Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Gyerünk kastélyozni!

Hédervár kastélyszálló

 

            Magyarországon utazgatva mesés kastélyokat, kúriákat találunk, amelyek közül több is a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés, egészségügyi rehabilitáció szolgálatában áll. Tízen szövetségbe tömörültek, hogy megosztva egymással gondjaikat, örömeiket, - ezek mindegyikéből bőven akad – segítsenek a vendégek igényeit messzemenőkig kielégíteni, közös megoldásokat találni a felmerülő problémákra. Közéjük tartozni garancia a minőségre. A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége házai minimum háromcsillagos szolgáltatást nyújtanak, és legalább 100 éves korú épületeikre lehetnek büszkék. Persze van közöttük jóval korosabb, de mindegyik vezetése elmondhatja, hogy nála a falak mesélni tudnak. Egyrészt egy korról, amelyben épültek, annak építészeti, lakberendezési divatjáról, a séfek segítenek az akkori ízek felidézésében a hagyományos, a környékre jellemző magyar konyhával. Van ahol remek borpince, saját borászat és bor is rendelkezésre áll. És nem maradnak el a kínált programok sem, koncertek, táncházak, régi mesterségek bemutatói, reneszánsz karneválok közül lehet választani. A megismerésüket segíti a nyitott szállodák napja, amelyen a házigazdák két éjszakai foglalás esetén egy harmadikat adnak a vendégnek. Emellett ilyenkor a ház végigjárható, megtekinthető minden érdeklődő számára. Társadalmi szerepvállalásuk, hogy év végéig gyűjtik az adományokat a baptista szeretetszolgálat részére.


Hédervár kastélyszálló


            Természetes, hogy a kastélyokból kialakított szállodák hétköznapjai sem egyszerűek, hiszen meghatározott, a műemléki hatóság által folyamatosan vizsgált körülmények között kell minden fejlesztésre megoldást találni, éppen ezért mondta a szövetségük elnöke, Gulyás Eszter, aki egyúttal a Szidónia kastélyszálloda igazgatója, hogy „erős idegzetűeknek kell lenniük az üzemeltetés során”. Kultúrát és eleganciát, finomságot közvetítenek, és bár van konkurenciaharc, de végső soron mindannyian tudják, jobban érvényesülhetnek együtt. Ezt segíti elő, hogy idén már létezik on line foglalási lehetőség, és csatlakozva a nemzetközi Historic Hotels of Europe szervezethez, annak foglalási rendszerében is szerepelnek.

            A budai Várban, a Szent György hotel látta vendégül a fórum résztvevőit. A tanácskozás során bemutatkozott a közelmúltban megnyílt gyulai Almásy kastély, amely látogatóközpontként működik a város központjában. A 270 éves kastély volt építésekor az első helyi színielőadás helye, de számon tartják annak emlékét is, hogy tíz aradi tábornok – majd vértanú – fegyverletétele is itt történt meg. Erre is emlékeztet egy terem, - tudtuk meg Dombi Ildikó ügyvezető igazgatótól -, valamint a város szülöttjére, Erkel Ferencre. Itt tanult Munkácsy Mihály festőművész festeni. A kiállítás címe: „Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban”. 36 kiállítóhelység, 36 interaktív felület, 48 installáció, 13,5 méter magasban toronykilátó, parfümszaglás – hogy meghatározzuk a „nemzeti illatot” várja a látogatókat, valamint 20 élő kanári, mutatva, hogy a grófok „aranykalitkában” éltek.


Hédervár kastélyszálló


            Herend a kastélyban címmel vándorkiállítás mutatta be a 190 éves manufaktúra kincseit a hazai és külföldi kastélyokban – tudtuk meg Krámlik Attila PR menedzsertől. Megcsodálták porcelánjukat Moszkvában, a Kremlben, valamint Genfben is. Törekedtek arra, hogy a hazai kiállításokon a kastélyszállodákban a bemutatott készletek kapcsolatát is megismerhessék az érdeklődők az egykori tulajdonosokkal. Így Hőgyészen például az Apponyi-kastélyban Apponyi-mintás darabokat. A vándorkiállítást kiterjesztették a történelmi Magyarország helyszíneire: Betléren az Andrássy-kastélyban, Bajnócon a Pálffy-kastélyban, Güssingben a Batthyány-kastélyban, Kismartonban az Esterházy-kastélyban is sikeres tárlatuk volt.

            Új tag a szövetségben a Graefl-major, amely a Tisza-tó közeli Kétútközben áll. Az itteni kastély felújítása folyik, valószínűleg az egyetlen szecessziós épület a környéken, amelyet viszont teljes korhűséggel állítanak helyre. Szerencsés Györgyi, a tulajdonos igazi megszállottsággal ismertette terveiket, a már megtett lépéseket, az elvégzett munkálatokat, amelyek befejeztével 2018-ban megnyitják 40 férőhelyes szállodaként az 1906-ban épült kastélyt. Korabeli falfestést találtak, vissza tudtak vásárolni például egy százéves szecessziós biliárdasztalt, május végére elkészül a homlokzat az eredetinek megfelelő anyagból. Megtartották a toronyszentelőt, terveik, hogy a swing jegyében ünneplik meg – a korabeli ruhákba öltözött vendégekkel az újabb előrelépést. 10 hektáron tudnak majd gazdálkodni, parkosítani, visszaépítve a kertet. A Gödöllői Agráregyetem munkatársai segítették a tervezett bio- állattartás lépéseit kialakítani, méghozzá úgy, hogy a széljárást is figyelembe vették, hogy a vendégeket ne zavarja. Tari Tünde lesz az állatfarm vezetője. Ő kiemelte a csodás madárállományt, hiszen a terület a Bükki Nemzeti Park közelében van. Gyerekek számára is nagy élmény lesz az állatok közelsége, a bio- takarmány mellett olyan különlegességek is lesznek, mint a padlófűtés a csirkéknél. A terv, hogy a szállodát a major lássa el élelmiszerrel.


Hédervár kastélyszálló


            Nemzeti örökségünk része a gödöllői királyi kastély. Szolgáltatásait, fejlesztéseiket, rendezvényeiket Gönczi Tibor ügyvezető igazgató sorolta. Tavaly 250-300 ezer látogató volt, köztük mintegy harmincezer gyerek, óvodás, alsós, felsős. Ők a múzeumpedagógiai törekvések révén ismerték meg a helyszínt, az egykori itteni életet. A 20 éve megnyitott kastély jelentős rendezvényhelyszín, tavaly négy operaelőadást tartottak, kedvelt családi programként is és akadálymentesen látogatható. Hozzájuk tartozik a hatvani Grassalkovich kastély vadászati múzeumának kezelése. 2021-ben a Vadászati Világkiállítás fontos helyszíne lesz mindkét kastély. Tagjai az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének. Megkeresésre társult tagjai lennének a Kastélyszállodák Szövetségének.


Hédervár kastélyszálló


            Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke a megjelent kastélyszálloda tulajdonosok, kezelők, igazgatók számára a szállodaipar aktuális helyzetét, a várható és a meghozott kormányzati intézkedéseket, valamint esetleges hatásukat ismertette. Mint mondta, a hazai szállodák 60 százaléka minősített, azaz csillagos besorolást kapott. A kastélyszálloda különleges szállástípus, amelyre speciális igény van. A vendégkör kialakulásában nő a családok és az idősek szerepe. Egyre fontosabb az együttműködés a társszervezetekkel, és szövetségekkel, a foglalási rendszerek és a digitalizáció, a vendégvélemények kezelése, a visszajelzések megismerése elengedhetetlen a fejlesztés érdekében. A távoli piacok szerepe, a kínai, indiai, öböl menti országokbeli, dél-amerikai turisták száma nő. Várhatóan a versenyképesség javulásához vezet a jelenlegi jelentős költségelemek, az ÁFA, IFA, bérekre terjedő járulékok mérséklése. Fontos a SZÉP kártya megőrzése, az ágazat bevételének 22 százalékát ezzel fizetik. A magánszállások egyenlőtlen versenyfeltételeinek rendezése szükséges, ahogy lépéseket kell tenni a súlyos munkaerőhiány mérséklésére.

www.kastelyszallodak.hu

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán / Hédervár kastélyszálló

Vissza » Szálláshely

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk