Budapest a 15. helyen

Budapest a 15. helyen

A magas szállodai kihasználtság ellenére az átlag szobaárakat tekintve Budapest a 28. helyen végzett a vizsgált 31 város közül - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-áprilisi teljesítményéről szóló értékeléséből.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzés szerint áprilisban a szobafoglaltság szempontjából Budapest a 15. helyet szerezte meg 70,2 százalékkal. A szövetség szerint feltűnő, hogy a magas szállodai kihasználtság ellenére az áprilisban elért 63,2 euró nettó átlag szobaár csak a 28., és a 44,3 euró nettó revpar (az egy kiadható szállodai szobára  jutó árbevétel) a 26. helyhez volt elég.

Az STR riportban szereplő 31 város között az első négy hónapban Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban a 29., és nettó revparban ugyancsak a 29. helyen végeztek.

A közleményben megjegyzik: az idén az első négy hónapban a hazai szállodák foglaltsága csak minimális mértékben javult az előző év azonos időszakához képest, és a revpar erősödése is elmaradt a forint árfolyamának euróhoz viszonyított gyengülésétől.

A szövetség szerint az első négy hónapban döntően a külföldi kereslet dinamikus erősödése határozta meg a szállodák teljesítményének javulását.
  
A vizsgált öt közép-kelet-európai ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) között az idén az első négy hónapban a legjobb teljesítményt Ausztria szállodái nyújtották, a második helyen a csehországi szállodák szerepeltek.

2012. január-április között a magyarországi szállodák átlagos szobafoglaltságban a 4., nettó átlag szobaárban az 5., nettó revparban szintén a 4. helyen végeztek a vizsgált 5 ország között. A január-április közötti időszakban országos szinten a szállodák bruttó szoba-árbevétele 33,2 milliárd forint volt, ami 12,5 százalékkal nagyobb a múlt évinél, az öt évvel korábbi, 2007-es bevételt viszont csak 4,4 százalékkal haladta meg.

Ugyanebben az időszakban Budapesten a szállodák összes bruttó szoba-árbevétele 17,4 milliárd forint volt, az előző évinél 15 százalékkal, a 2007. évinél viszont csak 1,3 százalékkal nagyobb.

Országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma az idén az első négy hónapban 3,9 százalékkal nőtt 2011 hasonló időszakához képest. A hazai vendégek összesen 10,8 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra, amelyből üdülési csekkel és SZÉP-kártyával együttesen 1,8 milliárd forintot egyenlítettek ki.

Forrás: MTI
Fotó: jetsetz.com

2012-07-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk