Rontják az alacsony árak a magyar szállodaipar teljesítményét

Rontják az alacsony árak a magyar szállodaipar teljesítményét

A magyarországi szállodák teljesítménye - elsősorban a nagyon alacsony szállodai árak következtében - csupán a szlovákiai hotelekét múlta felül az év első tíz hónapjában - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint bár az egy kiadható szobára jutó nettó árbevétel (REVPAR) kelet-európai 9,1 százalékos növekedése jóval meghaladta az európai mutató átlagosan 5,2 százalékos növekedését, a régióban elért 54,5 euró 23,4 százalékkal még mindig az európai átlag alatt van.

Budapest szállodái az STR riportban szereplő 31 város között 2012 első tíz hónapjában szobafoglaltságban a 24., nettó átlag szobaárban a 29., nettó REVPAR-ban a 28. helyen végeztek.

A fővárosi hotelek októberben a vizsgált európai városokhoz hasonlítva a korábbi hónapoknál jobb eredményt értek el, szobafoglaltságban a középmezőnyt jelentő 17., nettó átlag szobaárban azonban csak a 27., s a nettó REVPAR-ban ugyancsak a 27. helyet érték el.

A szállodák bevételi teljesítményét komplexen kifejező mutató, a REVPAR az első tíz hónapban - a külföldi szállodai vendégéjszakák változatlanul gyors ütemű emelkedése és az euró forint árfolyamának múlt évhez képest 6,1 százalékos gyengülése ellenére - országosan csak 6,1 százalékkal nőtt, ami a KSH szerinti 6 százalékos inflációt alig haladja meg.

Az országos szállodai teljesítmények alakulásában meghatározó szerepe volt a budapesti hoteleknek. Ezt mutatja, hogy míg 2012 első tíz hónapjában a fővárosi szállodákban a vendégéjszakák száma 11,8 százalékkal, a külföldieké 13,1 százalékkal nőtt, addig a fővároson kívüli szállodákban a növekedés 5,3, illetve 6,6 százalék volt.

A Budapest iránt megnyilvánuló keresletnövekedés alapvetően a Malév csődje miatt a fapados légitársaságok térnyerésének köszönhető, ami átrendezte a fővárosi turisztikai piacot: nő a kisebb költőképességű városlátogató turisták aránya, miközben csökken az üzleti céllal érkezőké. Ez a tendencia kedvez a középkategóriás szállodáknak, miközben negatívan érinti az ötcsillagos hotelek piacát.

A szállodákban az üdülési csekk forgalom az év első tíz hónapjában 2,429 milliárd, a SZÉP-kártya forgalom 6,503 milliárd forint volt. A szállodákban lakó magyar vendégek január és október között összesen 37,7 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra, amiből mintegy 8,9 milliárd forintot egyenlítettek ki üdülési csekkel és SZÉP-kártyával, ami a szállodák összes belföldi szállásdíj-bevételének 23,6 százalékét tette ki.

Forrás: MTI
Fotó: wikipedia.org

2012-12-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk