Szaunázók napja a komáromi fürdőben

Szaunázók napja a komáromi fürdőben

Szaunázók napja a komáromi fürdőben

Kép forrása: Brigetio Gyógyfürdő 


Ezen a hétvégén akár különleges Valentin napi meglepetésként is szervezhet barátjának, kedvesének, házastársának egy közös szaunázást. 

A komáromi gyógyfürdő egész napos szauna programján képletesen is kieresztheti a gőzt, illetve a téli depresszió- és fáradtság, kezdődő megfázás ellen is az egyik legjobb gyógymód. Igazi testi, lelki felüdülés. 

Az esemény facebook oldala.

Brigetio Gyógyfürdő
2900 Komárom, 
Táncsics Mihály utca 34-36.

------------------------

A fürdő nevéről

Miért Brigetio? Elgondolkodott már azon, miért ez a furcsa név? Mit jelenthet? Miért kapta a gyógyfürdő épp ezt az elnevezést? 

Komáromban, már a rómaiak idejében is virágzott a fürdőkultúra.

A Komáromi Gyógyfürdő 2015 óta Brigetio Gyógyfürdő Komárom néven működik. A mai Komárom egy részén található az ókori Brigetio. Az ásatások során egy vélhetően fürdőkomplexumként működő leletegyüttest találtak a régészek. Ezért, az egykori fürdőkultúra előtt tisztelegve vette fel a fürdő a Brigetio nevet.

A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt keretében több mint egy hektáros területen végzett ásatásokon szenzációs régészeti lelet került elő: egy 800 négyzetméteres, hatalmas fürdőkomplexum. Brigetio területén még soha nem került elő fürdőépület. Az alapozás jó állapotban maradt fenn, helyenként nagy, összefüggő területeken megmaradt a padlózat is. A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum padlófűtéssel volt ellátva, a megemelt padlószintet alátámasztó un. hypocaustum-oszlopokból több mint 150 került elő.

...

A fürdő helyiségei közül a 100 négyzetméteres caldariumot sikerült azonosítani, amely eredetileg forróvizes medencékkel volt ellátva és megtalálták a fűtést szolgáló tüzelőteret is. A fürdő több helyen alá volt csatornázva, a csatornarendszer egy része eredeti állapotában fut végig a fűtőtér alatt. A lelőhelynek eddig csupán tíz százalékát sikerült feltárni.

Az ásatásokat irányító Borhy László akadémikus elmondta, hogy a közel egy évszázada folyó ásatások együttvéve sem hoztak felszínre akkora területű, egybefüggő, sűrűn beépített városrészt, mint a mostani feltárások.

(Eredeti szöveg: Számadó Emese igazgató, Klapka György Múzeum, Komárom)

Az eredeti szöveg alapján, forrás: komthermal.hu, szepmagyarorszag.hu
A szenzációs leletről a teljes cikk a szepmagyarorszag.hu oldalán, itt olvasható.

-------------------------

 Írta: Vrábel Ilona Éva

Képek forrása: Brigetio Gyógyfürdő, komthermal.hu 

 

2019-02-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk