Lendületben a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok

Lendületben a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok

Lendületben a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok

 

 

Szerbiával közös a határunk, mégis sokkal kevesebb magyar utazik oda, mint másik déli szomszédunkhoz, Horvátországba. Ennek nemcsak az az oka, hogy a horvát tengerpart csábító, hanem az is, hogy nem nagyon ismerjük Szerbia turisztikai kínálatát.

Ezt hamar felismerte Szerbia magyarországi nagykövete, Rade Drobac, aki akkreditálása óta     élénken szorgalmazza a két ország vállalkozóinak kapcsolatfelvételét, valamint a kétoldalú turizmus fejlesztését. Ezért is rendeztek a napokban ismét szerb-magyar vállalkozói – közte turisztikai -prezentációt déli szomszédunk budapesti nagykövetségén.

Most is a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek részvételével került sor az ipari, kereskedelmi és turisztikai vállalkozások bemutatkozására. Mind szerb, mind magyar részről élénk volt az érdeklődés, olyannyira, hogy olykor kevésnek bizonyult az ülőhely is. Amint azt Rade Drobac már több alkalommal, és most is, kifejtette, a két ország között kiválóak a politikai, társadalmi és pénzügyi kapcsolatok és az utóbbi időben a turizmus is jelentősen fejlődött, a magyar turisták érkezése is kétszámjegyű növekedést mutat, de még sok a kiaknázatlan lehetőség.

Ismét ellátogatott Budapestre Natasa Pavlovics, a vajdasági turisztikai hivatal vezetője, valamint bemutatkoztak szerb partnereik előtt az adott piacon érdekelt magyar kis- és középvállalkozások, Kismárton Ottó követtanácsos moderálásával.


Lendületben a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok


Sokakat meglepett, hogy Vajdaságról gyönyörű kivitelű magyar nyelvű prospektust forgathattak a kezükben, amelynek szlogenje a természet és a kultúra összhangja. Arról is kevesen tudtak, hogy milyen sok városban és községben található idegenforgalmi szervezet a Vajdaságon belül is. Ezekben az irodákban akár magyarul is érdeklődhetünk a programok felől.

Szerbia természeti adottságai gyönyörűek, a Duna, a vadregényes hegyek, völgyek, szurdokok vonzóvá teszik a sportolást, az aktív turizmust. Szinte alig ismert Magyarországon a szerbiai borturizmus is, közte az Orfelin, vagy a Kovacevic borház kínálata, amelyek nemcsak kóstolókkal, de szállással, kiépített falusi turisztikai szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.


Lendületben a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok   Palics Szerbia/Vajdaság


Amint megtudtuk a tájékoztatón, új határátkelők nyílnak, és mint köztudomású, gigaberuházás keretében fejlesztik a Budapest-Belgrád vasútvonalat, ami még kényelmesebbé teszi majd az utazást. Az úthálózat ma is jó, viszonylag könnyen megközelíthetők az UNESCO világörökség részeként számon tartott kolostorok, és főleg a hajdani magyar területeken a szépséges régi szecessziós városi épületek.

A találkozón résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy a tárgyalásokat hamarosan folytatják.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán, Palics.hu,

2017-09-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk