Korhű vármakett park és skanzen Dinnyésen

Korhű vármakett park és skanzen Dinnyésen

Korhű vármakett park és skanzen Dinnyésen

 

Szerző: Végh Nóra Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Velencei-tó környéke történelmi és kulturális értékeiben is éppolyan gazdag, mint természeti kincseiben. A Budapesttől mindössze 60 kilométerre található Dinnyés település igazi ékszerdoboza a Várpark Dinnyés.

 

 

 

A világon egyedülálló ötlet alapján felépített park már két alkalommal is bekerült a Guinness-rekordok közé. Alekszi Zoltán, a várpark megálmodója és építője vezetett körbe bennünket.

 

 

 

A vármakett park a középkori magyar várakat rekonstruálja, a történelmi Magyarország térképén, eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően. A főként kőből és fából készült építmények mindegyike különleges, érdemes elidőzni mellettük és felidézni történelmünket. A tavaly megépült Árpád-kori település (skanzen) hamar a látogatók kedvencévé vált,

 

 

 

ugyanis a korabeli emberek életvitelét és mesterségeit mutatja be, mint a fazekas, a kőfaragó és a nemez készítő. A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglaláskori szekérvár és palánkvár is található.

 

 

 

 

Alekszi Zoltán pedagógus felesége, Nikoletta

 

 

 

rendhagyó történelemórákat tart a várparkban, kisebbek és nagyobbak is egyaránt élvezik az interaktív foglalkozásokat, és az élményszerű oktatásnak köszönhetően mélyebben rögzül bennük a tudásanyag. A fiatalokat főként a nemes tetteket végrehajtó hősök foglalkoztatják, akikben példaképeket láthatnak, az idősebbeket pedig az uralkodói életpályák érdeklik. Népszerűek a kézműves, a jelmezes foglalkozások és a parkban szervezett lovagi hétpróba is – osztotta meg velünk.

Idén ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Évét, amelynek alkalmából Alekszi Zoltán nemes gesztussal készül a 9-12. osztályos Kárpát-medencei középiskolásoknak, akik részére 15 ezer darab ingyenes belépőjegyet ajánl fel.

 

 

 

„Szeretném, ha minden magyar anyanyelvű fiatal ismerné történelmünk meghatározó, de mára jórészt elfeledett várait, elődeink életmódját és büszke lenne nemzeti értékeinkre” – fogalmazott.

A látogatásra a www.varpark.hu oldalon lehet bejelentkezni.

Dinnyésen a Guiness rekordról  itt  olvashat többet!

 

2020-03-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk