Miskolc, másképp

Miskolc, másképp

Miskolc, másképp

 

 

 

Félreismerik a városunkat – állítják lelkes miskolci lokálpatrióták. A várossal kapcsolatban ugyanis sok a közhely és a negatív előítélet, pedig ma már nem füstös gyártelepeiről híres -, sőt, az egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező nagyváros – hallhattuk a városimázs módosítást előtérbe helyező minapi sajtótájékoztatón. Ami különösen fontos manapság, a város messze elől jár - az európai átlagot is előzve - a megújuló energiák és a smart megoldások alkalmazásában.

Nem könnyű megváltoztatni egy település imázsát, és akik ott születtek, vagy évtizedek óta ott élnek, bizonyára másképp ítélik ezt meg, mint akik csak turistáskodni járnak oda. Számosan azt sem sejtik, hogy egy hajdan virágzó kereskedővárosról van szó, és hogy az Avas hegy barlangjaiban több mint 800 pince rejtőzött-rejtőzik, benne a környező borvidékek legfinomabb nedűivel.

 

 

 

Borozgatás a város tetején

A város vezetése azt szeretné, hogy a bor, a kultúra, az operafesztivál, a gasztronómia, a fürdő az eddiginél is komolyabb vonzerő legyen. A városhoz tartozik Miskolctapolca, és a páratlan, éppen most megújuló barlangfürdő,

 

 

valamint a szépséges Lillafüred, amely több régi fekete-fehér magyar filmben is szerepelt, és amelyhez szorosan hozzátartozik a Palota szálló, illetve Diósgyőr, és annak híres vára.

 

Nyolc éve indult el az Avasi Borangolás,

 

 

amit borfesztiválnak is titulálhatnánk, de több akar lenni ennél. Aki még nem járt ott, talán nem tudja, hogy az Avas a város közepén emelkedik a maga 234 méternyi magasságával,

 

 

 

egyik oldalán Magyarország egyik legnagyobb lakótelepe, szinte önálló város, a másik odalán pedig romantikus kacskaringós kis ösvények vezetnek felfelé a pincékhez. 

 

 

 

 Az első Borangolásokon még csak néhány pince nyitott ki, hogy kínálja, főleg az egri meg a tokaji borvidék legjobbjait, - hiszen Miskolc ma saját borral nemigen büszkélkedhet - mára pedig a Bortanya és a Bormúzeum már országos hírű lett, olyannyira, hogy messzi tájakról vonzza a szomjas-éhes vándorokat. A Bortanya éppen a közelmúltban újult meg, több mint 150 millió forintból, és a Bormúzeum, az egyik legnagyobb vendéglátóhely is bővül. 

 

 

 

Utak, világítás, kilátó rekonstrukció

Kevesen gondolnak rá, miért is látható szőlő a város címerében? Nos, a borkereskedés errefelé megbecsült és gyakori foglalkozás volt, a miskolci polgárok életéhez hajdan szervesen hozzátartozott, hogy munkájuk végeztével felsétáltak a hegyre, a pincéjük előtt borozgattak, beszélgettek.

 

 

 

Egy egyetemi kutatókból, építészekből, önkormányzati szakemberekből és pincetulajdonosokból álló munkacsoport évekig dolgozott a sokáig mostoha sorsú Történelmi Avas adottságainak, lehetőségeinek felmérésén. Ez a munka alapozta meg a mintegy 3 milliárd forint összértékű fejlesztést, amely a hegyen és környékén már elkezdődött.

 

 

 

Az önkormányzat azt tűzte ki célul, hogy az egész történelmi belváros rehabilitációja egységes koncepció mentén valósuljon meg, beleértve a hegyet is. Fontos cél, hogy az avasi pincék több irányból könnyen megközelíthetők legyenek. (Ma még ettől bizony messze vagyunk, az ottani utak állapota rossz, a közvilágítás sem kielégítő, amint azt a Borangolás vendégei minden évben megtapasztalhatják.)

Az önkormányzat természetesen nem a magánkézben lévő pincéket újítja fel, hanem olyanná varázsolja a Történelmi Avast, hogy a tulajdonosoknak megérje rendbe hozni és üzemeltetni a borházakat.

 

A nagyszabású tervek nem korlátozódnak a borpincés hegyoldalra.

Teljesen megújul a hegy tetején álló, ma is városi szimbólumként számon tartott kilátó. High tech élményteret alakítanak ki benne, panoráma üveglifttel, igényes vendéglátó hellyel, így rendezvényekre és kereskedelmi funkciók ellátására is alkalmassá teszik. Megszépülnek a sétányok, terek, lépcsők, támfalak.

 

 

 

 

 

 

Milliárdokból szépül meg a fürdő

Ugyancsak jó hír, bár nem közvetlenül az imázsváltáshoz kapcsolódik, hogy Magyarországon egyedülálló fürdő épül Miskolctapolcán.

Új szintre emeli a hazai fürdőkultúrát a Miskolctapolcai fürdő második üteme. A legmodernebb nyugat-európai trendeket követve, a legkorszerűbb fürdőtechnikát és szolgáltatásokat felvonultatva, egész évben nyitva tartó családi élményfürdő épül Miskolcon.

 

 

 

Amint azt sajtóközleményben is tudatták, és a szaksajtó is hírül adta, a rangos nemzetközi tervező csapat 8 beltéri és 2 kültéri medencét álmodott meg. A fürdő a különböző életkori igényeknek megfelelő szolgáltatásokat épületenként megosztja, így a gyermekmedencék és játszóterek mellett lesz tizenéves korosztályt kiszolgáló önálló egység, és az idősebbek, a pihenni, vagy éppen gyógyulni vágyók számára külön területet jelöltek ki.

 

 

 

 

Az új létesítmény szerves egységet alkot majd a strandfürdő 2015-ben átadott első ütemével. Egyszerre 500 vendég fürödhet egyszerre.

Napozásra alkalmas zöldfelületek, teraszok, csúszdák, dögönyözők, és számos más élmény várja majd a strandolni vágyókat az új fürdőkomplexumban. Szinte minden szolgáltatás négy évszakos, ami 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent majd a miskolci városrésznek – és persze egész Miskolcnak is, hiszen aki eljön Tapolcára fürödni, bizonyára végigsétál a város üzletekben, kávézókban gazdag fő utcáján.

 

 

 

A vizet főleg a Barlangfürdő vágataiban található termálforrás adja majd.

A kormány 12,7 milliárd forinttal támogatja a miskolctapolcai fürdő második ütemének megépítését.

Írta: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

  

2019-05-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk