősember élt, több ezer olyan tárgyat találtak, melyek azt bizonyítják, hogy a mai város területén is éltek ősemberek. Számos hasított kőszerszámra, állatcsont-kövületre, ső tűzhelymaradványokra bukkantak itt a régészek. Ám a mai napig nem találtak ősemberi csontmaradványokat.

 

 

 

Utolsó este, miután megnéztük a várat (évente 190 ezer látogató) és a magasba futó lombkorona tanösvényt, a búcsúestet a hangulatos és nagyon népszerű Bojnicky dvorban töltöttük ízletes falatokkal és kiváló zenészekkel. Meghallgattuk a bajmóci várkastély környékének híres Aquila solymászok himnuszát is.

 

 

 

Harminc kilométeres körzetben tartalmas kikapcsolódási lehetőség van, a hegyekben, kisebb síközpontok, kerékpáros és gyalogos túralehetőségek csábítják a sportolni vágyókat.

 

 

 

Élményeinket vég nélkül lehetne sorolni, a négy nap is kevés volt mindent megnézni, csak megköszönni tudtuk az emlékezetes tanulmányutat többek között Andrea Malátovának, a Nyitrai TDM képviselőjének, és természetesen Sona Jelinkovának, a magyar csoport vezetőjének.

Írta/Fotók: Bódi Ágnes

2019-10-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk