Vendégségben a Tisza-tónál

Vendégségben a Tisza-tónál

Vendégségben a Tisza-tónál

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A június eleji időjárás nem tűnt túlságosan kecsegtetőnek, de a Hortobágyi Nemzeti Park előrejelzése szerint idén sem marad el a tiszavirágzás. Néhány újságíróval a hónap második felében utaztunk a Tisza-tóhoz, amikor az előző napok esős időjárása ellenére is megindult, sőt –sajnálatunkra- már lezajlott a násztánc.

 

 

 

 

A Tisza áradása és a hűvösebb napok miatt rövid volt a természeti jelenség, tudtuk meg Abádszalókon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat turisztikai szakemberétől, a Tisza-tavi Kerekasztal titkárától, Galó Anitától.

 

 

 

 

Nem mellesleg, a Hungaricum Bizottság május 21-i ülésén fogadta el: a tiszavirágzás bekerült a Magyar Értéktárba, a nemzeti büszkeségeink közé.

A város megújuló strandján fogadta az újságírókat dr. Balogh Gyula polgármester, F. Kovács Sándor, a Tisza-tavi térség országgyűlési képviselője és a Tisza-tó régió több turisztikai munkatársa.

 

 

 

 

A Tisza-tónál soha nem látott mértékű turisztikai fejlesztések zajlanak- hangsúlyozta a polgármester. A Magyar Kormány 2017-ben létrehozta a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai térséget, majd a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatokkal, támogatásokkal segítette a fejlesztések megvalósulását. Különösen a szálláshely- és strandfejlesztéseket célozta meg a Tisza-tó több települése. Hét Tisza-tavi strand (Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána) egyenként 100 millió forint támogatásban részesült. A strandfejlesztések 2020 nyarán befejeződnek. A települések a kapott összeget a partszakaszok rendbetételére, vízijátékszerek vásárlására, napozószigetek, öltözők, vizesblokkok felújítására, valamint szabadtéri sportpályák és a kikapcsolódást szolgáló egyéb létesítményekre fordították. A strandok teljesen új köntösben és modern körülmények között várják a fürdőzőket, megérkeztek a francia nyaralóhajók is, a MAHART jóvoltából, valamint várhatóan 2022-től hazánk egyetlen rafting pályája is megnyitja kapuit Kiskörén.

 

 

 

 

A másik nagy beruházással a Tisza-tavat teljesen körbe lehet tekerni idén nyártól, ugyanis elkészült a Tiszafüred-Poroszló közötti hiányzó szakasz. Májustól októberig autómentesen, biztonságosan kerékpározhatnak a turisták. A körtúra rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál, érinti Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumot, a strandokat, a kikötőket, a kiskörei tározót, és vízparti tanösvényeket, rejtett kilátókat lehet látogatni.

 

 

 

 

A tóhoz érkező vendégek szállásáról az egyetlen négycsillagos szállodán át családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A nyár közepén teltház van mindenhol, ezért a következő években – különösen az új létesítmények mellé - minőségi szálláshely bővítés szükséges. Elsőszámú szempont és cél, hogy a nyári szezont meghosszabbítsák, új öko- és aktív turisztikai attrakciókkal, sportversenyekkel, szabadidős programokkal, fesztiválokkal, például télen a jégvitorlázás is felkerül a palettára.

Idén is megrendezik a háromnapos Természet Operaháza - Tisza-tavi Fesztivált hazai zenészekkel, és fellépőkkel, valamint kerékpáros programmal, és ismét lesz TÓMÉK kézműves és élelmiszer vásár, mezőgazdasági gépek utcai felvonulásával.

Abádszalók a Tisza-tó Tortája-nak megalapítója, amelyben a környék amatőr és profi tortakészítői mérettetik meg a tudásukat 8 kategóriában, szakavatott zsűri közreműködésével. A strand kávézójában a házi süteményekből, a torta remekművekből és a grillázs finomságból mi is kóstoltunk.

 

 

 

 

Hazaútunk előtt megtisztelő vacsora meghívást kaptunk Hubai Imrétől, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnökétől Berekfürdőre, a Park Étterembe. Körbejártuk a vendéglátóhely közvetlen szomszédságában lévő gyógyvízű fürdőt,

 

 

 

 

és az elnök családjának tulajdonában lévő elegáns étteremben megkóstoltuk a Halászbástya étteremből átigazolt séf, Ternyák István különleges ételeit. Az előétel mangalica tepertőkrém, és császárszalonna a Hubai Biofarmról érkezett, a hungaricumként nemzetközi hírnévre szert tett karcagi birkapörköltet pedig Mautner Zsófi gasztroblogger segítette újragondolni. A nemzetközi gasztronómiai palettáról választhattuk a fűszeres tejfölben pácolt és tortillamorzsa-panírba forgatott csirkemellet, cole slaw salátával, hozzá trendi kis drótkosárkában kínált sültkrumplival. A pazar tálalás is a konyha dícséretére válik. A desszertként a Nagykunság jellegzetes kelt süteménye, a Ferdinánd következett.  

 

 

 

 

Hubai Imre a vacsora közben felidézi a járványt, amivel a Tisza-tó is nagy sebet kapott. „A turisztikai ágazatnak nagy erőfeszítéseket kell tenni az év hátralévő részében. Folyamatosan ösztönözzük az önkormányzatokat, hogy olyan attrakciókat fejlesszenek, amelyek a vendégek megváltozott igényeinek megfelelnek. Aki ide egyszer eljön és élvezi a tó különleges vízivilágát, azok évről-évre térjenek vissza!”

 

 

 

 Az összes cikkünk a Tisza-tóról:

 

Tisza-Tó víziparadicsom négy megye ölelésében

Beszélő téglák Tiszaszentimrén

Róza néni babái a Tisza-tó mellett

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Pihenés és pálinka Tiszaszőlősön

Ahol a díjnyertes halászlét főzik aQuarium – egy igazi családi panzió, a Tisza-tónál

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Tisza-tónál voltunk vendégségben - képek

 

 

2020-07-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk