Róza néni babái a Tisza-tó mellett

Róza néni babái a Tisza-tó mellett

Róza néni babái a Tisza-tó mellett

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A népviseletbe öltöztetett babák gyűjteménye és a Faluház néprajzi kiállítása igazi kuriózum az Abádszalókra érkező turistáknak. Magyarországon tíz körüli a babamúzeumok száma, a legjelentősebbet Róza néni, Steigauf Józsefné gyarapítja, rendezgeti, ápolja. A volt pedagógus hölgy lemondta aznapi programját, hogy bennünket fogadjon és végigvezessen a ház termein, nem kevés szóval illusztrálva a kiállítást.

 

 

 

 

Belépünk a hosszú, végig ablakos tornácra, itt a 19. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak sorakoznak a falakon és polcokon: a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei tekinthetők meg. A színes néprajzi gyűjtemény az elmúlt idők tárgyi kultúrájának megmentett emlékei.

 

 

 

 

A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Róza néni minden szobában bőséges történetben mesélte el a vitrinek tárgyairól az érdekesnél érdekesebb adomákat, hogyan került hosszú levelezések után Abádszalókra 60 országból egy-egy baba, diplomaták, államfők adományaként.

 

 

 

 

A jellegzetes népviseletekbe bújtatott több mint 200 külföldről érkezett baba a leghitelesebben mutatja be a különböző földrészek öltözködési kultúráját, hiszen autentikus anyagokból az eredeti helyükön készítették őket.

 

 

 

 

 

A legrangosabb Tajvan államfőjétől érkezett, amit az ország nyolctagú delegációja adott át a múzeumnak, viszont Róza néni a legértékesebbnek a főhelyen álló japán gésát tartja, ami egy tudóstársaság ajándéka. A gyűjtemény különleges darabja Mexikóban, egy gyereksírban talált baba másolata.

 

 

 

 

A kisebb-nagyobb méretű babákon közel 600 rend ruha tekinthető meg, melyek elsősorban a Kárpát-medence területéről származnak. A babák kicsinyített méretei is lehetővé teszik, hogy a legbonyolultabb hímzést és szabást ne kelljen stilizálni, módosítani. A babák, mint kulturális játékszerek értékét növeli, hogy minden öltözetben eredeti textília is van.

 

 

 

 

A babákon kívül a falakat borító gazdag falvédő gyűjtemény szövegeinek böngészése is érdekes szórakozást jelent, és egy módosabb család paraszti tisztaszobája is bemutatja, hogy éltek az elődeink.

 

 

 

Európa leggazdagabb viselet együttese évente 25-30 darabbal bővül Róza néni állhatatos kutató és gyűjtőmunkája által, így folyamatosan újabb tájegység és kultúrkör elevenedik meg a kezei alatt és kerül a babákon a vitrinekbe.

 

 

 

 

A készítő most csallóközi ruhácskákat varr, mert azt szeretné, ha az abádszalóki babamúzeumban minden magyarok lakta település legjellegzetesebb viselete megtekinthető lenne.

 

 

       

 

 Az összes cikkünk a Tisza-tóról:

 

Vendégség a Tisza-tónál

Tisza-Tó víziparadicsom négy megye ölelésében

Beszélő téglák Tiszaszentimrén

Róza néni babái a Tisza-tó mellett

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Pihenés és pálinka Tiszaszőlősön

Ahol a díjnyertes halászlét főzik aQuarium – egy igazi családi panzió, a Tisza-tónál

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Tisza-tónál voltunk vendégségben - képek

 

 

2020-07-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk