A Balaton jövőjéről a Parlamentben

A Balaton jövőjéről a Parlamentben

A Balaton jövőjéről a Parlamentben

A nyári szezonban a kánikula és a szárazság miatt a szokásosnál jóval alacsonyabb volt idén a Balaton vízszintje.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján „Milyen intézkedéseket tervez a kormány a Balaton jövője érdekében?” címmel tett fel kérdést a a vidékfejlesztési miniszternek Pál Béla MSZP-s képviselő, melyre Tállai András államtitkár válaszolt.

Pál Béla kérdésében kiemelte, nyáron a szárazság és a kánikula miatt a szokásosnál jóval alacsonyabb volt a Balaton vízszintje; augusztus 27-én 20 centiméterrel kevesebb annál, mint amit a vízügyi szabályzat előír. Akadt olyan strand, főként a déli parton, ahol kiütésre panaszkodtak a fürdőzők, partra kerültek a csónakok, a sekély vizet pedig alga, hínár csúfították.

Mint mondta, a III. Balaton-konferencia azt állapította meg, hogy még nincs vészhelyzetben a Balaton, de ha nem kezdik el időben a felkészülést a problémák kezelésére, könnyen katasztrofális helyzet állhat elő a turizmus és a tóparti életlehetőségek területén is. A vízügyi szakemberek szerint pedig itt az ideje kidolgozni a Balaton átfogó vízgazdálkodási stratégiáját, hogy a klímaváltozás körülményeihez képest is ehhez igazodhasson a tó vízszintje.

Mindezek alapján a kormánytól azt kérdezi, milyen intézkedéseket tervez a Balaton jövője érdekében.

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár válaszában elmondta: a kormány felismerte a problémát, és egy nagyon alapos, részletes szakmai felmérést és helyzetértékelést rendelt el, hogy mit lehet tenni ebben a kérdésben. A feladatot a Vidékfejlesztési Minisztérium kapta, de a stratégia elkészítésébe be fog segíteni a Belügyminisztérium is, amely egy nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálykezelési stratégiát készít el, ezt terjeszti majd a kormány elé, és a kormány ennek ismeretében fogja meghatározni ezeket a kérdéseket.

Turizmus.com
Fotó: urlaub-reisen-kurztrip-infos.de

2012-09-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk