Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit: Síelés helyett dolgozni mennek a magyarok

Síelés helyett dolgozni mennek a magyarok

Síelés helyett dolgozni mennek a magyarok

A több mint 40 ezer dolgozót foglalkoztató, 1200 szállodát tömörítő Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) a közelmúltban nyilvánosságra hozott adatai szerint a négy- és ötcsillagos szállodák több mint 80 százaléka keres alkalmazottat. Ötvenkét százalékuk úgynevezett általános szállodai munkakörök betöltésére, szolgáltatások elvégzésére keres dolgozót, 38 százalékuk konyhai, 35 százalékuk pedig például takarítókat venne fel. A legnagyobb munkaerőhiány Salzburg tartományban van, ahol a hotelek 97 százaléka keres különböző alkalmazottakat.

Az idei téli szezonban a tavalyinál csaknem 30-35 százalékkal több honfitársunk próbált munkát találni nyugat-európai, elsősorban osztrák, német, olasz és szlovén szállodákban és síközpontokban a Napi Gazdaság által megkérdezett nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítők adatai szerint.

Jelentős részüknek sikerült is, hiszen a szakképzett, megfelelő referenciával és gyakorlattal rendelkező dolgozók iránt egyre nagyobb a kereslet. A szakemberek szerint különösen Salzburg környékén, Ausztria nyugati tartományaiban, a német Alpokban, illetve az olasz–francia határ mentén ma is számottevő a munkaerőhiány – itt kisegítő munkákra nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni.

Ráadásul a fizetések is magasabbak, mint a magyar határ közelében, igaz, ezeket a munkaköröket ingázással már nem lehet betölteni. (Az osztrák munkaerő-piaci szolgálat adatai szerint jelenleg már több mint 26 ezer magyar dolgozik Ausztriában, közülük csaknem 10 ezren Burgenlandban.)

Idén – különösen a Balaton térségében – jelentősen megnőtt azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak a száma, amelyek segítik dolgozóikat abban, hogy ősztől tavaszig külföldön találjanak állást. Ezeket a leinformálható, Magyarországra visszatérő dolgozókat ráadásul különösen szeretik Nyugat-Európában.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint idén szeptembertől az év végéig csaknem a duplájára, háromezerre nőtt azok száma, akik külföldi munkavállalási lehetőségek után érdeklődtek.

A több nagy szállodalánccal is kapcsolatban lévő Euro Travel GmbH magyarországi irodájának tapasztalatai szerint idén legalább 30 százalékkal többen kerestek téli munkát, mint tavaly. Kovács László, a cég magyarországi képviselője szerint míg korábban főként egyedülálló fiatalok szánták rá magukat a külföldi munkavállalásra, az utóbbi időben a 35 év feletti korosztály is elindul szerencsét próbálni. Sokan attól is félnek, hogy a jövőre „megnyíló” osztrák munkaerőpiac tovább szűkíti majd lehetőségeiket.

Forrás: turizmus.com

Fotó: lakehotel.com

2012-01-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk