Indián nyár Tihanyban

Indián nyár Tihanyban

Indián nyár Tihanyban

 Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

Szerző/Fotók: Barna Judit

 

Kinek ne fordult volna meg a fejében az elmúlt hónapokban, hogy vajon felkerekedhet-e idén nyáron a kedvenc nyaralóhelyére, vagy ismeretlen vidékek felfedezésére? Igaz, a nyarunk tele volt ilyen kérdőjelekkel, de augusztus végén fogtuk magunkat és ellátogattunk a szépséges Tihanyba.

A Balaton különleges földrajzi képződménye, a Tihanyi félsziget olyan látványt nyújt a déli partról, ami a világon is egyedülálló. A Veszprém megyéhez tartozó település az 1960-as évek óta turisztikailag frekventált helynek számít, elsősorban történelmi és kulturális értékei, természeti környezete és nem utolsó sorban a tó miatt.

Ha Budapest felől az M7-es autópályán és a 71-es úton haladunk a Balaton keleti medencéjében, Akarattya, Kenese, Almádi, Csopak, és Balatonfüred után letérünk balra, a Tihanyba vezető második útra, ami felvisz a hegyre. A Balatonba nyúló félszigetnek a nyüzsgő főutcájára, a Kossuth Lajos utcára érkezünk, ahol egymást érik a turistákra szakosodott vendéglátóhelyek és ajándékboltok.

 

A nagyparkolóban megpihentetjük az autót, csak átlépünk az utca túloldalára, és máris előttünk áll a Kemenes Cukrászat új üzletének tornácos terasza.

 

 

 

Az autentikusan impozáns, tájba illő épületet szinte a turista forgalom kellős közepébe, a régi kertmozi helyére, remek helyre építették. Két éves kemény munka után a balatonfüredi fiatal pár, Takács Zsolt és Bujdosó Bettina

 

 

 

megnyitották idén júliusban a cukrászdát. Áthidalták a Tihanyban régen működő éttermek, kávézók, cukrászdák négy hónapos kényszerű leállását, és ők új helyszínnel, friss lendülettel beléptek a tihanyi vendéglátók közé. Kemenes Edith családi vállalkozása, a biatorbágyi székhelyű Kemenes Cukrászat tavaly Budapesten nyitott egy cukrászdát, ez a tihanyi egy épülő franchise hálózat első szereplője.

Zsolték a központi termelőből, Biatorbágyról rendelnek friss süteményeket, főleg klasszikus kollekciót: Dobos, és Eszterházy tortákat, mignonokat, de az újdonságok, a  Karamell zuhatag és a Gyümölcsös joghurt torta is már belopta magát az édesszájúak szívébe.

 

 

 

A nyáron nagy sikere volt a levendula fagyinak, télen sláger lesz a forró csoki és a hétféle ízű Fragolina di Bosco tea. A nyitott terasz trendi kötéllámpái mellé melegítő csillárokat is terveznek, mert úgy gondolják, hogy a helybélieket, a környékbelieket is ki kell szolgálni nemcsak magas minőségű süteményekkel, hanem kellemes fogadtatással. A tihanyi és balatonfüredi szállodák őszi-téli vendégeit is becsalogatják majd egy kávé-különlegességre a belső tér kandallója mellé.

Tihanyban mindenki találhat kedvére való minőségi szállást, akár wellness élménnyel dúsított szállodai pihenésre, akár csöndes, hagyományos pihenésre vágyik. A cukrászdai élvezetek után legurulunk a Kopasz hegyről a szép villák között a kikötő felé és meglátogatjuk az északi part legnagyobb férőhelyű szállodáját, a négycsillagos Club Tihany Hotelt. A tihanyi rév melletti bejáratnál egy sorompó állja az utunkat, de barátságosan kinyílik, ahogy meglátja a kamera az érkezőt.

 

 

 

Károly Tamás igazgatót kérdeztük a rendkívüli tavaszról és az év utolsó hónapjaiban várható kilátásokról. Az igazgató sajnálatosnak nevezte a több hónapos leállást, mert nemcsak pihenni érkező szállóvendégeket vesztett a hotel, hanem több száz fős céges rendezvényeket is lemondtak a megrendelők. A 160 faházzal együtt 1450 vendéget tud fogadni a hotel! A május végi újraindulást követően a kezdeti szerény foglalás számok hirtelen megugrottak- tudtuk meg. Júliusban és augusztusban már 600 fő napi szállóvendég élvezte a 13 hektáros ősfás parkban a közvetlen vízparti strandot, a több medencés wellnesst és a termálvíz kellemes hatása után a jó konyhát. Az ellátás a hotelekre előírt szigorú, általános járványügyi rendelkezések betartásával történik.

A Club Tihany Hotel igazgatója erős szeptember után jó októberre számít, bár október 31-én bezárnak, viszont Szilveszterre kinyitnak. A 70 fős személyzet nagy része környékbeli, többségük 20 éve itt dolgozik, így ki tudják venni az éves szabadságukat.

A jövő, mint mindenhol bizonytalan - mondja Tamás - de a beruházási elképzeléseiket folytatják, például a faházakat folyamatosan felújítják, a kert ápolását és gondozását tájépítészre bízzák, a szelektív hulladék gyűjtés rendszerét továbbfejlesztik.

… és végül egy kis vásárolgatás, nézegetés a Tihanyi PIAC placcon, ami több mint piac, közösségi találkozóhely, hangulatos, modern korzó. Hétvégeken pezseg az élet, helyi és környékbeli árusok kínálgatják finom portékájukat: almás lepény, füstölt kolbász, házi kenyér, kürtős kalács, borok, sajtok állnak a pultokon és az elmúlt korok régiségeit kedvelők is keresgélhetnek itt a kincseket. Szombaton nagypiac, vasárnap kispiac van, de érdemes tájékozódni a nyitvatartásról.

 

 

2020-10-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk