Idősíkok találkozása Ipolytarnócon

Idősíkok találkozása Ipolytarnócon

Idősíkok találkozása Ipolytarnócon

 

 

Az Ipoly mellett, a Cserhát és a Karancs dombjai mellett fekszik Ipolytarnóc, a magyar-szlovák határ szegletében. Az 500 fős település 75 évvel ezelőtt vált híressé a feltárt kincsei által.

 

 

 

Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. Kiemelkedő természeti értéke miatt 2000-ben felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe.

 

Ősvilági Pompej

Az Ősfenyő Belépő épület előtt már leeshet az állunk,

 

 

 

ide helyezték az utóbbi évek egyik legszenzációsabb leletét, a bükkábrányi mocsárciprusok gigászi törzseit.

 

 

 

A tizenhat mocsárciprusból álló erdőmaradványt 2007-ben találták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrány melletti lignitbányában, 60 méteres mélységben. A Pannon-tenger északi mocsaras partvidékén élő fák 30-40 métert is elérték.

 

 

 

Pusztulásukhoz egy hirtelen homokvihar, vagy iszaplavina vezethetett, amely elborította a mocsárciprusok törzsének alsó részét, míg a homok-, vagy iszapréteg fölé eső részek elpusztultak.

A 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetben konzerválódott, megkövesedés nélkül vészeltek át közel 7 millió évet. Az ősfákat a restaurátorok páratlan gonddal, műgyantával és más anyagokkal kezelték, hogy a kiállító térben bemutathassák a látogatóknak.

 

 

Megkövesedett múlt

Az Ősfenyő Belépő fogadóépületben az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület az Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja címmel kiállítás nyílt augusztus végén.

 

 

 

Az 1830-as években kezdődő és máig tartó feltáró munkát, a sokmillió éves geológiai múltat a modern technika minden vívmányával felszerelt, európai színvonalú látogatóközpontban mutatják be a szervezők. A kiállító tér közlekedő folyosója, stílszerűen, imitálja egy gigantikus megkövesedett fa belső üregét.

 

 

 

Az Európa hírű új kiállítás célja – mondta Rónai Kálmánné a megnyitón, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója - hogy emléket állítsunk mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal a legtöbbet tették a 19. századtól máig a területért. Nagy Júlia, az Igazgatóság ökoturisztikai osztályvezetője kiemelte, hogy a határokon átívelő Novohrad-Nógrád Geopark legnépszerűbb látványossága az Ipolytarnóci Ősmaradványok.

A tárlat segít megérteni, hogy hol helyezkednek el korban az itteni leletek a dinoszauruszokhoz, vagy éppen a mai emberhez képest, és választ ad számos olyan kérdésre, amelyet a látogatókban felmerülnek a geológiai túrák során.

 

 

 

A termekben a földtani múlt eseményei kerülnek bemutatásra, például cápafogakkal illusztrált tengerparti föveny,

 

 

 

megkövesedett szubtrópusi erdők fái, egzotikus növénylenyomatok, és az ősvilági szörnyek lábnyomai láthatók az installációkban.

 

 

 

Közkedvelt az épületben a 4D mozi, ahol kisfilmen megelevenedik az eltűnt világ. Óriási élmény jelentenek a mozgó székekben ülő nézők felé ugró, vicsorgó ősállatok.

 

 

 

Időutazás lábnyomok mentén

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen több, tematikus tanösvény került kialakításra. Ezek közé tartozik a Kőzetparki Ösvény, a Biológiai tanösvény, a Kőszikla ösvény

 

 

 

és Geológiai ösvény és a Miocén erdő.

 

 

 

A sétálóknak Szarvas Imre, az ősmaradványok idegenvezetője

 

 

bemutatja a földtörténeti múlt emlékeit. Az út során a tájékozódást 2 millió évenkénti tanúkövek feliratai és az idősorba illeszkedő kőzetminták segítik.

 

 

 

A 4 km hosszú Kőszikla ösvényen vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák láthatóak.

 

 

 

A Geológiai ösvény legfontosabb ősmaradványai a kövesedett fák,

 

 

 

 

levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Érdekes a medvekutya és szarv nélküli orrszarvú reprodukció a Miocén erdőben. 

 

 

 

Szelfizés ősállatokkal

A különböző korcsoportú gyerekek számára a szeptemberben debütáló okostelefonos játék nyújt majd kiegészítő élményelemet, amelyhez módszertani útmutató is készül. A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatóak a lábnyomok és a bemutatott ősfa, szelfizhetnek az ősállatokkal és többféle játék keretében kipróbálhatják, hogy mennyit jegyeztek meg a látottakból.

 

 

 

A modern technika minden vívmányával felszerelt Ipolytarnóci látogatóközpont túlzás nélkül állíthatjuk, igazi családi turistaparadicsommá vált az eldugott környéken. A projekt megvalósításakor szempont volt a fogyatékkal élők segítése, vagyis az akadálymentesítés biztosítása.

 

 

 

A telefonokra, tabletekre letölthető térképszelvényeket és túraútvonalakat kínál az GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás pedagógusok, gyengén látók számára.

Az Ipolytarnóci ősmaradványok védett területe és a kiállítás 2019 október végéig várja az érdeklődőket.

https://www.osmaradvanyok.hu/hu

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2019-08-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk