Mathiász Látványközpont épül Tokajban

Mathiász Látványközpont épül Tokajban

Mathiász Látványközpont épül Tokajban

A világhírű tokaji borvidéket megmentő, újratelepítő Mathiász János emlékére, a térség turisztikai vonzerejének növelésére látványközpont felépítéséről döntött a tokaji önkormányzat.

A korábban elnyert Világörökségi Bormúzeum című projekt továbbfejlesztésével épülhet meg a látványközpont mintegy 579 millió forintból, amelyhez az önrész legfeljebb 5 százalék - közölte az önkormányzat az MTI-vel.


A Mathiász Látványközpont a kulturális és konferenciaközpont szomszédságában, a meglévő, leromlott állapotú, óriási későbarokk épület felújításával valósul meg. A tervek szerint a látványközpontban a legkorszerűbb technikai eszközökkel mutatják be a Tokajba látogatók számára Európa és a világ szőlészetét, borászatát, épített és természeti örökségét, kultúrtájait, idegenforgalmi látványosságait és szolgáltatásait.

A tájékoztatás szerint a beruházás elsődleges szempontja Tokaj mint a "magyar bor fővárosa" világörökségi szerepének tudatosítása.

Mathiász János (1838-1921) elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tokaj-Hegyalját 1885 és 1890 között kétszer is szinte teljesen elpusztító filoxérajárvány után a borászat megmentésében. Kecskeméti birtokáról vagonszám szállította Tokajba az egészséges szőlővesszőket, ez tette lehetővé, hogy Tokaj-Hegyalja borászata ismét feléledjen.

Forrás: MTI
Fotó:
borregio.hu

2012-01-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk