Pécs élen jár az akadálymentesítésben

Pécs élen jár az akadálymentesítésben

Pécs élen jár az akadálymentesítésben

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: People First Egyesület

 

Pécs egyik legszínvonalasabb hotelje - nevezzük meg, a Corso Hotel- példásan akadálymentes négy szobával rendelkezik, melyeket a mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő vendégek kívánalmai miatt megváltoztattak. Ezekben leszerelték a vécé kapaszkodókat, padkát építettek a tusoló köré, az épület főbejárata, az étterem bejárata is akadálymentes, kényelmes a lift, a recepció mellett is tökéletesen akadálymentes illemhely van, melyet az utcáról betérőknek is engednek használni.

 

 

 

 

Mindezt és még sok példát az Akadálymentes Pécs menüpontban találhatunk a People First Egyesület honlapján: http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/ - tudtuk meg Pataki Veronikától, a People First Egyesület elnökétől.

 

 

  

 

 

Az Akadálymentes Pécs menüpont az egyesület tagjai által gyűjtött adatokból állt össze, melyben kategóriák szerint lehet keresni Pécs garantáltan akadálymentes helyszíneire.  A kezdeményezés célja, hogy segítsen a fogyatékossággal élőknek megtervezni egy-egy ügyintézésükhöz, vásárlásukhoz, bármiféle kimozdulásukhoz az útvonalukat - hiszen náluk ez nem megy olyan egyszerűen, mint az ép embereknek. Tudniuk kell hova tudnak bejutni, hogyan, hová nem, hol található segítség, akadálymentes WC is, stb.

 

 

 

 

Másik céljuk Pécs akadálymentes turizmusának fejlesztése úgy, hogy az ide látogató turistáknak adnak hasonlóképpen jól használható adatokat.

 

 

 

 

A tevékenységük hiánypótló, mert felismerték, hogy a weboldalakon feltüntetett adatok sokszor nem valósak, vagy a fogyatékossággal élők számára nem hasznosak. Nem elég így feltüntetni "nincs lépcső, tehát akadálymentes", ezért kezdeményezték a saját tapasztalatokon alapuló és állandóan frissített adatbázis létrehozását.

 

   

 

Az adatbázisban boltok, éttermek, közintézmények, kulturális helyszínek, turisztikai látványosságok, nyilvános WC-k, templomok, nemsokára akadálymentes turistautak is szerepelnek, melyeket saját értékeléssel, fotókkal látták el a könnyebb tájékozódás végett. A helyszínek bejáratait saját gyártású matricájukkal megjelölték.

 

     

 

Mindez egy folyamatos feladata a Társadalmi Elfogadásért Magyarországi Központi Egyesület tagjainak, és mivel csak akkor ér valamit, ha minél több érintetthez eljut, ezért MIÉRT? címmel kampányt indítottak a Facebook és weboldalukon. http://peoplefirst.hu/miert/ 

 

 

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Az emberek alapvetően segítőkészek, kíváncsiak és támogatóak, oda állnak a jó cél mellé, ha tudják, hogy MIÉRT? Kampányukban érthetően megmagyarázzák, hogy miért más egy fogyatékkal élő ember élete, miért kell szélesebb akadálymentes parkoló, miért vannak vakok számára vezetősávok, miért, mit jelent egy akadálymentes szállodai szoba?

 

További információ: www.peoplefirst.hu

 

2020-01-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk