Kassa - Miskolc együttműködési megállapodás

Kassa - Miskolc együttműködési megállapodás

Kassa - Miskolc együttműködési megállapodás

Kultúrára és turizmusra összpontosító együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Kriza Ákos miskolci és Richard Rasi kassai polgármester Miskolcon. A dokumentum azért bír különös jelentőséggel, mert Kassa Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz 2013-ban, és a borsodi megyeszékhely tevékenyen szeretne bemutatkozni a felvidéki városban.A kulturális és turisztikai együttműködésen túl a szerződés kitér a miskolci és a kassai kulturális intézmények közötti szorosabb kapcsolatra is, elsősorban azért, mert a két települést testvérvárosi viszony is összeköti.

Az aláírás után mind a miskolci, mind a kassai városvezető azt hangoztatta: az a cél, hogy a jövő évi kassai rendezvényre minél több magyar látogasson el, illetve a Kassára érkezőknek nívós miskolci programokat is kínáljanak. A felvidéki városban mintegy 350 rendezvényt tartanak az EKF 2013 program keretében, a rendezvénysorozat a jövő év január 20-án kezdődik. Az EKF-program keretében például önálló Márai Sándor-projekt készül, valamint megjelenik a kassai születésű író életműsorozata szlovák nyelven. Nagy várakozás előzi meg a Fehér éjszaka címet viselő programot, amelyen interaktív fényinstallációk segítségével a látványt maguk a látogatók is alakíthatják.

A már tradicionális miskolci kocsonyafesztivál jövő évi díszvendége Kassa lesz. A miskolci szimfonikus zenekar Kassán ad koncertet, miként a miskolci teátrum is fellép a szlovákiai városban 2013-ban. Mindezek mellett számos egyéb rendezvény, kiállítás csatlakozik az EKF-programhoz.

Kassa a gazdaság fejlődését, az idegenforgalom fellendülését egyaránt várja az Európa Kulturális Fővárosa címtől.

Forrás: MTI
Fotó: miskolc.hu

2012-09-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk