Több mint útikönyv

Több mint útikönyv

Több mint útikönyv

 

 

            A Publio Könyvkiadó jelentette meg az első hazai turisztikai könyvet a Bodeni-tóról. Bagó Tünde, a kiadvány írója és férje, dr. Szalai Krisztián, aki a több mint 300 fotóval illusztrálta közös művüket, személyes hangú beszélgetésen ismertette a keletkezés körülményeit, azt az időszakot, amely alatt végiglátogatták a tó körüli és környékbeli tájat, településeket.

            Olyan útikönyv ez, amelyet kétellyel kezdtem olvasni, és meggyőzve fejeztem be. A szerzők öt éve élnek a tó közelében, ez alatt az idő alatt előbb csak kellemes időtöltésként, azután pedig módszeresen, a felfedezők örömével körbejárták a felfedezők örömével, megcsodálva apróbb és nagyobb településeit, természeti szépségeit, felfedezve máig élő és ápolt történelmét, és azt, hogy minden évszakban találhatunk látnivalót.

            Három ország osztozik a tavon, érdekes módon mindegyik - bár némi változtatással a német nyelvet használja. A németek partszakasza a leghosszabb, 173, a svájciaké 72, az osztrákoké 28 kilométer. A könyv felsorolja az öt kiemelkedően érdekes látnivalót: Konstanz történelmi belvárosát és kikötőjét, a Pfänder hegyet, Mainau szigetét, a Zeppelin múzeumot, ahol fel is lehet szállni egy Zeppelinre, Friedrichshafenben és Stein am Rhein középkori emlékeit.


A Bodeni-tó


            A Bodeni-tó úszó hal formájú. A látványa és őrzött emlékei a kőkorszaktól kezdődnek. Az itt élők mosolygós, toleráns házigazdák, akikre a minőségi szolgáltatás, a tisztaság és a közbiztonság jellemző. A szerzők a táj, a városok szépségein túl a kulináris finomságokra, a bajor, osztrák, francia és olasz ételek kavalkádjára is felhívják a figyelmet. A sportolás mellett sokszínű a kulturális kínálat a kastélyokban és templomokban, jazz szól Mainau szigetén, nyaranta szabadtéri színház várja a nézőket Bregenzben, történelmi játékok látványa csábít a Hohentwiel várban, könnyűzene Konstanzban és Kreuzlingenben, borünnep Meersburgban, Open-air fesztivál St. Gallenben. Nem maradnak el a könyvben az ismertetésekből a jó ötletek az adott település konyhájáról, a legérdekesebb látnivalókról, az elfogadható árú, jó minőségű szállodákról, a közeli érdekességekről.

            Ilyen Dornbirnben a Rolls-Royce múzeum negyven autócsodájával, ugyanitt a Betlehem múzeum 150 betlehemmel, több ezer figurával. St. Gallen repülőtere mellett Hundertwasser aranykupolás épülete, amely kiállítótér, kulturális központ, és piac egyszerre. Az arenbergi kastély Napóleon fogadott lányának, Hortense-nek az emlékét és persze Napóleonét őrzi empire stílusával és francia kertépítészetével. Konstanzban például Imperia, az egykori kurtizán groteszk szobra áll. Peter Lenz úgy ábrázolta, hogy feltartott kezei egyikében a meztelen császárt – ez valószínűleg a mi Luxemburgi Zsigmondunk lehet, aki német-római császárként itt volt a konstanzi zsinaton – a másik kezében pedig az ugyancsak meztelen pápát tartja. Csipetnyi Svédország a tó egyik szigete, Mainau, amelynek egykori tulajdonosa házassága kedvéért lemondott a svéd trón örökléséről, és kialakította a virágszigetet pálmaházzal, rózsakerttel, arborétummal, lepkeházzal, évente milliónyi látogatóval.

            Egykor Európa egyik műveltségi központja volt Reichenauban a Benedek rendi kolostor, kódexírókkal, miniatúrafestőkkel, iskolával. Ők ültették itt az első szőlőtőkéket. Höri félsziget egyik településéről, Gaienhofenről megtudjuk, hogy Hermann Hesse író mintegy évtizedig itt élt és alkotott, és előzetes regisztrációval megtekinthető a háza, vagy Otto Dix XX. század eleji festőművész múzeuma, aki szintén éveket töltött a városkában. Stein am Rhein festett falaival a középkort idézi; egykori kolostora ma múzeum. És ez csak ízelítő a könyvből.


A Bodeni-tó


            A szerzőpáros elmondta, a három ország őrzi a kulturális örökséget, és együttműködik. Szabályos kerékpárutak, gyaloglási lehetőségek, védett madárvilág, kitűnő fehérborok és almafröccs vár mindenkit. Nem hiányoznak a távolabbi települések sem a vonzáskörzetből, sem a praktikus tanácsok a közlekedéshez. A Bodeni-tó kártya kínálata a három ország látnivalóit kedvezményesen teszi lehetővé.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó:Internationale Bodensee Tourismus GmbH / Achim Mende, Petra Rainer, Lindau Tourismus,


2017-11-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk