Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit Turisztikai Szerkesztőség : Jóga - Testnek és léleknek

Jóga - Testnek és léleknek

Jóga - Testnek és léleknek

Kevés olyan mozgásfajta van, ami nemcsak a testet edzi, hanem a szellemet is. Ha ilyen sportot keres, a jóga a tökéletes választás!

A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga – a főként testet erősítő változat – vált népszerűvé a 20. századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető a jógaközpontok által.De nem kell feltétlenül központokba vagy klubokba járni ahhoz, hogy beléphessünk a jóga világába. Számtalan könyv és internetes fórum foglalkozik a témával, így ha idő szűkében vagyunk, akár otthon is elvégezhetjük a gyakorlatokat.

A jóga nagy előnye, hogy nem költséges, jót tesz a testnek és a léleknek is, nem kell hozzá semmilyen felszerelés, és saját erőnkből fejlődhetünk, akár edző nélkül is.

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban ismételt gyakorlatokat, melyekkel, ha nem is válunk profi jógikká, de belekóstolhatunk eme különleges testmozgás rejtelmeibe.


Hasbehúzás

Álljunk kis terpeszbe, vagy üljünk törökülésbe, amelyik kényelmesebb. Vegyünk mély levegőt, majd 3-5 másodpercig tartsuk vissza a légzést, utána egy „h” hang kíséretében erősen fújjuk ki a levegőt.

Ezután húzzuk a hasfalunkat befelé, miközben nem veszünk új levegőt! Tartsuk pár másodpercig. Tágítsuk a mellkasunkat, és a hasat domborítsuk, majd újra húzzuk be, mindezt levegővétel nélkül. 3-5-ször ismételjük.


Fejállás

Térdeljünk le, bal kezünket tenyérrel felfelé fordítva tegyük jobb tenyerünkbe, s helyezzük magunk elé a talajra. Kissé dőljünk előre, és karunk hajlításával ereszkedjünk alkartámaszba, két könyökünk kb. vállszélességben legyen.

Fejünket tegyük a tenyerünkbe, mélyen lélegezzük be a levegőt, és lábunkkal lassan közelítsünk a fejünk felé. Lábainkat lassan emeljük, hogy zsugorhelyzetbe kerüljünk. Zárjuk össze a lábakat, és lassan nyújtsuk felfelé.

Ekeállás

Feküdjünk hanyatt, karunkat nyújtva, lefelé fordított tenyérrel tegyük magunk mellé, mély belégzéssel nyújtott lábunkat emeljük fejünk fölé, majd tegyük a talajra, állunkat feszítsük a mellkasra. 3 percig végezzük.

A gyakorlatoknál figyeljünk a szabályos légzésre, ahol a levegőt az orrunkon vesszük, ott is fújjuk ki. Ha elértünk 1-1 pózt, azt legalább 1 percig tartsuk meg, és csak utána engedjük el magunkat. Ne csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül valami, a lényeg, hogy mozogjunk, és, hogy a lelkünk is lecsendesedjen a mindennapok mókuskerekében.

 
Szöveg: Szántai Adrienn
Forrás, fotó: LF Magazin

2012-02-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk