A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Júniusban átadták a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő kerékpárutat, így nyáron már a teljes Tisza-tavat biztonságosan körbe lehet tekerni. A hiánypótló útszakasznak igencsak örül a kerékpáros társadalom, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a köreikben. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tó körül bringázók száma, tavaly már 58 ezer biciklist számoltak Kiskörénél.

 

 

 

 

Nagykör és kiskör is válaszható

A Tisza-tavat körbe kerékpározni immár az egyik legjobb kikapcsolódási lehetőséggé vált a régióban, gondoljunk csak a biciklisek körében jól bevált Balatont, Velencei-tavat, vagy Fertő-tavat kerülő túrákra. A Tisza-tó teljes megkerülése a nagykörön 95, a kiskörön pedig 65 kilométer,

 

 

 

 

az utóbbi idén már teljes egészében autóktól elkülönítetten tekerhető végig a 33-as főút mellett Tiszafüred és Poroszló között is. Az új szakasz 6,5 km hosszú, amibe négy híd épült, a leglátványosabbak az Eger- és a Szomorka-patakok felett ívelő impozáns hidak.

A hosszabb, a felső bringakör a világ zajától távolabb, idilli kis falukon halad végig Poroszló után, ha elhagytuk az autóutat. Ez a partszakasz kedvelt horgászhelye a pecásoknak, majd következik a tótól távolabb a csendes, védett vidék, fákkal, madarakkal. Jön Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna, majd Tiszadorogmát elhagyva visszakanyarodik a kerékpáros turista a tóhoz és megpihenhet egy kávé mellett Tiszafüreden, ha tovább megy Abádszalók felé, vagy visszaadhatja a bérelt bringát a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban.

 

 

 

 

Kölcsönzési pontok a kikötőknél

Az öt éve épült tiszafüredi létesítmény a kerékpárosok fő bázisa, ahol bérelhetők prémium kerékpárok, országúti kerékpárok, sisakkamerák, GPS készülékek, igénybe vehető szerviz, zuhanyozó, öltözőszekrény, pihenőhely és a kellemes büféteraszon étkezhetnek az elfáradt cangázók.

 

 

 

 

A tópart mentén 10-15 kilométerenként található kölcsönzési lehetőség, így a bérelt kerékpárt másik helyen is ott lehet hagyni. Mivel a túrázók kifejezetten szeretnek kerékpárral menni egy adott állomásig, majd onnan kenuval visszatérni, a szervezők célja az, hogy minél több helyen lehessen a két jármű között váltani. A kerékpáros turisták választhatnak, hol szállnak vízre, hiszen karnyújtásnyira van Tiszafüred-Örvényben a Kormorán, és a Szabics kikötő, Újlőrincfalván a Neptun kikötő, Poroszlón a Fűzfa kikötő, Sarudon a Tündérrózsa, vagy a kiskörei Köre kikötő. Szakavatott vízi-túravezetők elvisznek kisgyerekes családokat is titkos vízi ösvényekre, vadregényes labirintusokba.

 

 

 

 

A tó körüli településeken, közvetlenül a festői szépségű vízparton is, hangulatos vendégházak, panziók, kempingek, vendéglők, csárdák, cukrászdák találhatók, így a több napos kikapcsolódást tervezők megtalálják a szükséges szolgáltatásokat.

http://ttkc.hu/

 

 Az összes cikkünk a Tisza-tóról:

 

Vendégség a Tisza-tónál

Tisza-Tó víziparadicsom négy megye ölelésében

Beszélő téglák Tiszaszentimrén

Róza néni babái a Tisza-tó mellett

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Pihenés és pálinka Tiszaszőlősön

Ahol a díjnyertes halászlét főzik aQuarium – egy igazi családi panzió, a Tisza-tónál

A kerékpáros turizmus új gyöngyszeme a Tisza-tón

Tisza-tónál voltunk vendégségben - képek

 

   

2020-07-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk