Huelva - a spanyol Éden

Huelva - a spanyol Éden

Huelva - a spanyol Éden


 

            Huelva tartomány (bár mi inkább megyének fordítanánk) azonos nevű székhelyével Spanyolország Andalúzia tartományának legnyugatibb részén található, igen közel fekszik Portugáliához. Egy határfolyó, a Guadiana választja el a két országot. Sőt a megközelítése is egyszerűbb a szomszéd országból. Ez indokolta, hogy a tartomány turisztikai hivatala, amely összefogja a terület turisztikai szerveit, a nagyvállalkozókat és cégeket, a Spanyol idegenforgalmi Hivatal, valamint a bécsi spanyol nagykövetség szervezésében, a budapesti Cervantes Intézetben megtartott, a területet ismertető rendezvényen részt vett a TAP Portugal légitársaság képviselője, Szolnok Péter is.

            Jaime Hecht Lombardo, aki öt éve képviseli hazáját Magyarországon, napjainkban már a nagykövet turisztikai referenseként beszélt a különleges természeti szépségekkel megáldott tartományról, amely nem véletlenül viseli az Európa Paradicsoma, vagy a „Huelva la luz” vagyis a fény jelzőt. Változatosak a természeti adottságok, kellemes a hőmérséklet, hiszen ez Spanyolország legmelegebb tartománya. Az éves átlaghőmérséklet 18,6 C°. Kiépítettek az autópályák, vannak tengeri kikötőik, sőt az egyikből indult 1492. augusztus 3-án Kolumbusz az Újvilág felfedezésére, és ide tért onnan vissza. Most rekonstruált korabeli hajókat lehet itt látni és látogatni. Ugyancsak Amerika felfedezőjének itteni tartózkodásáról mesél La Rabiada kolostora. Itt megtekinthető az a szoba, ahol Kolumbusz meggyőzte az apátot, legyen szószólója ügyének, felfedező útjának a Katolikus Királyoknál.  Az épített örökségben kastélyok, gótikus-mudejár – arab hatású - kolostorok, templomok, középkori várfalak, barlang is szerepel.

            Alicia Sanchez, a tartomány turisztikai hivatalának képviselője a magyar turisták által kevésbé ismert vidékről elmondta, hogy a 10 ezer km2 terület 60 százaléka erdő, 30 százaléka pedig védett természeti park. A 120 kilométer hosszú Atlanti óceán partból 80 kilométernyi ugyancsak védett. Különleges szépségű mocsárvilág alakult ki 100 hektáron az Odiel folyó deltájánál, ahol az Atlanti óceánba ömlik. A lagúnákban flamingók, gólyák, szarvasok, őzek, baglyok, vadmacskák élik háborítatlan életüket. Halakban gazdag a vidék. Az ide látogatókat egyes területeken fehér homokos tengerparti strand, nyugalom, napsütés, bárok, és éttermek, sok golfpálya, érdekes tematikus utak várják. A gasztronómiájuk épít az itt fogott halakra, a tenger gyümölcseire és a „jamon” sonkára. Öt „zöld út” közül lehet választani, ezek egyszerre kulturális és természeti szépségek sorát fűzik fel, de vannak borutak, olajbogyó, vagy éppen gombák megismerését és kóstolását kínáló kirándulások. Nyaranta igen szívesen látogatnak ide a spanyol családok is, a turisták átlagos tartózkodási ideje 7,5 nap, a statisztikák szerint az elégedettségi index 7,2. A napi költési átlag 50 euró, ami azt jelenti, hogy jóval olcsóbb, mint a többi andalúz üdülőterület. Fesztiválok, karneválok, és vallási ünnepek követik egymást a tartományban. Nemzetközi hírű a latin-amerikai filmfesztiváljuk, amelyen spanyol és portugál filmek szerepelnek.

            Érdekes a tartomány megközelítése: a legegyszerűbb – mint Szolnok Péter, a TAP Portugal légitársaság magyarországi képviselője ismertette -, Portugálián keresztül történhet repülővel. Lisszabonból átszállással jut el az utas 45-50 perc alatt a spanyol-portugál határ közeli Faro-ba, ahonnan Huelva autópályán, egy óra alatt elérhető. Heti nyolc járat köti össze Budapestet Lisszabonnal. Incentív utakra, kongresszusokra, csoportok részére kialakított árakkal. (www.flytap.com; www.tap-portugal.hu

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Google.hu

2015-05-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk