Libanon: Cédrusok közelről

Libanon: Cédrusok közelről

Libanon: Cédrusok közelről

 

            Lassan megszokjuk, hogy az MSE Tours elképesztő helyszínekre szervez utat a különös tájak és emberek iránt érdeklődők számára. Néha úgy tűnik vállalkozásuk igen merész, azután kiderül, hogy legfeljebb a látnivalók sokaságával és a sűrű programmal kell megküzdeni.

Sokunknak meghatározó élménye Csontváry Kosztka Tivadar a libanoni cédrusokat, a körötte táncoló árnyalakokat, vagy a Baalbek romjait ábrázoló festménye. A festőművész képei ezt az idegen világot mégis ismerőssé teszik számunkra, egyszerre különössé és vonzóvá.

            Az 1975 és 1990 közötti polgárháború a libanoni nagyvárosokat gyötörte meg. Előtte Bejrút, az ország fővárosa „Kelet Párizsa” címet viselte. Nem véletlenül, mert lakosai színes, ám békés kavalkádban éltek egymás mellett, gazdasági és pénzügyi központként virágzott az ország. Itt találták fel a föníciaiak a pénzt, amit aztán átvett a világ, sok problémát megoldva és jó néhányat teremtve. A cédruserdőkből hajók lettek, napjainkban egyre kevesebb él ezekből a csodálatos fákból, ám azok védettek – mondta Réthy Júlia, az MSE Tours vezetője a törzsutasok és újságírók számára tartott előadáson. A 7000 éves kultúra a maga érintetlenségében látható még itt, szerencsére a háború során ezeket az emlékeket nem pusztították el, nem úgy, mint Szíriában. A fővárosban állnak a francia protektorátus alatt épült építmények.

Az utazási iroda hétnapos programot kínál. Közte a közel-kelet legnagyobb, 18 kilométer hosszú cseppkőbarlangját, a Jeita grottot, azután a világ legősibb, Krisztus előtt 8800 óta folyamatosan lakott Bübloszt. A föníciai kikötőváros kereskedelmének és gazdag történelmének köszönhetően maradt fenn. Láthatják az utasok a keresztesek által épített Belfort erődöt. A Gibran múzeum neves maronita keresztény festőjük, költőjük és írójuk (1883-1931) művészetét mutatja be; megbecsülését igazolja, hogy még a megszáradt festékesdoboza is látható. Nem marad el a híres cédrusliget, valamint a maronita Szent Antal kolostor látogatása. 17 hivatalosan elismert vallás gyakorolható. Az út legszebb napján sor kerül Baalbek templomainak megtekintésére: az épületegyüttes templomai más-más vallási-történeti korban és más-más valláshoz kapcsolódva épültek. Méreteik lenyűgözőek. Drúz falvak, borászatok, Tyre városa, Nagy Sándor útja, amely egy szigetet köt össze a szárazfölddel, bazár, a 16 fogásos libanoni konyha mind része ennek a különleges világnak, amely egy élhető országot mutat, ahol szeretettel fogadják a látogatókat.

            A táj vonzerejét és a háborítatlan nyugalmat bizonyítja Kazi Antal és Koncz Attila ott készült filmje.

 

http://www.mediaklikk.hu/video/isten-kezeben-2017-07-02-i-adas/

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Wikipedia / Dénes Emőke

2017-09-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk