Hírek a levegőből

Hírek a levegőből

Hírek a levegőből

 


Új nevet kapnak az indiai repülőterek

A légiközlekedés világa mindig érdekességekkel szolgál. Ezernyi vonatkozása van és nem csupán egy közlekedési ágazat a sok közül, hanem a legglobálisabb iparágak egyike, amelyiknek minden szeglete folyton változik.

A svéd Vagabond című lap a közelmúltban arról adott hírt, hogy átkeresztelik az indiai repterek nevét, mert a külföldiek számára elég nehéz megtanulni és kiejteni a nevüket. Ezért úgy döntött az indiai kormány, hogy - elsősorban a nagy nemzetközi utasforgalommal bírókat - átnevezi.

Az óriási Chhatrapati Shivaji International  Mumbai repülőtér a nevét  egy 1600-as években uralkodó maharadzsáról kapta. A Mumbai térségét kiszolgáló Chhatrapati Shivaji nemzetközi repülőtér (BOM)


Hírek a levegőből


India második legforgalmasabb repülőtere. 2014-ben közel 35 millió utas fordult itt meg.  A Netaji Subhas Chandra Bose International Airport Kolkata, pedig egy politikai vezetőről lett elkeresztelve, aki megalapította az All India Forward politikai platformot. Egyszerűbb lenne egyszerűen csak kalkuttai reptérnek hívni, de egy másik reptér már viseli ezt a nevet. A Calcutta Airport of Sardar Vallabhai Patel International Airport ráadásul két várost is kiszolgál, Kalkutta mellett a kisebb Gandhinagart is.

 A jövőben többnyire azon városok nevéről fogják elnevezni a reptereket, ahol azok találhatók, nem pedig elsősorban személyiségekről. De az egyes terminálok továbbra is helyi hírességekről kapják majd a nevüket, az új rendelet értelmében. 

 

Étterem az Airbusban

A kimustrált repülőgépek temetője vajon hol lehet? Mielőtt nyomozásba kezdenénk, érdemes megjegyezni hogy némelyik gép élete vége felé új funkciót kap. Az egyik kiszolgált indiai Airbusban egy 72 férőhelyes éttermet és bárt nyitottak, és egy szabadtéri teraszt is kialakítottak a szárnyai alatt, továbbá helyet kapott benne kávézó és pékség. Az inspirációt talán egy másik legendás jármű, a híres luxusvonat, a Maharaja Express adhatta Új-Delhiben.


Hírek a levegőből


Több mint egy évbe telt, hogy a projekt megvalósuljon, mert az egész törzset átalakítják, hogy olyan legyen mint egy előkelő étterem, miközben megőrzik az eredeti repülőgép-alkatrészeket a hangulat kedvéért. A Hawai Adda étterem decemberben nyitott meg és máris népszerűvé vált, köszönhetően a különleges koncepciónak.


Ideje megtanulni Közép-Európa földrajzát

A világ egyik legsikeresebb fapados légitársasága, a Ryanair olyan városokat kapcsol be az Egyesült Királyság életébe, amelyekről eddig nem sokan tudtak valamit a szigetországban élők közül – írja a Telegraph. Márpedig ahová a Ryanair repül, annak a nevét előbb-utóbb megtanulják a szigetországban élők is.


Hírek a levegőből


Ahova a Ryanair elvisz - 372 repülőgépével 192 városba - ott lehet valami érdekes, ebben egyetértenek a britek, bár alig mond nekik valamit Osztrava neve, nem tudják, merre van Brno, és fogalmuk sincs, hol is lehet Rzeszów, Kaunas vagy Podgorica.

Legalábbis így volt ez eddig. A Telegraph online lap olyan városokat mutat be röviden, mint az angolok számára kiejthetetlen nevű lengyel Bydgoszcz, a számukra szinte ismeretlen Eszék, a magyarok számára történelmileg örökké kötődő Temesvár vagy a számunkra oly kedves tengerparti város, Rijeka. Kevés brit tudja azt is, hogy Dublin mellett létezik egy Lublin nevű város is, igaz, Lengyelországban.


Hírek a levegőből


A felsorolt 15 „ismeretlen” város tágítja a Ryanair utasainak földrajzi és történelmi ismereteit, újabb desztinációkat kapcsol be az európai turisztikai vérkeringésbe, no meg, az Egyesült Királyságban vagy Írországban dolgozó külföldiek számára megkönnyíti, hogy hazalátogassanak.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Wikipedia, hawai adda, Glasgow airport,

2017-03-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk