Gyakrabban és kevesebbet - a balatoni idegenforgalom érdeke

Gyakrabban és kevesebbet - a balatoni idegenforgalom érdeke

Gyakrabban és kevesebbet - a balatoni idegenforgalom érdeke

Gyakrabban és kevesebbet – ez a vízeresztés során, ez a balatoni idegenforgalom érdeke. Erről beszélt sajtótájékoztatóján Hoffmann Henrik és Fekete Tamás, a balatoni regionális turisztikai szövetség (TDM) elnöke és alelnöke. A siófoki Sió-zsilip nem szabadon bejárható parti sétányterület, ez abból is kiderült, hogy csak némi telefonálgatás után sikerült engedélyeztetni, hogy a két turisztikai szakember és a sajtó képviselői a zsiliphez mehessenek. E közben egyébként a Balaton átlagos vízszintje kedden 118 centiméteren állt, szombat óta egyetlen centit növekedett.


– Ez a természet ajándéka – fogalmazott Hoffmann Henrik, arra utalva: fél éve még amiatt tört ki a pánik, hogy elfogy lassan a víz a Balatonból, míg mostanra a 110 centis felső szabályozási szintet is átlépte. Mindketten azt hangsúlyozták: nem vízügyi szakemberek, csupán figyelemfelhívás céljából szólalnak meg, egyben párbeszédet kezdeményezve a turisztika és a vízügy között.

– A természet megtette a magáét annak érdekében, hogy kifogástalan idegenforgalmi szezon köszönthessen a Balatonra – mondta a siófoki Sió-zsilip előterében Hoffmann Henrik régiós TDM-elnök. – A tóparti települések is újabb fejlesztésekbe vágtak, számos programmal készülnek. Azt szeretnénk, ha a tó vízszint-szabályozásában új gyakorlatot vezetnének be a szakemberek, vagyis amennyiben meg kell nyitni a zsilipet, akkor nem a máskor szokásos 90 centiméterig engednék le a vizet, hanem 110 centi közelében tartanák. Azaz gyakoribb nyitásra-zárásra kerülne sor és egyszerre kevesebb vizet folyatnának le ilyenkor a Sió-csatornán. Ne fordulhasson elő, ami az elmúlt években többször megtörtént, hogy túlzottan alacsony vízszinttel vágjunk neki a nyári szezonnak.

Hoffmann emlékeztetett rá: tavaly 83 centiméter volt a Balaton vízállása a szezon kezdetén, tehát ha az idén 110 centiméter közelében sikerül tartani, akkor egy esetlegesen száraz nyár esetében sem csökken 80 alá a nyár végére. – Azért is fontos a körültekintő vízeresztés, mert hónapokkal előre nem tudható, milyen időjárás lesz, mennyi csapadék hullik.

Fekete Tamás TDM-alelnök szerint nemzetgazdasági érdek is, amit szorgalmaznak, tehát nem csak a Balaton-régiónak fontos, hiszen jelentős bevételi forrás a balatoni idegenforgalom az ország számára. Hoffmann Henrik megjegyezte: a vízszint a speciális turisztikai szakágak élvezeti értékét is meghatározza, hiszen nemcsak a hajózásnak okozott gondot a tavalyi alacsony vízszint, hanem a vitorláskikötők használhatóságát is komolyan veszélyeztette. – Most viszont minden feltétel adott, hogy egy gyönyörű, telt tóval, kiváló vízminősséggel fussunk neki a szezonnak.

Forrás: sonline.hu
Fotó: www.kleinezeitung.at

2013-05-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk