Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit: Mire jó a meditáció?

Mire jó a meditáció?

Mire jó a meditáció?

Miért olyan hatékony a meditáció?

A meditáció során tudatunk nem a külvilágra, hanem önmagunkra irányul. Egy régi hasonlat szerint olyan ez, mint, amikor lerakhatjuk a folytonosan magunkkal cipelt nehéz terheinket: múltunkat, jövőnk felett érzett aggodalmunkat, zakatoló gondolatainkat, előítéleteinket, amelyektől még alvás során sem szabadulunk meg. Gondoljuk csak el, egész életünkben cipeljük ezeket a terheket, anélkül, hogy egy pillanatra is megpihenhetnénk! Természetes tehát, hogy a meditáció, amelynek révén sikerül végre megszabadulnunk ezektől, rendkívül hatásos az élet minden területén, hiszen mennyivel jobban teljesít az olyan ember, akinek volt alkalma megpihenni, mint az, aki évek óta szünet nélkül roskadozik a rápakolt súlyok alatt.

 

A meditációval minden megváltozik

Egyedül a meditáció által vagyunk képes arra, hogy lényünk minden szintjéről tudomást szerezzünk, és belsőleg tudatossámeditaciot váljunk önmagunkkal kapcsolatban. Felfedezzük rejtett képességeinket, visszataláljunk gyermekkori tisztaságunkhoz, lehetőségeinkhez, a világot és a körülöttünk lévő embereket a szereteten keresztül szemléljük, ezáltal javuljon egész kapcsolatrendszerünk, közérzetünk, valamint harmóniára és állandó derűre tehetünk szert. Egy jógi egyszer azt válaszolta tanítványának arra a kérdésre, hogy honnan tudni, hogy jól meditáltunk: onnan, hogy jobban szeretsz mindent és mindenkit, mint a meditáció előtt.

Egész agyunk a rendelkezésünkre áll


Köztudott tény, hogy agyunknak csak mintegy 5-10%-át használjuk ki. A meditáció során eljutunk lényünk legmélyebb lényegéig. Mintegy azzal az önmagunkkal kerülünk kapcsolatba, akit nem torzítanak a múlt hatásai, a jövő félelmei, és aki egész elméjével kérdez és érti meg a válaszokat. Bármilyen problémánk legyen is, a meditáció képes arra, hogy a megoldást, mint valami váratlan fénysugarat megadja, és a meditációból már úgy „térünk vissza”, hogy többet birtoklunk saját képességeinkből, így hatékonyabban működhetünk az élet minden területén. Akár fizikai jellegű gondok is megoldódhatnak a meditáció segítségével: pl. elérhetjük álomsúlyunkat pusztán azzal, hogy meditációnk középpontjába ezt a célt helyezzük.

Jelentős egészségügyi pozitívumok

A meditáció során csökken a szervezetünk oxigén-felhasználása, kisebb lesz a szív megterhelése, lelassul az anyagcserénk. A rendszeres meditáció csökkenti a magas vérnyomást, az allergiás tüneteket, az asztmás rohamokat, az egyes testi betegségek pedig a specializált meditáció hatására megszűnnek. Tudományos vizsgálatok bizonyították be, hogy a rendszeresen meditáló emberek egészségesebbek, kevesebbet járnak orvoshoz, pszichikusan kiegyensúlyozottak.

Elképesztő eredmények: növekvő intelligencia és kreativitás

Tudományos vizsgálatkor kapott eredmények kimutatták, hogy a meditáció alatt növekszik az agy észlelési területeinekszáma, erősödik a két agyfélteke közötti kapcsolat, növekszik az általános intelligencia és kreativitás, még azon az életkoron túl is, amikor ez már orvosilag szinte lehetetlen.

Megváltoztatja az életünket

A meditáció azt nyújtja, amit egyetlen technika sem: gyakorlásával képesek leszünk javítani egész életünkön. Kapcsolatainkat egészen más szemmel látjuk majd, a szeretet és a harmónia uralkodik minden megnyilvánulásunkban, ezáltal hozzánk is rendkívül pozitívan viszonyulnak az emberek. Egészségünkre tudatossá válunk, vágyni kezdünk rá, hogy elhagyjuk káros szokásainkat, és könnyedén véghez tudjuk vinni elhatározásunkat. Negatív tetteink akkor is nyomasztanak bennünket, ha csak mi tudunk róluk – nos, ezek a tettek is megváltoznak, összhangba kerülnek belső elvárásainkkal, s végre olyannak láthatjuk magunkat, amilyennek mindig is szerettük volna. Eltűnik a belső önmegvetés, önbizalom, nyíltság és derű költözik a helyébe.


Szeretet, Igazság, Béke Legyen Veled!

Csonka Csaba

www.csonkacsaba.hu

Forrás, fotó: LF Magazin


2012-02-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk