Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus

Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus

Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus


Franciaországban és Angliában lakóhajó, vagy csatornahajó turizmusként emlegetett ágazatnak nagy hagyományai vannak, óriási irántuk az igény. Ezért a kormány 2018-ban elindít Magyarországon egy ehhez hasonló programot. Hazai vizeink közül a Felső-Tiszavidéket és a Bodrogot jelölték ki, mert ezen a területen vannak olyan turisztikai célpontok, amelyek a nyaralóhajók célközönsége számára vonzó lehet. A Tisza-tó, Sárospatak, Tokaj, vagy éppen Szerencs látnivalói, nevezetességei - a kiépült és épülő kerékpárutakkal együtt- olyan komplett turisztikai kínálatot alkotnak, amely sikerrel kecsegteti a programot.


Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus


A kísérlet elindításához 4,6 milliárd forintot különítettek el, melyből körülbelül 1,6 milliárd forintot fordítanak a hajók vásárlására, a fennmaradó összeget a vízi utak kijelölésére, legalább 15 kikötő építésére, vagy a régiek felújítására, valamint egyéb infrastrukturális beruházásokra fordítják. Két úgynevezett báziskikötő lesz Kiskörén és Tokajban, ezeknél tankolási, vagy szennyvíz kivételi lehetőséget is biztosítanak a hajók számára. 2018-ban először a Tiszán Kiskörétől Vásárosnaményig, a Bodrogon pedig Tokajtól a szlovák határig indul el a szolgáltatás a MAHART Magyar Hajózási Zrt. részvételével. Később a hajózhatóvá tett Keleti Főcsatorna is bekapcsolódik a programba, amelyen Hajdúszoboszlóig, és a Hortobágyig érhetnek el hajóval a turisták.


Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus


A vízi járművek paraméterei: 15 méternél nem hosszabb, 4-12 személyes, legfeljebb 8 kilométer per órával haladó, jogosítvány nélkül is vezethető hajók állíthatók be. Számítások szerint a turisztikai fejlesztésre kijelölt vízi útvonalakon 100-150 nyaralóhajó is biztonsággal üzemelhet. A feltételek megteremtése után a települések feladata lesz kitalálni, hogy milyen attrakcióval, látnivalóval, rendezvénnyel, vagy más egyéb szolgáltatással csábítja megállásra, kikötésre a nyaralóhajóval érkező turistákat. Az első partnerek között lehet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a korábban elkezdett vízi-turisztikai projektjeivel, és kapcsolódhat a kerékpáros turizmus összes szereplője. Az új turisztikai célok megfogalmazásával a térség a földrajzi adottságai kiaknázásával komoly idegenforgalmi vonzerőt jelent hazai és külföldi turistáknak egyaránt.


Húsz hajóval indul a nyaralóhajó turizmus

Írta: Barna Judit

Fotó: Mérföld Yachting Utazási Iroda

2017-12-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk