Kínába megy a 17400 éves ásványvíz

Kínába megy a 17400 éves ásványvíz

Kínába megy a 17400 éves ásványvíz

 Fotó: Primus ásványvizek

 

A Távol-Keletre utazó hazai turisták a jóval a repülőgépre szállás előtt tájékozódnak a megcélzott ország adottságairól, földrajzáról, időjárásáról, a látnivalókról, a biztonságról és számtalan olyan kérdésről, amivel nem jó váratlanul a helyszínen szembesülni. Az utazók utána néznek a helyi élelmiszereknek, innivalóknak, hiszen a kirándulások alkalmával többször ülnek asztalhoz, vagy vásárolnak útközben szomjat oltó italokat.

Minden utazási iroda oldalán ott állnak ezek az információk; nézzünk meg egyet a Kínát ajánlók közül: az egészség címszó alatt az áll, hogy csapvíz fogyasztása nem ajánlatos, palackozott ásványvíz minden élelmiszerüzletben kapható. Ezt a mondatot az óvatos turista jól ismeri és természetes megszokottsággal nyúl a palackozott vizek után útközben. A választék bőséges, mert az 1,3 milliárd lakosú kínai piac minden exportőrt élénken érdekelt az utóbbi évtizedekben, legyen az akármilyen termék.

 

Előnyben a jó minőség

Mit tudunk arról, hogy Kínába milyen magyar termék került - és itt nem gépekre, vagy autóbuszokra gondolunk - hanem a magánemberek, a lakosság által vásárolt árucikkekre, vagy a vendéglátás kínálatára?

Az új, fiatal generációban kialakult egy nagyon gazdag, és egy módosabb, fizetőképes középréteg is - milliókról beszélhetünk- számukra igénnyé vált a minőség. A napi fogyasztási cikkeik palettájára egyre inkább felkerülnek olyan italok is, amelyeket Európából szállítanak több ezer kilométerről, legyen az limitált kiadású skót whisky, vagy prémium francia pezsgő. Ők megengedhetik maguknak a jó minőségű, természetes ásványvizek fogyasztását, akár az Andok lábánál, vagy a Fidzsi szigeteken feltörő fényűző csomagolású, luxus kategóriából is.

Kínába azonban betörtek a magyar ásványvizek is.

 

Mit nevezünk ásványvíznek?

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, és a földkéreg alatt is óriási mennyiségű vízkészletek találhatók. A vizek több száz, de akár millió évig is a földfelszín alatt, a talaj mélyebb rétegeiben maradnak, magukba szíva környezetükből az emberi szervezet számára is értékes ásványi anyagokat.

Amikor ásványvizet iszunk, el sem tudjuk képzelni, milyen kincset tartunk a poharunkban! Képzeljük akkor el, hogy a természet egy kis nyugodt szigetén vagyunk és a messzi múltban, évezredekkel ezelőtt, egy vízcseppet látunk lehullani. Ez a parányi vízcsepp, melyben az egész világ rejlik, elindul hosszú útján.

A Földet alkotó kőzetek mélyébe szivárog, azokon átszűrődve, hosszabb-rövidebb időt tölt el ott, hogy tovább gazdagodjon, a kőzetekben rejlő ásványok apró részecskéivel. A természet állandó körforgását követve, több ezer év után, ismét a felszínre érkezik. Az ásványvíz feltör forrásként, vagy fúrt kutakon keresztül kitermelik és palackozzák.

Magyarországnak ebből a szempontból különleges az adottsága, mert hazánk a világ egyik ásványvízforrásokkal, és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei források alapja az egykori Pannon-tenger, amely az egész területet borította egykoron. Történeti adatok bizonyítják, hogy hazánk területén több ásvány- és gyógyvizet- már az ősmagyarok, a kelták, és a rómaiak is ismerték és kedvelték. Fogyasztása fellendült az 1920-as évektől kezdve, a lelőhelyek mellé gyakran gyógyfürdőket is építettek.

 

Fotó: Takkk

 

Napjainkban több mint száz artézi kút és forrás ad elismert, bevizsgált természetes ásványvizet, melyek közül mintegy ötvennek a vizét palackozzák. A palackozott víz hazai forgalomba és a külpiacra kerül.  

Az ásványvíz fogalmának meghatározása törvényi rendeletben szabályozott. Ezen kívül több jogszabály foglakozik a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás, és a vízkútfúrás szakmai követelményeivel, az ivóvíz minőségi követelményeivel, a kitermelés, palackozás ellenőrzésének rendjével, valamit a jelölési előírásokkal.

 

Ázsiába nem könnyű eljutni

Mármint az ásványvíz palackokkal, de mára már a kiváló minőségű magyar ásványvizek Kínában is egyre népszerűbbé váltak. A kínai lakosság körében egyre elterjedtebb az egészséges életmód iránti érdeklődés, ezért az első osztályú magyar áruk iránti kereslet is folyamatosan növekszik.

A hazai föld kincsének a Primus ásványvizek szereztek megbecsülést más hasonló termékekkel együtt. A piacra jutást Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa támogatta –fogalmazott Regőczi László a CECZ Közép-Európai Kft. a kínai Central European Trade and Logistics Cooperation Zone Co. Ltd. (CECZ) magyarországi leányvállalat rendezvényén a China Mart épületében. A Bonaventura Gold Kft ügyvezetője kiemelte, hogy az exporttevékenységhez kapcsolódó valamennyi kérdésre hosszú évek alatt találták meg a válaszokat legyen szó márkaépítésről, a szakkiállításokon történő hatékony megjelenésről, külpiaci kockázatokról, üzleti kultúráról, vagy épp tárgyalástechnikáról. Kínában a Primus sikere a Sanghaj központjában, a Nanjing Roadon megnyitott bemutatóteremben indult el, majd a Ningbóban megrendezett szakkiállításon alapozták meg a folytatást. Több együttműködési megállapodást is aláírtak kínai partnerekkel, mert a fogadó országban a megbízható, szakértő, helyismerettel rendelkező kereskedelmi partner stabil keretet biztosít a további piaci terjeszkedéséhez.

 

A mélyből a palackba

A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban, hogyan tudott mégis a Primus utat törni magának az óriási országban? A ragyogóan friss ízű Primus ásványvíz a Kárpát medence ásványokban gazdag helyéről, a Budapest melletti Zsámbékon mintegy 200 millió éves triász kori karsztból, 452 méter mélyről tör fel. A kiváló minőségű, érintetlen, selymes víz értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, magnézium, hidrogén karbonát, szilícium, és szulfát, alkalmas nátriumszegény étkezéshez. Enyhén lúgos kémhatású, íze nem sós, savanyú, vagy keserű, hanem kellemesen természetes és semleges.

A vizet a kút közvetlen közelében kialakított üzemben palackozzák, mindenféle kezelés, vagy szénsav hozzáadása nélkül. Az első osztályú és újrahasznosítható Pet palackok- másfél és fél literesek - neves francia és magyar dizájnerek és mérnökök együttműködésének köszönhető. A kétféle színvilágú, elegáns címkék ötrétegű, időjárásálló fóliából készülnek.

 

Fotó: Primus ásványvizek

 

Miközben Kínában, Magyarországon és minden országban nagy kiszerelésű csomagolásokban ásványvizet vásárolnak az emberek, vagy bárokban fogyasztják párás poharakból, akár kiránduláson veszik elő a palackot hátizsákból, a kutatók keményen dolgoznak azon, hogy a kiürült PET palackok újrahasznosíthatók legyenek. Kínában és az Európai Unióban is a recyclálás komoly iparággá fejlődött. Az üres ásványvizes palackokat korszerű technológiával feldolgozzák, új palackokat, és sokféle használati tárgyat készítenek belőlük.

Mindennapi életünk során mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a keletkezett hulladékainkat (műanyag, papír, fém) szétválogatva vigyük el a szelektív gyűjtőhelyekre.

Írta: Barna Judit

2019-04-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk