Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit: Mit kell tudni a szaunázásról

Mit kell tudni a szaunázásról

Mit kell tudni a szaunázásról

A szaunakultúra idehaza még gyerekcipőben jár.

A szaunázók 80 %-a nincs tisztában az alapvető szabályokkal mind a higiénés mind pedig az egészségügyi részét tekintve.

A legtöbben amikor szaunázásról beszélünk a relaxáló szaunázásra gondolnak. Viszont a szaunázás ennél szélesebb skálán mozog. Például élénkíthetjük vele magunkat, rehabilitációs célra is használhatjuk kiegészítő terápiaként. Mentális és testi fittség eléréséhez is alkalmazhatjuk vagy ellenkezőleg „kimeríthetjük” vele magunkat egy stresszes nap vagy hét után.
(szerk. megjegyzése: Garantált a jó alvás!)

Röviden a szaunában tartózkodásról

Tisztálkodó zuhanyozással kezdjünk, ne klóros vízzel a testünkön szaunázzunk! A szaunába száraz testtel és lepedővel lépjünk.

A standard bent tartózkodási idő maximum 15 perc.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a bent tartózkodási idő egyén és állapot függő. Az ember állóképessége függ az alvás mennyiségétől az őt ért stresszhatásoktól az esetlegesen lappangó betegségektől stb. Egyszóval nem kell mindig arra törekednünk, hogy végigüljük a standardizált 15 percet.

A különböző szauna típusokat nyugodtan variálhatjuk egymással az alábbiak figyelembevételével;

A gőz szauna ugyanúgy megterheli a szervezetünket a magas pára miatt mint a száraz szauna, még akkor is ha alacsonyabb a hőmérséklete. Így a gőz szaunában töltött idő felér a finn szaunában töltött idővel. Ugyanez vonatkozik az infraszaunában töltött ~30 perces időre is.

Szaunázó hölgyek

Szabad a kismamáknak, gyermekeknek szaunázni?

Várandós anyáknak nem javasolt a szaunázás. A magzat velünk ellentétben nem tudja leadni a hőt és fennállhat a vetélés vagy koraszülés kockázata!

Szoptatós anyák nyugodtan szaunázhatnak. Javasolt benntartózkodási idő: 5-8 perc.

4 éves kor alatt a szaunázást mi nem javasoljuk! 4 éves kor felett az infra és bio szauna használatát ki lehet próbálni harmadolt és felezett idővel, de a gyermek jelzéseit mindig előtérbe kell helyezni.

12 év feletti gyermekek kipróbálhatják a finn szaunát is. A javasolt benntartózkodási idő kályhától távol az alsó padsoron maximum 5 - 8 perc. Ez függ a gyermek testi fejlettségétől is. Szívük nem bírja úgy a terhelést mint a felnőtteké ráadásul hamarabb elérik azt a hatásfokot mint a felnőttek!

Gyermekvállalás előtt álló férfiak mérlegeljék, hogy mennyit és mikor szaunáznak. A spermiumok az átlagos 95 °C-ban elpusztulnak.

A szaunázás ártalmatlan mellékhatásai

- enyhe szédülés
- bőrpír

A szaunázás pozitív hatásai

- méregtelenít
- elősegíti, hogy a bőr rugalmas és fiatalos maradjon
- erősíti az immunrendszert
- segít a légúti megbetegedések megelőzésében
- segíti a regenerálódást
- enyhíti az izomlázat
- ellazít, vagy épp felfrissít

Forrás, fotó: Szauna Szeánsz


 

Kapcsolódó cikkek:

Miért jó szaunázni? Bevezetés a szaunakultúrába

Szauna Szeánszok

I. SZAUNÁZÓK HÉTVÉGÉJE

2012-02-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk